9 TIPS BIJ HET MAKEN VAN GELDAFSPRAKEN MET JE PUBER

tips maken geldafspraken puber

Wist je dat meer dan de helft van de ouders van kinderen tussen de 12 en 18 jaar de volledige kosten betaalt van kleding, schoenen en de smartphone? Pubers zijn soms van mening dat ze meer geld nodig hebben dan jij wilt of kunt geven. Hoe ga je daarmee om? Hoe maak je geldafspraken met je puber? Wij geven een aantal tips. Bij deze tips wordt gesproken over zak- en kleedgeld. Uiteraard bepaal je zelf of jij je kind zakgeld en/of kleedgeld geeft.

Tip 1: Maak afspraken over waar je kind geld aan uitgeeft

Bespreek waar je kind het zak- en kleedgeld wel en niet aan mag uitgegeven. Bespreek met je puber wat jij als ouder zult betalen en wat je kind zelf betaalt zodat hier geen discussies over ontstaan. Je kunt je kind helpen met plannen en keuzes maken, zeker in het begin.

Tip 2: Maak afspraken over de hoogte van het bedrag

Hoeveel zakgeld je geeft is afhankelijk van je gezinsbudget en de leeftijd van je kind. Om goed te bepalen wat je gaat geven, is het verstandig een lijst op te stellen van alle noodzakelijke uitgaven van je puber. Vind je het lastig om een bedrag te bepalen? Hier vind je een overzicht met adviesbedragen. Bekijk de situatie jaarlijks opnieuw.

Tip 3: Doe de test!

Heb je altijd tekort? Weet je niet waar het blijft? Of zit je er bovenop en spaar je voor een geldpakhuis? Doe samen met je kind de Geld-type Test op Nibud en bespreek de uitkomst. Wat valt je op?

Tip 4: Wees je bewust van je voorbeeldfunctie

Ouders hebben een grote invloed op het ‘geldgedrag’ van hun kinderen. Oftewel; jij dient als voorbeeld voor je kind. Wanneer jij je rekeningen op tijd betaalt en je inkomsten en uitgaven op een rij hebt, is de kans groot dat jouw kind hier later een voorbeeld aan neemt. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Geef jij makkelijk geld uit en leer je je kind niet hoe het met geld moet omgaan dan kan je kind op latere leeftijd eerder in financiĆ«le problemen komen.

Tip 5: Laat je niet onder druk zetten

Geld speelt een steeds grotere rol in het leven van een puber. Ze kunnen veeleisend zijn wanneer het om geld gaat. Laat je echter niet onder druk zetten! Jij bepaalt de hoogte van het bedrag. Wanneer je kind van mening is dat het bedrag te laag is, biedt een bijbaan uitkomst. Laat je portemonnee het toe, dan kun je ervoor kiezen je kind af en toe een klusje te laten doen in ruil voor een extra zakcentje.

Tip 6: Ga samen op zoek naar een bijbaan

Een mooie aanvulling op zak- en kleedgeld is een bijbaan. Bijbaantjes voor pubers bestaan meestal uit vakken vullen, kranten of reclamefolders bezorgen. Maak samen afspraken over werktijden en uren zodat school er niet onder gaat lijden. Een andere optie is vakantiewerk. Je kind kan dan in korte tijd een mooi geldbedrag verdienen zonder dat het ten koste gaat van schoolprestaties.

>> Lees meer over een bijbaantje in dit artikel: Vakantiewerk of bijbaantje voor je puber? 5 tips!

Tip 7: Leer je kind te sparen

Leer je puber om wat geld te sparen. Bespreek met elkaar hoe je een deel van het zakgeld opzij kan zetten. Is dat een vast bedrag? Gebeurt dit automatisch via de bank? Maak hier samen afspraken over. Zo leert je kind dat het handig is iets achter de hand te hebben.

Tip 8: Plan en denk vooruit

Met spullen willen pubers graag laten zien tot welke groep ze behoren of welke stijl ze hebben. Denk aan bepaalde kleding, geurtjes of telefoon. Veel pubers hebben moeite met vooruit plannen. Leer je puber goed na te denken over een aankoop. Je kunt je geld ten slotte maar Ć©Ć©n keer uitgeven. Op internet staan diverse vergelijkingssites waar je de prijzen van bijvoorbeeld een mobiele telefoon kunt vergelijken.

Tip 9: Geef je kind vertrouwen

Als ouder geef je je kind naarmate het ouder wordt, steeds meer vertrouwen en verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om de risico’s en gevolgen van geldkeuzes. Zakgeld en kleedgeld zijn mooie middelen om goed met geld om te leren gaan. Wil je je kind echt financieel verantwoordelijk maken, dan betekent dit dat je je kind steeds meer loslaat. Hoe moeilijk ook: geef je kind hierbij de ruimte om fouten te maken.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.