8 TIPS OM JE KIND TE BEGELEIDEN BIJ DE SCHEIDING

tips kind begeleiden scheiding

Bij een scheiding is het belangrijk om je kind(eren) zo goed mogelijk te begeleiden. Kinderen reageren allemaal verschillend wanneer hun ouders gaan scheiden. Kinderen zien hun ouders het liefst bij elkaar. Een scheiding zal dan ook veel indruk maken. Gevoelens als angst, boosheid en onzekerheid komen veel voor. Neem de emoties van je kind serieus. Stel je kind centraal en bedenk dat het niet om deze situatie heeft gevraagd. Geef je kind de tijd en de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie.

Wij zetten 8 belangrijke tips op een rij die je helpen je kind zo goed mogelijk te begeleiden voor, tijdens en na de scheiding.

Tip 1: Geef uitleg

Leg je kinderen zo goed mogelijk uit wat er aan de hand is. Kinderen hebben behoefte aan een uitleg over de scheiding. Stem de informatie af op hun leeftijd. Probeer elkaar als ouders hierin niet af te vallen. Ouders kunnen het beste samen een uitleg voor de scheiding afspreken. Benadruk dat de scheiding een keus is geweest tussen jou en je partner. Dat je kind hiervan niet de oorzaak is. Veel kinderen hebben namelijk het gevoel dat zij de scheiding veroorzaakt hebben.

Tip 2: Geef geen valse hoop

Geef je kind geen valse hoop. Je kind zal hopen dat jullie weer bij elkaar zullen komen. Wees duidelijk dat dit niet zal gebeuren. Maak je kind wel duidelijk dat beide ouders altijd van hem/haar zullen houden. Ook al zijn hun gevoelens voor elkaar veranderd.

Tip 3: Blijf samenwerken

Blijf samenwerken met je ex-partner. Leg je kind uit dat de relatie tussen jullie als ouders nu anders wordt. Wees duidelijk dat jullie uiteraard wel zijn/haar ouders blijven. Je biedt je kind meer veiligheid als het merkt dat jullie als ouders nog steeds samenwerken.

>> Lees ook eens: 10 tips voor een goede samenwerking met je ex-partner.

Tip 4: Luister naar je kind

Neem de tijd om goed naar je kind luisteren. Spreek op een rustige neutrale toon als je kind over de scheiding begint. Reageer niet meteen met oplossingen. Probeer het verhaal van je kind zo min mogelijk te onderbreken. Op deze manier zal hij/zij zich gehoord voelen.

Tip 5: Spreek niet negatief over de andere ouder

Laat je niet negatief uit over de andere ouder wanneer je kind in de buurt is. Verwijder niet alle foto’s en andere herinneringen aan de andere ouder uit huis. Je haalt de belangrijkste spanning na een scheiding weg als je kind van beide ouders mag houden. Kinderen zullen altijd loyaal blijven naar beide ouders, ongeacht wat er tussen jullie als ex-partners is gebeurd.

Tip 6: Gebruik het kind niet als boodschapper

Communiceer niet via je kind met de andere ouder. Zorg er voor dat je als ouders een manier vindt waarop je samen tot afspraken kan komen.

Tip 7: Zoek steun

Durf steun te zoeken in je omgeving. De mensen die dicht bij jou en je kind staan kunnen helpen door je kind een luisterend oor te bieden. Vraag mensen uit je eigen omgeving of ze dit voor je kind willen doen. Denk aan familieleden, ouders van vriendjes en vriendinnetje, de juffrouw of meester.

Ook wordt er in onze regio geregeld een gratis KIES-coaching aangeboden voor kinderen van 7 t/m 12 jaar die te maken hebben met een echtscheiding en hier (nog) last van hebben.

Tip 8: Houd het gedrag van je kind in de gaten

Zorg ervoor dat de gezagsverhouding tussen jou en je kind niet verstoord raakt. Je kind kan de neiging hebben om zich heel behulpzaam op te stellen of juist brutaler te zijn. Laat merken dat je de situatie onder controle hebt. Dit kan je doen door de normaal geldende regels in acht te blijven houden. Laat daarnaast merken dat je de situatie nog goed overziet. Vertel dat je kind zich geen zorgen hoeft te maken over jou.

Bron: Loes.nl

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.