9 TIPS VOOR EEN GEZELLIG KERSTDINER MET JE GEZIN

tips gezellig kerstdiner met gezin

Helaas zal de Kerst ook dit jaar anders zijn dan andere jaren. De vaste tradities van dineren met de hele familie zitten er waarschijnlijk helaas niet in vanwege de Corona-maatregelen. Veel mensen zullen Kerst ook dit jaar dus weer vieren met hun gezin. Kun je wat inspiratie gebruiken voor hoe je een gezellig kerstdiner kunt organiseren voor je gezin? Laat je inspireren door deze tips!

Tip 1: Kook samen met de kids

Samen koken en eten is heerlijk, vooral als je het samen met je kinderen doet. Nog nooit eerder gedaan? Het is echt het proberen waard! Want koken met kinderen staat garant voor veel kookplezier. Met gemakkelijke recepten, een flinke dosis humor én creativiteit, wordt het koken een waar avontuur voor ouder en kind. Zeker omdat het dit jaar niet dat chique diner hoeft te zijn voor de hele familie, is het leuk om dit jaar eens samen het kerstdiner voor te bereiden.

Tip 2: Verdeel de taken

Zijn je kinderen al wat ouder? Dan is het misschien leuk om de voorbereidingen van de verschillende diner-gangen te verdelen onder de verschillende gezinsleden. Benoem je dochter tot ‘chef-voorgerecht’ en je zoon tot ‘chef-nagerecht’, al dan niet onder begeleiding van papa of mama. Probeer je kind zoveel mogelijk verantwoordelijkheid te geven en neem zelf een coachende rol. Dat is leerzaam en goed voor het zelfvertrouwen van je kind!

Tip 3: Maak de plannen samen

Begin op tijd met het maken van de plannen voor het diner. Ga samen op zoek naar allerlei lekkere gerechten. En houd daarbij rekening met wat door de kinderen als super lekker of écht heel ‘vies’ gezien wordt. Neem de suggesties van de kinderen serieus! Kiezen welke recepten het uiteindelijk wel of niet worden, kan altijd nog. Maar de voorpret van samen naar recepten zoeken, zorgt al voor de nodige betrokkenheid bij de kinderen.

Tip 4: Leg de lat niet te hoog

Ga je samen met kinderen koken, let er dan op dat je niet te moeilijke recepten kiest. Probeer juist creatief te zijn met makkelijke gerechten; soep, aardappelpuree, worteltjes. Dingen die kinderen vaak lekker vinden. Maak het bijzonder door de manier waarop het opgediend wordt op een bord, of op tafel komt te staan. Op Pinterest kun je vast leuke inspiratie hiervoor vinden.

Tip 5: Zorg voor een mooi gedekte tafel

Wat ook erg leuk is om samen met je kind(eren) te doen, is het feestelijk dekken en versieren van de tafel. Vooral jonge kinderen vinden het leuk om een eigen ‘Kids-dish’ te dekken op een eigen creatieve manier met een papieren tafelkleed, zelfgekleurde placemats en bijvoorbeeld zelfgemaakte waxinelicht-houdertjes.

Tip 6: Beeldschermen uit!

Beeldschermen aan of uit? Liever uit, natuurlijk! Voor kinderen én volwassenen. Het geeft zoveel meer gezelligheid aan tafel om juist weer eens ouderwets te ‘keuvelen’ over allerlei onderwerpen. Wie kan een mooi verhaal voorlezen of kent een mooi gedicht. Is er een leuke bundel met kleine gedichtjes? Wie het leuk vindt leest een gedichtje voor. Maar: ‘Een mooie ­kerstfilm voor de kleintjes, als het tafelen te lang voor hen duurt, kan natuurlijk ook nog altijd’.

Tip 7: Speel een spelletje

Speel een spel waarbij jong en oud mee kan doen. Met z’n allen lachen, daar kan niets tegenop! Zorg voor leuke prijsjes (die zijn al voor één euro te koop) en zoek bijvoorbeeld een spel waarin iedereen elkaar opdrachten mag geven. Succes verzekerd! ‘In Engeland krijg je bij het kerstdiner een ‘Christmas cracker’, een soort reuzentoffee die uit elkaar knalt als je aan de uiteinden trekt. Er zit een papieren kroontje in dat iedereen tijdens het diner opzet, een grappig gedichtje en een klein cadeautje. In Nederland zijn ze ook te koop. Nog leuker is het om ze zelf te maken.

Tip 8: Geef het goede voorbeeld

Een familiediner is een bijzonder sociaal gebeuren. Samen probeer je het gezellig te maken maar het is ook een moment dat je als ouder met opvoeden bezig bent. Niet alle kinderen kunnen lang aan tafel zitten. Oudere kinderen hebben zelf bovendien vaak veel te doen en willen snel naar hun vriendjes of televisie gaan kijken. Een gezellige sfeer aan tafel maakt het leuker om langer aan tafel te blijven zitten. Door het goede voorbeeld te geven, zorg je ervoor dat je kind goede en gezonde tafel- en eetgewoonten aanleert.

Tip 9: Laat je inspireren door het boek ‘De kleine keukenhulp’

Naast heerlijke recepten vind je in dit kookboek miniquizvragen voor je kind, ervaringsverhalen van ouders, eetspelletjes en vele keukenweetjes voor jong en oud. Kortom: dit boek maakt het voor kinderen en ouders nog leuker om te leren koken! Kinderen vanaf 9 jaar kunnen zelfstandig met de recepten aan de slag. Op een speelse, gezonde en veilige manier. Voor je het weet heb je een sterkok in huis.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE