ALS JE PARTNER (NOG) GEEN KIND WIL – 8 TIPS

tips partner wil geen kind

Als je partner (nog) geen kind wil en jij wel, is dat een lastige kwestie. Die ook kan spelen als het gaat om het wel of niet gaan voor een tweede, derde of vierde kind. De beslissing om een kindje te krijgen, neem je niet alleen. Vaak is het de man die geen uitgesproken kinderwens heeft, maar dat hoeft natuurlijk niet. Hoe ga je ermee om als jij een kinderwens hebt, maar je partner (nog) niet? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij!

Tip 1: Blijf met elkaar in gesprek

Het allerbelangrijkste is dat het een onderwerp is waarover jullie met elkaar in gesprek kunnen blijven. Dit betekent dat het niet handig is als jullie direct lijnrecht tegenover elkaar komen te staan, waardoor het ook voor een volgende keer een heel beladen onderwerp wordt. Onthoud dat het een proces is, waarin je naar elkaar toe kunt groeien. Geef elkaar dus de tijd!

Tip 2: Ga voor een ‘goed’ gesprek

Zorg dat de omstandigheden om het gesprek over jullie kinderwens aan te gaan goed zijn. Als je denkt dat je partner het prettig vindt om zich te kunnen voorbereiden op een dergelijk gesprek, kan het goed zijn om aan te kondigen dat je het er binnenkort eens over wil hebben. Kies dan een geschikt moment en een geschikte locatie. Samen wandelen kan bijvoorbeeld fijn zijn!

Tip 3: Wees open en nieuwsgierig

Een ‘goed’ gesprek betekent ook dat je je open en nieuwsgierig opstelt naar de gevoelens en ideeën van de ander. Probeer samen helder te krijgen hoe jullie er allebei in staan. Doe dit door elkaar open vragen te stellen en daarbij écht naar elkaar te luisteren. Leg uit waarom het voor jou een belangrijk issue is en welke gevoelens en gedachten je daarbij hebt. Vraag je partner naar zijn of haar motieven. Er kunnen immers tal van redenen zijn waardoor de ander wat opziet tegen gezinsuitbreiding. Bijvoorbeeld angst om de vrijheid te verliezen, de impact die het heeft op je carrière of je relatie. Maar ook het financiële plaatje kan een rol spelen.

Tip 4: Heb aandacht voor rationele en emotionele argumenten

In het verlengde van de vorige tip; vaak heeft degene die geen voorstander is van gezinsuitbreiding daarvoor allerlei rationele argumenten. Terwijl degene die wel een duidelijke kinderwens heeft er juist wat emotioneler in staat. Het is belangrijk voor beide aspecten oog te hebben. En daar mag je je partner ook op wijzen. Het is niet alleen een rationele of emotionele keuze! Probeer je echt in te leven in elkaars standpunten, zonder bang te zijn dat je daarmee ‘toegeeft’ aan de ander. Het gaat erom dat je probeert begrip op te brengen voor elkaars standpunten. Vaak helpt dat namelijk om juist meer naar elkaar toe te groeien.

Tip 5: Onderzoek of het mogelijk is tot een compromis te komen

Onderzoek samen of het mogelijk is toch tot een bepaald compromis te komen. Zou een andere timing misschien verschil kunnen maken? Meer zekerheid op financieel gebied of eerst een andere woonruimte? Misschien dat het je partner geruststelt als er vooraf al duidelijk afspraken zijn gemaakt over de taakverdeling, zodat je ook beter kunt inschatten wat de impact zal zijn? Kijk samen wat mogelijk is!

Tip 6: Schrijf elkaar een brief

Blijkt het voor jullie lastig om op een rustige en open manier met elkaar in gesprek te gaan (en blijven) over een beladen onderwerp als dit? Soms kan het dan helpen om elkaar een brief te schrijven, waarin jullie verwoorden wat voor jullie belangrijk is rondom het wel of niet gaan voor gezinsuitbreiding. Je kunt dan rustig nadenken over alle argumenten die je hebt en ook je woorden zorgvuldig kiezen.

Tip 7: Blijf eerlijk

Lukt het niet om het eens te worden wat betreft het wel of niet gaan voor gezinsuitbreiding? En is jouw wens als vrouw heel sterk? Dan kan het misschien verleidelijk lijken om je partner voor een voldongen feit te stellen door ‘per ongeluk’ zwanger te worden. Daarmee neem je echter een behoorlijk risico! De kans is immers groot dat je partner zich bedrogen zal voelen en een punt zet achter de relatie. Ben je bereid om het kindje dan alleen op te voeden? En al zou je partner bij je blijven; zal hij dan de liefhebbende en betrokken vader zijn die je je kindje gunt? Of zal dan heel veel van de verzorging en opvoeding bij jou terecht komen?

Tip 8: Maak een keuze

Beter dan je partner voor een voldongen feit te stellen als jullie er samen niet uitkomen, is om samen een keuze te maken. Zeker als er gezien jouw ‘biologische klok’ niet heel veel ruimte meer is om het nog een paar jaar aan te kijken. De keuze van ‘bij elkaar blijven zonder kinderen’ of ‘uit elkaar gaan en op zoek gaan naar een partner met kinderwens’, is geen makkelijke! Beide perspectieven brengen immers verdriet met zich mee; verdriet om het verlies van een geliefde of verdriet om een nooit vervulde kinderwens. Vraag jezelf af of je je kinderwens kunt opgeven en ook op termijn gelukkig kunt blijven met je partner. En het allerbelangrijkste: volg je hart!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE