7 TIPS OM IN CONTACT TE BLIJVEN MET JE PARTNER ONDANKS HET DRUKKE GEZINSLEVEN

tips contact blijven partner

Elke ouder zal herkennen dat het met momenten een hele uitdaging kan zijn om je relatie goed te houden wanneer bijna al je tijd, aandacht en energie wordt opgeslokt door het gezinsleven. De kinderen komen vaak op de eerste plek. En dan is er nog je werk, je sociale leven, sport, familie en het huishouden. Niet gek dat er dan nog maar weinig tijd over blijft voor je partner. En de tijd die jullie samen hebben, gaat dan ook nog vaak op aan het bespreken en regelen van praktische zaken. Voor quality time met elkaar lijkt er simpelweg geen tijd en energie meer over! Toch is het heel belangrijk ervoor te zorgen dat jullie relatie goed blijft. Dit vormt immers de basis van jullie gezin. Wij geven je 7 tips die je kunnen helpen om ondanks het drukke gezinsleven in contact te blijven met je partner!

Tip 1: Blijf elkaar zien als partner

Het risico bestaat dat je je als ouder volledig verliest in het ouderschap. Het kan zijn dat je partner je hierdoor alleen nog maar ziet in je rol als ouder. Dat is niet de rol waarin jullie elkaar hebben leren kennen en waarschijnlijk ook niet de rol waarin je elkaar het meest aantrekkelijk vindt! Het is dus belangrijk elkaar ook bewust als partner te blijven zien. Let erop dat je niet alleen over praktische zaken en de kinderen praat, maar toon ook interesse in elkaars andere activiteiten. Zorg dat je met elkaar deelt wat je bezig houdt. Dan is er minder kans dat je uit elkaar groeit.

Ook is het goed om ‘moeite voor elkaar te blijven doen’. Net zoals in het begin! Dat is ook belangrijk om jullie seksuele relatie goed te houden, zoals je kunt lezen in dit interview met seksuologe Thea van der Waart over ‘Seks in tijden van kleine kinderen‘. Dus mannen; neem nog eens een bosje bloemen voor haar mee! En vrouwen; kleed je nog eens extra mooi aan voor hem! Of verras elkaar om de beurt met een leuke uitje. Probeer de dingen te blijven doen die jullie in het begin van jullie relatie samen deden. Ga die lange wandeling maken als jullie dat eerder ook graag deden samen. Of hou die lekkere luie zondag met een serie-marathon op bed. Dat kan ook best met jullie kinderen erbij!

Tip 2: Praat en luister

Praten en luisteren, allebei erg belangrijk om je relatie goed te houden. Maak bespreekbaar wat je op het hart ligt en waar je behoefte aan hebt. Opgekropte frustraties leiden op den duur alleen maar tot onnodige ruzies. Alleen als je duidelijk bent over waar je mee zit, kan de ander hierop inspelen.

Wanneer je dingen bespreekbaar maakt, doe dit altijd vanuit jezelf. Bijvoorbeeld: ‘ik zou het fijn vinden als we nog eens kunnen kijken naar onze taakverdeling in huis’. Dat klinkt beter dan: ‘jij kunt ook wel eens wat meer hier in huis doen!’, niet? Je partner zal zich daardoor ook minder snel aangevallen voelen. Als je op een rustige toon en vanuit jezelf zegt wat je graag anders zou zien, is de kans groter dat jullie samen tot een compromis kunnen komen.

En wat het luisteren betreft: wist je dat driekwart van de volwassenen het gevoel heeft dat hun partner niet genoeg naar hen luistert? Let er dus op dat je – ook al ben je moe of heb je het druk – aandachtig luistert naar je partner wanneer hij/zij dit nodig heeft.

>> Lees ook de gastbijdrage van relatietherapeute Marly Senden: Verschillen in opvoeding; welke accepteer je en welke overbrug je?

