8 VOORDELEN VAN VOORLEZEN VOOR DE ONTWIKKELING VAN JE KIND

voordelen voorlezen ontwikkeling kind

Veel ouders lezen hun kind voor. ’s Avonds voor het slapen gaan, of gewoon overdag. Voorlezen is niet alleen gezellig en leuk, maar ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. In dit artikel zetten we een aantal voordelen voor je op een rij!

Wist je dat je al op heel jonge leeftijd kunt beginnen met voorlezen? Vanaf 3 maanden kun je met je baby een eenvoudig prentenboek bekijken. En vanaf 9 à 10 maanden, kun je prima beginnen met het voorlezen van simpele verhaaltjes. Verhaaltjes op rijm vinden kinderen in deze fase erg leuk! Wat het ook goed doet bij jonge kinderen, is de kracht van herhaling. Door een bepaald boek vaker te lezen, leert je kindje het verhaal beter begrijpen en leert het te voorspellen wat er gaat gebeuren!

1. De taalontwikkeling

Natuurlijk is voorlezen in de eerste plaats heel goed voor de taalontwikkeling. Je kindje leert niet alleen nieuwe woorden tijdens het voorlezen, het leert ook hoe zinnen in onze taal opgebouwd zijn. Als je kindje wat ouder is, zal het ook met vragen en opmerkingen komen over het verhaal. Door samen over het boekje te praten, wordt je kindje ook gestimuleerd om actief met taal aan de slag te gaan.

2. Betere leervaardigheden

Wist je dat het voorlezen van peuters en kleuters ook bijdraagt aan een betere aanleg voor leren in het algemeen? Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat leerlingen die – voordat ze naar de basisschool gingen – werden voorgelezen, meer kans hebben om goed te presteren op het Voortgezet Onderwijs. Want een goed taalbegrip vormt natuurlijk de basis om alle andere vakken te kunnen gaan leren. Wat hierbij ook meespeelt, is dat voorlezen ook het luister- en concentratievermogen van je kind stimuleert.

3. Betere communicatieve vaardigheden

Uit de verhaaltjes die je je kind voorleest, leert het veel over communicatie en sociale omgangsvormen van de personages uit het boek. Op die manier help je je kind dus om zich in een ander te verplaatsen en stimuleer je het om zichzelf ook goed te uiten in de communicatie met anderen. Bovendien oefent het natuurlijk ook in de interactie met jou tijdens het voorlezen.

4. Het begrijpen van dingen

Afhankelijk van het onderwerp van het boek leert het kind ook veel over de wereld om zich heen. Door regelmatig voor te lezen, ontwikkelt je kindje het vermogen om meer abstracte concepten te begrijpen, zoals bijvoorbeeld vriendschap en de verschillende emoties. En door de verhalen krijgt je kindje ook inzicht in oorzaak en gevolg.

5. Steun bij nieuwe ervaringen

Boekjes over dingen waar je kindje in het dagelijks leven ook mee in aanraking komt, al dan niet voor het eerst, kunnen helpen om dingen bespreekbaar te maken, je kindje voor te bereiden op bepaalde gebeurtenissen en ook steun bieden. Denk bijvoorbeeld aan de komst van een broertje of zusje, een verhuizing of ziekte en dood. De manier waarop de personen in het boekje ermee omgaan, kan als een voorbeeld dienen van hoe je met bepaalde situaties, gebeurtenissen of emoties om kunt gaan.

6. Fantasie

Ook de fantasie wordt gestimuleerd door je kindje regelmatig voor te lezen. Door de verhaaltjes leren kinderen namelijk zich een voorstelling te maken van dingen die ze in het echt nog nooit hebben gezien of zelf (nog) niet hebben meegemaakt.

7. Een betere relatie met jou als ouder

Ouders van peuters zullen het herkennen; de momenten dat je even rustig met je kindje kunt zitten en knuffelen is voorbij! Peuters willen de wereld ontdekken; rennen, spelen. Door op een vast moment op de dag, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, je peuter op schoot te nemen om samen een boekje te lezen, krijg je weer even die fijne tijd terug van toen je kindje nog baby was en niets liever wilde dan bij jou op de arm zijn! En eenmaal geïnstalleerd op je schoot, geniet je peuter gegarandeerd ook van je fysieke nabijheid en het 1-op-1 contactmoment met jou <3

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan

MEER INFORMATIE