8 SIGNALEN DAT JE ZWANGER BENT

signalen zwanger zijn

Misschien probeer je al een tijdje zwanger te worden, of misschien is het (nog) niet de bedoeling. Als je weet wat de vroege zwangerschapskwaaltjes en symptomen van zwangerschap zijn, kun je eerder ontdekken dat je zwanger bent. Herken jij één of meerdere van onderstaande zwangerschapskwaaltjes of symptomen? Dan ben je misschien zwanger!

Signaal 1: De menstruatie

Als je zwanger bent, stopt de menstruatie of wordt deze veel minder hevig dan normaal.

Signaal 2: Gevoelige borsten

Je borsten kunnen gevoelig zijn en opzwellen en je tepels worden groter en donkerder van kleur.

Signaal 3: Vaker plassen

Je moet waarschijnlijk vaker plassen dan normaal. Dit komt door het hormoon progesteron. Naarmate de zwangerschap vordert, moet je ook steeds vaker naar de wc omdat je blaas minder ruimte krijgt.

Signaal 4: Maag- en darmklachten

Je kunt last krijgen van je maag (brandend maagzuur) of verstopping.

Signaal 5: Misselijkheid

Je kunt je behoorlijk misselijk voelen. Veel vrouwen hebben hier vooral in de ochtend last van, bij het opstaan. Ook kan het zijn dat je tijdens je zwangerschap sterker reageert op geuren en smaken, waardoor je misselijk wordt of moet overgeven. Dit komt door de veranderingen in de hormoonhuishouding. Veel overgeven is vooral naar voor jezelf. Het ongeboren kind heeft er niet zo snel last van. Belangrijke voedingsstoffen en vocht gaan eerst naar je baby.

Signaal 6: Hoofdpijn en vermoeidheid

Je kunt vaak hoofdpijn krijgen en je heel moe voelen. Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap voelen vrouwen zich vaak heel moe. Dit komt door alle veranderingen in het lichaam. Soms komt de vermoeidheid door een ijzertekort, onvoldoende gevarieerde voeding of een tekort aan vitamines, maar soms is er medisch gezien niks aan de hand. In dat geval is de vermoeidheid niets meer of minder dan een teken dat het tijd is om uit te rusten.

Signaal 7: Stemmingswisselingen

Je kunt last krijgen van stemmingswisselingen. Misschien moet je heel snel huilen of raak je snel geïrriteerd en word je snel boos? Het kunnen allemaal signalen zijn van zwangerschap.

Signaal 8: Veranderde eetlust

Je kunt opeens trek krijgen in heel ander eten en drinken dan je normaal lust. Het kan ook zijn dat je juist helemaal geen zin meer hebt in eten en drinken. Of dat dingen die je normaal heel lekker vindt, je opeens tegenstaan, zoals koffie.

Zwangerschapstest

Herken je meerdere van bovenstaande symptomen en denk je dat je zwanger bent? Dan is het verstandig zo snel mogelijk een zwangerschapstest te doen. Dit kan al als je één of twee dagen over tijd bent. Maar als je wacht tot je tien dagen over tijd bent, heb je meer zekerheid.

Je koopt een zwangerschapstest bij de drogist of apotheek. Deze zijn niet goedkoop. Met een zwangerschapstest meet je of je het zwangerschapshormoon hCG in je lichaam hebt. Dat hormoon maakt je lichaam aan vanaf het moment van innesteling van het vruchtje in de baarmoeder. Het kan zijn dat het vruchtje in het begin van de zwangerschap wordt afgebroken. Soms laat de test ook zien dat je niet zwanger bent terwijl je dat al wel bent. Dat kan komen doordat er nog niet voldoende hormoon in je urine zit. Denk je toch dat je zwanger bent? Doe de test dan na een week nog een keer. Natuurlijk kun je ook even langs de huisarts gaan.

>> Lees ook eens ons artikel over wat de eerste stappen zijn als je ontdekt dat je zwanger bent! En het artikel over wat je kunt verwachten als je voor het eerst naar de verloskundige gaat. 

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

zwanger baby inspiratie Pinterest

MEER INFORMATIE