YMHFA – Youth Mental Health First Aid
Aanmelden

De Youth Mental Health First Aid Training (YMHFA)

Deze YMHFA-training is bedoeld voor iedereen die in z’n werk of privéleven in contact komt met jongeren. ‘Je moet het eigenlijk zien als een soort EHBO-cursus, maar dan voor psychische klachten’, legt trainer Judith van Witsen uit in het interview over de YMHFA-Training. Je leert signalen van psychische klachten te herkennen en weet hierop door te vragen.

Maar liefst 1 op de 5 jongeren in Nederland krijgt te maken met psychische problemen. En ondanks dat het zo regelmatig voorkomt, weten we als omgeving vaak niet goed hoe we hiermee om moeten gaan. De YMHFA-training is er dan ook op gericht om psychische klachten in een vroeg stadium te leren herkennen, bespreekbaar te maken en te normaliseren.

Thema’s die aan bod komen, zijn:

  • Angstklachten
  • Paniekaanvallen
  • Zelfverwonding
  • Depressie
  • Suïcide
  • Eetstoornissen
  • Psychose
  • Trauma
  • Middelenmisbruik

In de bijeenkomsten is er veel ruimte voor interactie, er wordt gewerkt met verschillende didactieve vormen en op basis van casuïstiek. Zodat je deze ziektebeelden eerder leert herkennen. Ook leer je tijdens de training hoe je je zorgen over iemands psychisch welzijn op een laagdrempelige manier bespreekbaar kunt maken. Normaliseren is ook een belangrijk element in de training. Naar een jongere kunnen uitstralen dat het oké is, dat de klachten er mogen zijn en dat hij/zij zeker niet de enige is! Want zeker jongeren willen niet anders zijn en denken heel vaak dat zij de enige zijn die bepaalde gedachten/gevoelens hebben. Dan kan het heel prettig zijn met iemand te praten die je daarin gerust kan stellen en ook op een bepaalde manier hoop kan geven dat er oplossingen voor handen zijn.

Praktische Informatie over de YMHFA-Training

Hoe ziet de training eruit?

De YMHFA-training bestaat uit vier dagdelen. De training wordt gegeven door twee cursusleiders en de groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers. In de training komen verschillende psychische ziektebeelden bij jongeren (12-23 jaar) aan bod. De training is bedoeld voor volwassenen die jongeren om zich heen hebben in welke vorm dan ook. Denk aan ouders, grootouders, professionals uit het onderwijs of jeugdzorg, maar ook mensen die actief zijn in het verenigingsleven.

Goed om te weten voor jeugdprofessionals: de YMHFA-training is geaccrediteerd en levert 16.5 SKJ-registratiepunten op.

Waar & wanneer

      
GemeenteTrainer(s)PeriodeDag + tijdstipData
bijeenkomsten
Locatie
lessen
MaastrichtPaul Maassen & Judith van Witsenjuni-juli 2022Donderdag
09:00u - 12:30u
1) 2 juni
2) 9 juni
3) 30 juni
4) 7 juli
Mondriaan
Vijverdalseweg 1,
6226 NB Maastricht

Zodra er nieuwe startdata bekend zijn, zullen deze hier verschijnen. Je kunt je kind toch alvast aanmelden en dan ontvang je bericht zodra nieuwe startdata bekend zijn.

Kosten

De YMHFA-Training wordt door de Maastricht-Heuvelland gemeenten gratis aangeboden.

Aanmelden voor de Youth Mental Health First Aid Training

Vul het onderstaande aanmeldformulier in. Na het versturen van het formulier ontvang je een bevestigingsmail.

Aanmelden 'Youth Mental Health First Aid'

  • Wij bewaren jouw gegevens niet langer dan noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor jouw gegevens worden verwerkt en dan wettelijk is toegestaan. Zie hiervoor onze Privacyverklaring.

MEER INFORMATIE