7 TIPS OM JE PEUTER HET SAMEN SPELEN TE LEREN

tips peuter samen spelen leren

Zo rond het tweede jaar raakt je kindje steeds meer geïnteresseerd in wat anderen doen en gaat het zich wat meer naar buiten richten. Het is nu nog niet toe aan echt samen spelen en delen. Wel is het een goed moment om je peuter te begeleiden in de eerste stappen naar het samen spelen. Samen spelen lijkt iets heel vanzelfsprekends en gelukkig is het dat voor een groot deel ook. Maar helemaal vanzelf gaat het niet, er is een hoop dat je kindje moet leren op dit vlak. Leren rekening houden met anderen, leren delen en verschillende sociale regels in acht nemen. Jij kunt je peuter helpen bij dit ontwikkelingsproces. Hoe? Lees onderstaande 7 tips.

Tip 1: Speel met je kind

Speel met je kind spelletjes, waarbij jullie samen moeten werken naar een einddoel. Denk bijvoorbeeld aan puzzelen, waarbij je om de beurt een stukje neerlegt. Of spelen met auto’s of iets bouwen met blokken. Al deze oefeningen maken het voor je peuter normaal om samen te spelen en te delen. Ook kun je boekjes voorlezen waarin samen spelen centraal staat en kunnen poppen of beren in het spel van je peuter samen met elkaar spelen. Door te spelen, ontwikkelt je kind zich op allerlei vlakken. Lees er meer over in het artikel: Spelend leren; 6 tips om je peuter spelenderwijs te laten leren!

>> Lees voor meer inspiratie eens ons artikel: Leuke activiteiten om thuis te doen met je peuter!

Tip 2: Leer je kind om te vragen

Leer je peuter nu ook dat sommige dingen van iemand anders zijn en het deze niet zomaar mag afpakken. Leer het tijdens het spelen te vragen om iets dat jij hebt. Vraag ook eens aan je kind een speeltje. Leer je kind ook dat de andere soms ‘nee’ zegt en dat het dat dan moet accepteren.

Tip 3: Leer je kind op de beurt te wachten

Ook het op de beurt wachten is iets dat goed aangeleerd kan worden in deze fase. Leg je peuter uit dat het even moet wachten tot jij klaar bent met het speelgoed. Laat het moment van wachten eerst kort duren en verleng dit langzaam.

Tip 4: Laat je kind met andere kinderen spelen

Peuters zijn heel geïnteresseerd in andere kinderen en willen graag met hen spelen. Speel spelletjes met ze of begeleid ze in spelletjes, zoals verstoppertje, tikkertje, balspelen, zakdoekje leggen of bak samen koekjes.

Tip 5: Laat je kind oefenen met delen

Door je peuter dingen uit te laten delen die niet van hem zijn, kan je kind al eens oefenen met delen. Je kunt je kind bijvoorbeeld de zelfgebakken koekjes laten uitdelen. Geef ook eens een beetje verantwoordelijkheid: ‘Kun jij ervoor zorgen dat iedereen evenveel heeft?’. Daarna kan je kind eens tijdens spel iets delen waar het meer van heeft, een autootje bijvoorbeeld. Let er op dat je kind het ook weer binnen afzienbare tijd terug krijgt.

Tip 6: Stimuleer je kind om samen te spelen

Als je ziet dat je kindje deelt of vindt dat het op een fijne manier samen speelt, zeg dit dan meteen op het moment zelf én zo specifiek mogelijk. Dit is heel belangrijk om je kind te stimuleren om vaker op die manier met andere kinderen om te gaan.

Tip 7: Dwing je kind niet om te delen

Als je peuter weigert iets te delen, is het goed om dit te respecteren. Dwang kan als gevolg hebben dat je kind zich meer gaat verzetten tegen het delen. Er komt wel weer een volgend oefenmoment.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE