7X ‘WAT VERANDERT ER DOOR DE KOMST VAN EEN TWEEDE KINDJE?’

wat verandert komst tweede kindje

Als jullie overwegen om voor een tweede kindje te gaan, of al in verwachting zijn van de tweede, vraag je je misschien af of er veel zal veranderen als jullie ouders zijn van twee. En wat er dan precies verandert. In dit artikel zetten we een aantal dingen op een rij die (volgens veel ouders) veranderen door de komst van de tweede!

1. Een andere zwangerschap

Al tijdens je zwangerschap van de tweede zul je merken dat je deze zwangerschap anders beleeft dan je eerste zwangerschap. Het is niet meer zo spannend en nieuw allemaal als de eerste keer. Wist je bij de eerste tot op de dag precies hoe ver je was en wanneer de volgende controle bij de verloskundige gepland stond, ben je nu misschien zo druk met de zorg en opvoeding van de oudste, dat je het allemaal niet meer zo bijhoudt. Misschien heb je het gevoel dat je minder tijd hebt om van je zwangerschap te genieten? Of misschien geniet je wel extra bewust van alles, omdat je weet dat dit de laatste keer is dat je zwanger bent? 

2. Chronisch slaaptekort

De eerste weken (en soms helaas ook maanden) na de geboorte zijn extra zwaar door de nachtvoedingen. Hou er rekening mee dat je oudste ook moet wennen aan de veranderde gezinssituatie en daardoor misschien een periode wat minder goed doorslaapt. Nachtelijk gehuil van de baby helpt daarbij natuurlijk ook niet echt… Wees dus voorbereid op gebroken nachten en een chronisch slaaptekort. Want, waar je bij de eerste ’s ochtends nog even terug in bed kon kruipen na de eerste voeding, is een dutje er niet meer bij als er ook nog een energieke peuter rondloopt.

3. Dagritmes op elkaar afstemmen

Bij de eerste is je hele leven gericht op de baby. Als vanzelfsprekend pasten jullie je dagplanning aan op het slaapritme van je baby. Bij een tweede is dat anders. De oudste heeft ook een eigen dagritme en soms kan het een hele uitdaging zijn om dat op elkaar af te stemmen. Als je de oudste bijvoorbeeld van school moet halen, midden in het middagdutje van je kleinste. Of dat je in het weekend pas iets leuks kan gaan doen met het gezin als de jongste het slaapje uit heeft. Dat is voor de oudste niet altijd leuk.

4. Minder aandacht

De oudste heeft tot de komst van de tweede een aantal jaar kunnen genieten van jullie exclusieve aandacht. Dat verandert natuurlijk door de komst van nummer twee. Dat kan voor je oudste even wennen zijn. Daarnaast kan het ook zijn dat jij je als ouder op een bepaalde manier ‘schuldig’ voelt naar de tweede, omdat hij/zij al deze exclusieve aandacht nooit heeft gehad. Of misschien dat je het lastig gaat vinden om je aandacht goed te verdelen? Misschien een troost; je kids hebben voortaan wel altijd gezelschap van elkaar! Al kan dat zeker als ze wat ouder zijn ook de nodige aandacht van jou als ouder vergen.

>> Lees ook: Ervaringsverhaal ‘Help, wat doe ik mijn dochter aan’ van Sanne die zwanger is van de tweede en opeens overvallen wordt door een schuldgevoel naar haar oudste, omdat zij haar aandacht zal moeten gaan delen.

5. Het wordt nog wat drukker

Met de combi werk, sociale contacten, hobby’s, het huishouden en je gezinsleven had je het al druk. Be prepared: de eerste jaren na de komst van nummer twee wordt deze combinatie naar alle waarschijnlijkheid onhoudbaar! Het worden niet voor niets de tropenjaren genoemd. De combinatie van de verzorging van de kleine met de opvoeding van de oudste, maakt dat jij je handen waarschijnlijk de hele dag meer dan vol hebt! Ook het huishouden vraagt extra aandacht; het huis wordt sneller vies, je hebt meer was, de boodschappen gaan er sneller doorheen, … En als de kinderen wat groter zijn, kun je je met momenten een taxibedrijf voelen door al dat halen en brengen van de kids! Dus vrije tijd wordt de komende jaren schaars! En daarmee de kans dat voor de tweede net zo’n uitgebreid fotoalbum wordt bijgehouden als voor de eerste, klein!

>> Lees ook: 5 tips voor ontspannen ouderschap.

6. Je avonden zijn minder productief

Met één kindje is het avondritueel druk, maar overzichtelijk. Wanneer je spitsuur draait met twee kinderen, kan dat een ander verhaal zijn. Je zult zien dat het sowieso een heel stuk later is voordat je voor beide kinderen het hele ‘eet-bad-flesje-tandenpoetsen-verhaaltjes-ritueel’ hebt doorlopen en je op de bank kunt ploffen. Dus er blijft minder ‘me-time’ en naar alle waarschijnlijkheid ook minder energie over om in de avonduren nog productief te zijn. 

7. Jij bent meer relaxed

Maar gelukkig is er één verschil dat alle voorgaande punten gaat compenseren; jij bent door je ervaring beduidend meer relaxed dan bij de eerste! Daardoor gaan dingen veel sneller en maak je je veel minder druk om vanalles en nog wat. Wanneer je ergens naar toe gaat, hoef je niet nog 6x te checken of je écht alles hebt, omdat je uit ervaring weet dat je heus wel een oplossing verzint als je toch iets vergeten zou zijn. Daarnaast ben je ook veel minder bezorgd over het wel en wee van je kindje. De speen die op de grond valt, een hap zand uit de zandbak of de ene verkoudheid na de andere? Je hebt al veel gezien bij de eerste en weet dat het in veel gevallen zo’n vaart niet loopt.

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

zwanger baby inspiratie Pinterest

MEER INFORMATIE