LEUKE ACTIVITEITEN OM THUIS TE DOEN MET JE PEUTER!

leuke activiteiten thuis doen peuter

Jonge kinderen kunnen zich nog niet zo lang zelf vermaken. Hoe kun je je kleintje op een leuke en leerzame manier bezighouden thuis? Deze originele activiteiten voor je peuter bieden je vast wat inspiratie! Ook interessant om eens te lezen; ons artikel ‘Spelend leren; 6 tips om je dreumes/peuter spelenderwijs te laten leren!’

1. Kusjes Kado!

Verras papa, opa en oma of iemand anders die jullie willen verblijden met een heus kusjes-kado! Hier hebben we lippenstift voor nodig! Haal het papiertje uit het fotolijstje. Dit papiertje leg je op een wit A4 papier. Trek de omtrek over en knip deze vervolgens uit. Nu heb je dezelfde afmeting als de binnenkant van het fotolijstje. Het is nu zoentjes tijd. Doe de lippenstift op bij je kindje (Kodak-Moment!). Druk vervolgens allemaal kusjes op het kaartje. Gebruik verschillende kleuren lippenstift om het vrolijker te maken. Doe het kaartje in het lijstje en geef en stuur het op aan iemand die jullie dierbaar is!

kusjes kaartje lippenstift knutselen

2. Knutsel een Bloemenvaas

Bloemen horen bij de lente, maar bloemen geef je ook vaak aan iemand die het moeilijk heeft of die iets te vieren heeft. Altijd wel een reden je kind een mooi bosje bloemen te laten maken om deze vervolgens aan een dierbare te kunnen geven of sturen.

Hoe pak je het aan?  

Het enige wat je nodig hebt voor deze activiteit is een (wit) A4’tje, stiften, plaksel, lege cup-cake-vormpjes en gekleurd papier (vliegerpapier, crêpe papier of gewoon knutselkarton). Verf de cupcake-vormpjes en plak deze op het A4’tje, beplak de vaas, teken steeltjes aan de bloemen en KLAAR!

bloemenvaas knutselen activiteiten peuter kleuter

3. Bloesemboom maken

De bloemetjes die bloeien, de koeien lopen weer buiten, lammetjes in de wei. Misschien hebben jullie ook al kleine eendjes gespot? Kortom: het is volop lente! Misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Leuk om met je kinderen een mooi lente-kunstwerk te maken! Bijvoorbeeld een bloesemboom zoals deze! Lekker kliederen met (vinger)verf. Zorg er hierbij voor dat je van tevoren al de ‘kale’ boom hebt geprint of getekend. Het is nu aan de kinderen om de bloesem zelf aan de bomen te stempelen. Dit doen ze met hun vingertopjes.

Tip: je kan er ook voor kiezen om de bloesem met wattenstaafjes te laten verven. Je hebt dan hetzelfde effect, alleen leren de kinderen dan volgens de “pincetgreep” (fijne motoriek) te werken. En het geeft minder rommel 🙂

lenteboom maken knutselen peuter kleuter

4. Maak een pasta ketting

Met ongekookte pasta kun je van alles maken. Je kunt het zo gek niet bedenken! Wat dacht je van deze vrolijke pastaketting? De benodigdheden zijn – je raad het al – ongekookte pasta (zoals penne of grove macaroni), een touw/lint en verf! Let er wel op dat de verf goed droog is, voor je kind aan de slag gaat met het rijgen. En nog een tip; laat mama de eindknoop maken! Ohja en je kunt natuurlijk ook rijgen met ongekleurde pasta… maar als je deze bonte creatie eenmaal gezien hebt, is dat misschien wel een beetje saai!

pasta ketting rijgen peuter kleuter

5. Bloemen stempelen

Voor deze activiteit, waarbij verven en stempelen gecombineerd worden, heb je niet meer nodig dan een of meerdere lege wc-rolletjes, wat papier, lijm en verf! En je maakt er de vrolijkste kunstwerkjes mee! Knip ‘blaadjes’ van het papier en maak ze vast aan het wc-rolletje. Laat je kind elk blaadje een ander kleurtje verven. En daarna kan er gestempeld worden.

bloemen verven stempelen peuter kleuter

6. Maak een vreemde vogel

Hoe leuk is deze vrolijke vriend? Stel dat je nog een zakje met bonte veren hebt liggen, toch zeker leuk om je kind te laten maken 🙂 Wederom een goede activiteit om de fijne motoriek van je kind te stimuleren. Is ie af? Hou je camera in de aanslag en maak wat leuke foto’s van je kind met deze ‘vreemde vogel’ vreemde vogelhoed knutselen peuter kleuter

Met dank aan KDV/BSO de Beestenboel voor de inspiratie! 

MEER INFORMATIE