9 TIPS VOOR EEN HEERLIJK EN GEZELLIG FAMILIEDINER

tips heerlijk gezellig familiediner

De decembermaand: een drukke, maar vooral ook knusse en gezellige tijd. Waarin we het in huis gezellig maken met kerstversiering. En waarin er voor velen ook extra tijd is met het gezin of familie. Lekker uitgebreid samen tafelen! Houd jij daar ook zo van? Laat je inspireren door deze tips voor een heerlijk en gezellig familiediner!

Tip 1: Kook samen met de kids

Samen koken en eten is heerlijk, vooral als je het samen met je kinderen doet. Nog nooit eerder gedaan? Het is echt het proberen waard! Want koken met kinderen staat garant voor veel kookplezier. Met gemakkelijke recepten, een flinke dosis humor én creativiteit, wordt het koken een waar avontuur voor ouder en kind. Wil je een chic familiediner waar alles tip top in orde moet zijn vanwege serieuze gasten, dan kun je misschien beter overwegen een andere keer samen te koken. Maar ga je voor een heerlijk en vooral ook gezellig familiediner waaraan iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen, dan is samen met de kinderen koken een echte aanrader!

Tip 2: Verdeel de taken

Hebben jullie een grote familie? Dan kan het slim zijn om de voorbereidingen van verschillende diner-gangen te verdelen onder de verschillende gezinnen of familieleden. Het ene gezin zorgt voor het voorgerecht, het andere gezin voor het hoofdgerecht en weer een ander voor een overheerlijk toetje. En opa en oma kennen misschien nog een extra lekker tussengerecht? Fantaseer en varieer!

Tip 3: Maak de plannen samen

Besluiten jullie om bijvoorbeeld samen een kerstdiner voor te bereiden? Begin dan op tijd door samen plannen te gaan maken voor het diner. Ga samen op zoek naar allerlei lekkere gerechten. En houd daarbij rekening met eventuele allergieën of voorkeuren voor vegetarisch eten, maar ook met wat door de kinderen als super lekker of écht heel ‘vies’ gezien wordt. Neem de suggesties van de kinderen serieus! Voor een voltallige familie heb je immers toch meerdere gerechten nodig. Kiezen welke recepten het uiteindelijk wel of niet worden, kan altijd nog. Maar de voorpret van samen naar recepten zoeken, zorgt al voor de nodige betrokkenheid bij de kinderen.

Tip 4: Leg de lat niet te hoog

Ga je samen met kinderen koken, let er dan op dat je niet te moeilijke recepten kiest. Probeer juist creatief te zijn met makkelijke gerechten; soep, aardappelpurée, worteltjes. Dingen die kinderen vaak lekker vinden. Maak het bijzonder door de manier waarop het opgediend wordt op een bord, of op tafel komt te staan. Probeer de meeste gerechten ook samen vooraf te maken, op ontspannen momenten. Op de dag zelf is de tijd vooral nodig voor de ‘finishing touch’ van de gerechtjes die zijn voorbereid. Hierbij kunnen ook andere familieleden nog een klein handje helpen.

Tip 5: Zorg voor een mooi gedekte tafel

Wanneer er genoeg ruimte is voor een heel grote familietafel dan is het natuurlijk prachtig om deze samen met de kinderen te dekken en extra te versieren. Is er wat minder ruimte en moet er gebruik worden gemaakt van meerdere (kleinere) tafels dan is het juist leuk om elke tafel eens anders te dekken. Vooral jonge kinderen vinden het leuk om een eigen ‘Kids-dish’ te dekken op een eigen creatieve manier met een papieren tafelkleed, zelfgekleurde placemats en bijvoorbeeld zelfgemaakte waxinelicht-houdertjes.

Tip 6: Beeldschermen uit!

Beeldschermen aan of uit? Liever uit, natuurlijk! Voor kinderen én volwassenen. Het geeft zoveel meer gezelligheid aan tafel om juist weer eens ouderwets te ‘keuvelen’ over allerlei onderwerpen. Wie kan een mooi verhaal voorlezen of kent een mooi gedicht. Is er een leuke bundel met kleine gedichtjes? Wie het leuk vindt leest een gedichtje voor. Maar: ‘Een mooie ­kerstfilm voor de kleintjes, als het tafelen te lang voor hen duurt, kan natuurlijk ook nog altijd’.

Tip 7: Speel een spelletje

Speel een spel waarbij jong en oud mee kan doen. Met z’n allen lachen, daar kan niets tegenop! Zorg voor leuke prijsjes (die zijn al voor één euro te koop) en zoek bijvoorbeeld een spel waarin iedereen elkaar opdrachten mag geven. Succes verzekerd! ‘In Engeland krijg je bij het kerstdiner een ‘Christmas cracker’, een soort reuzentoffee die uit elkaar knalt als je aan de uiteinden trekt. Er zit een papieren kroontje in dat iedereen tijdens het diner opzet, een grappig gedichtje en een klein cadeautje. In Nederland zijn ze ook te koop. Nog leuker is het om ze zelf te maken.

Tip 8: Geef het goede voorbeeld

Een familiediner is een bijzonder sociaal gebeuren. Samen probeer je het gezellig te maken maar het is ook een moment dat je als ouder met opvoeden bezig bent. Niet alle kinderen kunnen lang aan tafel zitten. Oudere kinderen hebben zelf bovendien vaak veel te doen en willen snel naar hun vriendjes of televisie gaan kijken. Een gezellige sfeer aan tafel maakt het leuker om langer aan tafel te blijven zitten. Door het goede voorbeeld te geven, zorg je ervoor dat je kind goede en gezonde tafel- en eetgewoonten aanleert.

Tip 9: Laat je inspireren door het boek ‘De kleine keukenhulp’

Naast heerlijke recepten vind je in dit kookboek miniquizvragen voor je kind, ervaringsverhalen van ouders, eetspelletjes en vele keukenweetjes voor jong en oud. Kortom: dit boek maakt het voor kinderen en ouders nog leuker om te leren koken! Kinderen vanaf 9 jaar kunnen zelfstandig met de recepten aan de slag. Op een speelse, gezonde en veilige manier. Voor je het weet heb je een sterkok in huis.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.