Tip 3: Probeer je te beheersen

Het kan soms heel verleidelijk zijn om je na een slechte nacht en vermoeiende dag af te reageren op je partner. Durf dus ook kritisch naar jezelf te kijken. Is jouw reactie over die rondslingerende sok nu echt reëel? Of ben je eigenlijk geïrriteerd over iets heel anders en sta je op het punt je partner een uitbrander te geven die hij/zij eigenlijk niet verdient? Probeer je dan te beheersen!

Als je van jezelf weet dat dit een valkuil is, probeer jezelf dan aan te leren even ‘tot 10 te tellen’ en daarmee te voorkomen dat je uitvalt tegen je partner, waardoor er wellicht ruzie ontstaat. Of waarschuw je partner vooraf: ‘ik ben een beetje overprikkeld, dus als ik fel reageer, weet dat ik het niet persoonlijk bedoel’. Daarmee kan je partner je eventuele uitbarsting misschien wat beter in perspectief plaatsen. Dit laatste kun je uiteraard niet iedere dag doen!

Tip 4: Let eens bewust op de dingen die goed gaan

Wij mensen zijn van nature geneigd om veel aandacht te hebben voor de dingen die (nog) niet zo goed gaan. Dit helpt ons om in actie te komen om dingen te verbeteren. In je relatie kan de focus op dingen die je graag anders of beter zou willen zien echter ook een negatieve uitwerking hebben. Zeker wanneer je daardoor de dingen die wel goed gaan uit het oog verliest! Daag jezelf eens een week uit om heel bewust te letten op de positieve dingen van je partner. En spreek dat vooral ook naar elkaar uit! Iedereen vindt het fijn om te horen dat je iets goed gedaan hebt. Ook voor de algehele sfeer in huis is het goed als de goede dingen meer aandacht krijgen dan de negatieve zaken.

Tip 5: Veranderen? Begin bij jezelf

Als er dan toch een aantal dingen zijn waar je echt ontevreden over bent in jullie relatie, dingen die je echt anders wil zien, kijk dan eerst eens wat je zelf zou kunnen doen om tot verandering te komen. Vaak zijn we geneigd om de oorzaak en oplossing van een probleem bij de ander te zoeken. Zelf beginnen met iets te geven wat je eigenlijk zelf graag zou willen ontvangen, kan een positieve flow op gang brengen in je relatie. Denk bijvoorbeeld aan meer aandacht hebben voor je partner, attent zijn en je liefde tonen of complimenten geven.

Tip 6: Doe niet alles samen

Wees realistisch; niemand is perfect. Het is onmogelijk om als partners in alle behoeften van elkaar te voorzien. Het is daarom goed om ook tijd te maken voor contact met andere mensen uit je omgeving. Met de één kun je enorm lachen en met een ander kun je een goed gesprek hebben. Waarschijnlijk zul je niet altijd alles bij je partner vinden. Ben dus blij met de onderlinge verschillen en geef elkaar de ruimte om eigen hobby’s en interesses te ontwikkelen en er met vrienden of vriendinnen op uit te gaan. Hierdoor kun je lekker opladen EN je hebt elkaar weer meer te vertellen!

Tip 7: Zoek op tijd hulp

Als je merkt dat jullie veel van bovenstaande tips al geprobeerd hebben, maar er niet uitkomen samen, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Misschien kunnen jullie het bespreekbaar maken met iemand uit jullie omgeving die jullie beiden vertrouwen? Het kan ook fijn zijn om juist een professional in te schakelen, een maatschappelijk werker of een relatietherapeut. Als echte buitenstaander kan zo iemand goed met jullie meekijken waar het mis gaat. Hoewel veel stellen er tegenop zien om deze stap te zetten, is het belangrijk dit niet pas te doen als je het echt niet meer ziet zitten samen. Zoek juist hulp als je het nog steeds de moeite waard vindt om er het beste van te maken.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.