7X ETEN VOLGENS DE ORTHOMOLECULAIRE VISIE OP VOEDING

Gastbijdrage van Stefanie Maas
Gastbijdrage van Stefanie MaasOrthomoleculair Voedingsdeskundige uit Vijlen

Stephanie Maas uit Vijlen is werkzaam als Orthomoleculair Voedingsdeskundige. In deze gastbijdrage deelt zij een aantal tips over hoe je de orthomoleculaire visie op voeding zelf kunt toepassen in je eigen voedingspatroon! 

Tip 1: Eet zoveel mogelijk onbewerkt

Door als basis voor je gerechten minder voorbewerkte kant-en-klaar producten te kiezen, maar meer voor onbewerkt voedsel, kun je al een heel goed begin maken! Neem verse groenten en fruit als gezonde basis. Liefst biologisch verbouwd, om er zeker van te zijn dat jullie geen onnodige pesticiden binnen krijgen. Zelf ga ik uit van 2-3 porties fruit en 400-500 gram groenten per dag. Laat je inspireren door gezonde recepten uit kookboeken of die je online kunt vinden!

Tip 2: Kies voor volle granen, van gezonde soorten

Tegenwoordig lijkt alles van tarwe gemaakt te zijn: koekjes, pastadeeg en met name brood. Tarwe bevat een stofje dat je bloedsuiker flink laat stijgen. Dit zorgt ervoor dat je snel weer trek krijgt of blijft eten. Daarom is het gezond om ook eens voor andere graansoorten te kiezen. Zoals spelt, rogge, boekweit of haver. Deze graansoorten zijn minder bewerkt en bevatten veel meer waardevolle stoffen dan tarwe. Ze verzadigen meer en laten je bloedsuikerspiegel met rust. Daardoor krijg je een meer constante energieafgifte en zul je merken dat het bekende 16-uur dipje minder vaak voorkomt! Ook voor opgroeiende kinderen is een constante bloedsuikerspiegel erg belangrijk. Je zult dit ook direct merken aan hun humeur en concentratieniveau!

Tip 3: Kies dagelijks voor goede vetten

Kinderen krijgen helaas veel te weinig goede vetten binnen, terwijl dit juist zo belangrijk is voor de ontwikkeling van hun hersenen en motorische functies. Zorg dat je kind voldoende omega 3 vetten binnen krijgt door twee keer per week vette vis op het menu te zetten. Lukt dat niet, dan kun je ook een goede visolie in capsulevorm nemen. Biologische roomboter bevat ook omega 3. Dit is bovendien een veel gezondere keuze dan een bewerkt product met geharde vetten zoals margarine. Verder kun je zorgen voor extra goede vetten door wat meer extra vergine olijfolie over het eten te sprenkelen. Of voeg wat lekkere walnootolie toe aan een saladedressing. Ook een handje ongezouten, ongebrande noten vormen een goede dagelijkse bron van gezonde vetten. En samen met wat rozijntjes zijn ze nog lekker ook!

Tip 4: Minder suiker, meer gezondheid

Geraffineerde witte suiker, zoals je die in veel bewerkte producten vindt, is om verschillende redenen erg ongezond voor ons lichaam. Denk aan de schommelingen in je bloedsuikerspiegel en de impact die het heeft op verschillende organen, zoals de lever, alvleesklier en darmen. Ook rooft suiker waardevolle mineralen en vitaminen uit het lichaam waardoor er op den duurt voedingstekorten optreden. Als gezond alternatief voor witte suiker neem je ahornsiroop of honing. Liefst wel met mate. En probeer eens lekkere zoete dadels of abrikozen als gezonde snoepjes!

Tip 5: Kies voor kwalitatieve eiwitten

Voldoende eiwitten zijn voor kinderen in de groei erg belangrijk. Het ondersteunt hun spieropbouw, maar ook zorgt het ervoor dat al hun lichaamscellen optimaal functioneren. Vlees is een goede eiwitbron, maar bewerkt vlees uit de bio-industrie is niet gezond. Kies liever voor kwalitatief goed vlees van dieren die een natuurlijk leven hebben gehad. Vlees van biologische oorsprong. Dit vlees bevat namelijk meer goede vetten en veel minder sporen van antibiotica en groeihormonen dan regulier vlees. Verder geldt dat kip of een biefstuk een betere keuze is dan varkensvlees, vanwege de vervuiling die dit vlees bevat. Ook vis is een belangrijke eiwitbron. Neem liever geen gewone kweekvis maar biologische kweekvis of wilde vis. Houden jouw kinderen niet van vis? Probeer het stukje vis eens door een eitje te halen en daarna in een bordje met havervlokken te dippen. Zo krijgt de vis een lekker krokant jasje! Daarnaast is het een gezond alternatief om regelmatig te kiezen voor vleesvervangers als peulvruchten, champignons, zonnebloem- en sesamzaadjes of een lekker eitje!

Tip 6: Let op de drankjes

Ons lichaam bestaat voor maar liefst 80% uit water. Het is daarom erg belangrijk voldoende water te drinken. Af en toe een vruchtensapje mag best, maar laat fris water de basis zijn. Veel uitdrogingsklachten als hoofdpijn, sufheid en concentratiestoornissen kun je ermee voorkomen. Suikerrijke (fris)drankjes vermijd je liever, omdat je kind hierdoor snel te veel suikers binnenkrijgt. Vaak vinden kinderen water met een schijfje biologische citroen of sinaasappel en een lekkere biologische vruchten- of kruidenthee ook erg lekker.

Tip 7: Kies voor gezonde tussendoortjes

Laat de chips en de snoepjes het liefst weg en kies voor lekker zoete gedroogde vruchten als vijgen, dadels en abrikozen. Of kraak eens een kokosnoot en snijd deze in reepjes als vezelrijk tussendoortje. Ook een lekker appeltje bestrooid met kaneel is een lekker zoete traktatie. Wil je zelf koekjes bakken van haver, amandel of speltmeel dan kun je deze zoeten met een beetje ahornsiroop of kokosbloesemsuiker. Honing is ook een mogelijkheid. Wil je het helemaal gezond maken, dan zoet je het baksel met een geprakte banaan erdoor. Mogelijkheden te over… Wordt lekker creatief en je maakt lekkernijen die niet alleen lekker, maar ook heerlijk voedzaam zijn. En juist dat hebben opgroeiende kinderen zó hard nodig!

Ik hoop dat ik je met deze 7 basistips op weg heb geholpen, maar mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen ontvangen, dan kunt u altijd contact opnemen. Héél veel succes!

Met gezonde groet,

Stefanie Maas
Orthomoleculaire voedingsdeskundige
Voedingspraktijk De Groene Weg in Vijlen
natuurvoedingdegroeneweg@gmail.com
www.praktijkdegroeneweg.nl