9 TIPS OM JE TIENER TE LEREN BETER MET STRESS OM TE GAAN

tips tiener leren omgaan stress

Wat kunnen tieners doen die het te druk hebben? En wat kunnen ze nu leren om straks beter met stress om te gaan? Het gaat hierbij om de houding tegenover een overvloed aan mogelijkheden in een prestatiegerichte samenleving, waarin het lastig is geworden tot rust te komen. Hoe kun je je tiener helpen de vaardigheden te leren, die nodig zijn om stress de baas te blijven? Wij geven je 9 tips!

Tip 1: Leer je kind plannen

Overzicht geeft rust. Neem met je kind één of twee keer per week het huiswerk voor de komende week door, en laat je kind een planning maken op welke dag het wat gaat leren. Pak de lesstof er vast bij: om hoeveel bladzijden gaat het en waar gaat de stof over? Welke aantekeningen horen erbij? Bespreek ook op welk moment van de dag je kind huiswerk wil maken. Ook vlijtige kinderen hebben uitstelneigingen. Gevolg: ze gaan te laat slapen en raken vermoeid. Dat heeft de dag erna weer een nadelig effect op hun concentratie en weerstand tegen afleiding. Check ook of er in het huiswerkschema tijd overblijft voor ontspanning.

Handig: het boek ‘Plannen met Pubers’ van Angelique Gerretsen en Petra Daemen. Dit praktisch boek geeft je een compleet overzicht van de manier waarop pubers leren hoe je structuur aanbrengt in het dagelijks leven met bijgeleverde huiswerk- en toetsplanners. Download hier alvast de 5 huiswerktools.

Tip 2: Leer je kind één ding tegelijk te doen

Concentratie is voor kinderen nog nooit zo moeilijk geweest. Als ze voor een wiskundeopgave de mail van de leraar moeten checken, moeten ze tegelijkertijd weerstand bieden aan alle Snapchats en WhatsApps die voorbijkomen. Zo wordt huiswerk maken een brij van halfhartig leren, halfhartig op social media reageren. Laat je kind de telefoon wegleggen wanneer het huiswerk gepland heeft.

Tip 3: Leer je kind pauze nemen

Na het huiswerk maken even niksen, even de aandacht eraf. Thee maken, wat eten, een stripje lezen. Dat geeft de hersens lucht.

Tip 4: Zorg voor afwisseling

Wie heeft er iets aan hoogvliegers die na een paar jaar werken al opgebrand zijn, omdat ze niet geleerd hebben van hun inspanningen te herstellen? Ondersteun bezigheden die niks met school te maken hebben. Zoals tijd met vrienden, uitgaan en sporten. Het is niet alleen belangrijk om te ontspannen, het zijn ook belangrijke elementen in de persoonlijke ontwikkeling van je opgroeiende kind.

Tip 5: Zorg voor focus

Gitaarles, leren zingen, op een vechtsport – een ruime portemonnee maakt het mogelijk. Maar beperk je kind liever tot wat minder activiteiten, waarbij het over de jaren heen langzaam nieuwe vaardigheden leert. Het geeft meer voldoening om zich gedurende langere tijd in iets te ontwikkelen.

Tip 6: Leer je kind ‘nee’ zeggen

Tieners hebben net als volwassenen tegenwoordig wel honderd manieren om hun kostbare tijd mee te vullen. Kritisch zijn, is het motto. Door ‘nee’ te zeggen tegen het één, wordt het andere mogelijk.

Tip 7: Zorg voor verveling

Kinderen zouden niet steeds ‘aan’ moeten staan. Tijd zonder entertainment, zonder taken en beeldschermen, zorgt dat kinderen beter van stimuli kunnen herstellen en stimuleert het creatieve denkvermogen. En juist dat is tegenwoordig een kostbaar goed.

>> Lees ook eens het artikel: Raar maar waar, vervelen is goed voor je kind!

Tip 8: Waak voor perfectie

De valkuil van deze tijd is dat kinderen in te veel domeinen de lat te hoog te leggen. Of het nu gaat om goed scoren op school, een afgetraind lichaam of het imago op social media. Soms speelt onzekerheid hierbij een rol. De nadruk kan beter liggen op het plezier dat je kind ergens in kan hebben. Kinderen zijn zichzelf door sociale media op een te jonge leeftijd aan het promoten, dit kan spanning geven. Als je kind niet steeds online zichtbaar is, ervaart het ook niet steeds de druk om cool te zijn.

>> Lees ook: Sociale druk op social media

Tip 9: Geef het goede voorbeeld

Als je als ouder zelf niet voordoet wat je je kind wilt aanleren, dan is de kans van slagen nihil. Kinderen leren van wat ze hun ouders zien doen, niet van wat ze zeggen!

Bron: NRC

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE