7 RITUELEN OM JE KIND TE HELPEN ONTSPANNEN EN TE VERBINDEN MET ZICHZELF

Kinderen ervaren al op steeds jongere leeftijd stress door de druk van alles wat in de moderne maatschappij van ze wordt gevraagd. Presteren op school, huiswerk, spelen met vriendjes en vriendinnetjes, trainingen van de sportclub, misschien ook nog een muzikale of creatieve hobby? Deze 7 ritueeltjes kunnen een leuke manier zijn om je kind de kracht te laten ervaren van het opzoeken van de rust in jezelf, als tegenhanger van het drukke bestaan!
1. De dag beginnen met een intentie
Neem een gezamenlijk momentje aan de ontbijttafel om even de ogen te sluiten en te voelen waar je behoefte aan hebt voor die dag en deel dat met elkaar. Bij het avondeten kun je bespreken hoe het is gelukt. Je kunt ook als gezin een thema nemen, zoals bijvoorbeeld ‘vertrouwen’ of ‘dankbaarheid’ en ’s avonds vragen hoe iedereen daar invulling aan heeft gegeven. Of je laat iedereen een kaartje trekken met een wijze spreuk om mee te nemen in de dag. Al dit soort dingen vergroten het bewustzijn en leren kinderen veel over zichzelf.
2. Kracht mantra’s
Een mantra kan helpend zijn om je kind een gevoel van extra kracht mee te geven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je kind elke ochtend voor school – stevig met z’n voeten in de grond – in de spiegel te laten kijken en drie keer tegen zichzelf te laten zeggen ‘ik ben zo sterk als een tijger!’. De tijger is immers sterk en kan de wereld aan. Vol moed en eigen kracht gaat hij zijn eigen weg. Door je kind bewust te laten ervaren hoe het zich voelt na het uitspreken van deze mantra, kan het dit gevoel in zichzelf verankeren. Waardoor het ook op moeilijke momenten weet dat de kracht van de tijger in hem/haar schuilt en dat het daar altijd naar terug kan gaan.
3. Hoofd leeg maken
Een leuke manier om op speelse wijze je kind te helpen om z’n hoofd leeg te maken en te kalmeren, is door samen bellen te blazen. Blaas voor elke gedachte in je hoofd een mooie bel. Kijk samen hoe de bel wegzweeft en uiteindelijk uiteenspat. Op deze manier laat je je kind ervaren hoe het gedachten uit z’n hoofd kan halen en terug kan geven aan de ruimte.
4. Vasthouden & loslaten
Een andere manier om even bewust stil te staan bij de gebeurtenissen en emoties van de dag is het doucheritueel. Dit ritueel kun je doen bij het douchen, maar je kunt natuurlijk ook doen alsof. Het idee is dat je je kind vraagt om alles wat het leuk vond aan vandaag vast te houden in z’n hart en dat jij alle andere dingen afspoelt. Ga vervolgens met de (denkbeeldige) sproeier van boven naar beneden langs het lijf van je kind. Vraag je kind welke dingen het graag van zich afgespoeld wil hebben. Maar ook als je kind niet zo’n prater is, kan dit ritueel prettig zijn om in gedachten iets te doen met de ervaringen van die dag. Â
5. Voetenmassage voor het slapengaan
Door de voeten van je kind een aantal minuutjes te masseren vlak voordat het gaat slapen, help je je kind uit z’n (overactieve) hoofd te komen en de energie te laten afdalen naar beneden. Je kunt ook het lichaam van je kind van boven tot onder afstrijken om de energie van de dag af te voeren en het systeem dat zoveel prikkels te verwerken had een stukje leger te maken. Dat fysieke contact is niet alleen heel helpend voor je kind om te ontspannen en rustig te worden. Het lichaamscontact versterkt ook de verbinding tussen ouder en kind, ongedacht wat er overdag heeft plaatsgevonden.
6. Ontspanningsoefeningen
Ontspanningsoefeningen zijn bedoeld om spanning in het lichaam bewust los te laten. Om dit te kunnen doen, moet je je eerst bewust worden van de aanwezige spanning in het lichaam. Door regelmatig ontspanningsoefeningen te doen, leert je kind deze spanningssignalen beter te herkennen en ook wat het kan doen om de spanning los te laten. De meest bekende vorm van dit soort oefeningen is de spierontspanningsoefening, waarbij je je kind vraagt om verschillende spiergroepen één voor één kort maar krachtig aan te spannen en weer los te laten. Online vind je allerlei voorbeelden van oefeningen van progressieve relaxatie die je kunt voorlezen voor je kind.
7. Een geleide meditatie
Mediteren geeft rust en brengt je terug naar je natuurlijke staat van zijn. Wanneer je gaat mediteren met kinderen, is het belangrijk het visueel te maken. Ga bijvoorbeeld lekker samen zitten of liggen en vraag je kind zich voor te stellen dat jullie de zee in gaan. Eerst zwemmen jullie tussen de golven en is het nog druk. Dan ga je langzaam onderwater, waar het steeds rustiger wordt. Ten slotte komen jullie aan op de bodem van de zee, waar het helemaal stil is. Daar staat een mooie schatkist. Vraag je kind wat er in de schatkist zit en laat je verrassen door waar je kind mee komt!
Bronnen:
- Happi-Kids, Happinez (2021) ISBN: 9789400514423
- Kiind.nl
- Kleutergewijs.be
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.