9 TIPS VOOR EEN HECHTE BAND TUSSEN PAPA EN DE BABY

tips hechte band papa baby

Als papa kun je het gevoel hebben dat je met een achterstand in de band met je baby begint in vergelijking met de moeder. Moeders dragen de baby immers 9 maanden lang in hun buik. En ook na de geboorte is het voor de moeders vaak makkelijker een hechte band op te bouwen met de baby. Zij hebben nog 3 maanden kraamverlof en geven vaak borstvoeding. Geen zorgen, er zijn veel verschillende manieren waarop je baby zich aan je kan hechten en met deze 9 tips kun je dit stimuleren.

Tip 1: Eerste uren na de geboorte

Blijf de eerste uren na de geboorte dichtbij je kindje. Vaak zijn juist vaders in de gelegenheid om direct na de geboorte bij hun pasgeboren baby te zijn, terwijl de moeder na de bevalling wordt verzorgd. Dus maak hier gebruik van! Baby’s zijn na de bevalling vaak zeer alert en zoeken direct oogcontact. Wie weet ben je wel de eerste die je baby ziet! Dit is een goede start van het hechtingsproces.

Tip 2: Wees vanaf het begin betrokken

Soms lijkt het je partner allemaal zo makkelijk af te gaan, terwijl jij als vader geen idee hebt hoe je moet omgaan met je baby. Dat geeft helemaal niets, dit is iets dat heel veel papa’s  (de meeste!) hebben. Een veelgemaakte vergissing is dat vaders gaan werken zolang de kraamhulp er is. Zorg liever dat jullie allebei van de kraamhulp alles leren en blijf direct vanaf het begin bij alle facetten van het leven van je baby betrokken.

>> Lees ook eens het artikel: 5 tips om samen een goed team te vormen als ouders.

Tip 3: Praat met je baby

Je baby kent je stem nog vanuit de baarmoeder en zal deze meestal al snel herkennen. Volgens onderzoek reageert een baby rond de 23e week van de zwangerschap al op geluiden buiten moeders buik. Een baby die regelmatig de stem van zijn vader hoort, zal deze dus na de geboorte herkennen. Vaak gebruik je automatisch een hogere stem wanneer je tegen je baby praat. Baby’s houden ook van dit hogere stemgeluid, dus dat is prima. De meeste baby’s genieten trouwens ook van gezongen liedjes.

Ook niet onbelangrijk te melden, je kindje leert praten van de volwassenen om zich heen. Dat zullen in de praktijk dus vooral jij en de mama zijn, daarvoor is het essentieel dat jullie veel tegen de baby praten. Vertel gewoon gedurende de dag tegen je kindje wat jullie aan het doen zijn. Bijvoorbeeld: ‘We gaan nu lekker een fruithapje eten. Kijk, ik pureer de banaan. Dat vind je lekker toch. Doe je mond maar open. Goed zo. Nu krijg je nog een hap.’ Je hoeft dus geen kinderachtige zinnetjes te gebruiken.

>> Voor meer tips over hoe je communiceert met je baby, lees eens: 5 tips om je baby te stimuleren in de spraak- en taalontwikkeling.

Tip 4: Flesje geven

Voor baby’s is drinken één van de grootste levensbehoeftes. Flesvoeding geven, is dan ook een prachtige kans om een band met je baby op te bouwen. Als jullie hebben gekozen voor borstvoeding, is dit voor jou als vader wat ingewikkelder. Maar als jullie gaan kolven, kan jij ook de fles gaan geven.

Tip 5: In bad of bed doen

Samen badderen is ontzettend leuk en een goed moment voor vader-babyhechting. Ook het naar bed brengen of het uit bed halen, kan een gezellige activiteit zijn.

Tip 6: Dicht tegen je aan

Doordat baby’s nog niet kunnen praten, gaat alle communicatie via voelen, ruiken, horen, zien en proeven. Het voelen is in de eerste weken erg belangrijk. Buidelen, het dragen van de baby op je blote borst, is daarom een goede hechtingsmanier. Door huid-op-huidcontact, kan de baby zich op eenzelfde manier aan jou hechten, als aan de moeder tijdens het borstvoeding geven. Je baby voelt jouw huid, hoort je hartslag en ruikt je lichaamsgeur.

Tip 7: Oogcontact

Het maken van oogcontact is één van de manieren waarop een pasgeboren baby kan communiceren. Je zult merken dat als je baby wat meer alert wordt, hij je al snel gaat aankijken. Maak dus veel oogcontact met je baby.

Tip 8: Spelen en ravotten

Papa’s zijn vaak heel goed in lekker spelen en ravotten met hun kinderen. Gekke bekken trekken, de baby hoog in de lucht houden of gekke geluidjes maken: baby’s vinden het fantastisch! Hiermee speel je in op de zintuigen ‘horen’ en ‘zien’ en niets is zo aanstekelijk als het geluid van een lachende baby. Lees ook eens: Contact met je baby via taal, spel en beweging.

Tip 9: Lees over baby’s en opvoeding

Je bent niet de enige vader die zich onzeker voelt over de verzorging of opvoeding van zijn kindje. Je kunt dit gevoel snel verminderen door veel tijd door te brengen met je kind, door informatie aan je partner te vragen en door veel over het onderwerp te lezen. En je zult zien dat je je heel snel zekerder gaat voelen.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan