6X DIT KUN JE LEREN VAN PUBERS!

mamablog Sigrid van pubers leren

Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel, die puberjaren. Je kind komt nu op een leeftijd waarop je een goed gesprek kunt hebben. Waarop hij meer begrijpt van hoe de wereld in elkaar steekt en je een gezamenlijke taal ontwikkelt in humor. Tijd dus om wat competenties van die pubers op een rijtje te zetten!

Allereerst maar weer mijn waarschuwing: alles is gebaseerd op persoonlijke waarneming en dus compleet subjectief op te vatten.

Dingen waar pubers volgens mij heel goed in zijn:

1. Onthaasten

Heerlijk rustig op je gemak je schoenen aandoen, sleutel zoeken, jas pakken en je dan bedenken dat je de helft van je boeken nog niet in je tas hebt gestopt. Daar rustig naar op zoek gaan, op je fiets springen en 2 minuten voor je er moet zijn, wandel je je klaslokaal binnen. Als ouder reageer je hierop waarschijnlijk binnen een bandbreedte. Aan de ene kant wil je snelheid in je kind zien. En denk je dat te stimuleren door dat te zeggen, snauwen, machteloos te grommen. Aan de andere kant van de bandbreedte hoop je dat hij een keer te laat komt en zo leert om ein-de-lijk alles eens op tijd te doen. Vergeet die bandbreedte, zeg ik nu en laat je kind heerlijk op zijn gemak doen. Mindful is het. Just-in-time-delivery. Fantastisch toch?!

2. Niet teveel op je schouders nemen

Verantwoordelijkheid, daar voelen volwassenen soms wat teveel van. We trekken ons soms teveel persoonlijk aan en proberen zaken te beïnvloeden waar wij geen invloed op hebben. Zo niet de puber. Die weet meestal feilloos te verwoorden dat het de schuld is van de docent dat hij iets niet snapt; de fout van de schoolmethode of de toets dat hij een onvoldoende haalde en natuurlijk de schuld van het sleuteltje dat kwijt was dat hij zijn fiets niet kon gebruiken en dus te laat is… Verantwoordelijkheid moet je niet te snel op jezelf laden. Je zou jezelf nog eens overladen.

3. Opperste concentratie opbrengen

Oh jawel, zet ze maar eens achter een computerspelletje. Of in het geval van een van mijn pubers: Google Earth. Kan hij uren zoet mee zijn, heel geconcentreerd…

4. Marktonderzoek doen

Daar zijn klas-/school-/teamgenoten namelijk voor. Mijn pubers weten zo feilloos op te noemen welke telefoon welke mogelijkheden en standby stand heeft, welke laptop een lange levensduur heeft en welke kleding uit of juist hip is. Oprecht handig talent, ook is die in te zetten voor ouders!

5. Sterk ontwikkeld politiek gevoel

Ja, laten we eerlijk zijn, een direct antwoord verwacht je niet van een politicus. Mijn oudste puber is wat dat betreft een ‘politikind’: hij kan heerlijk om de brij heen draaien in 1 lange zin. Hij geeft je steeds het idee dat hij toch echt een antwoord geeft, dat het aan jou ligt dat jij het niet begrijpt. Zijn ontwikkelpuntje (vandaar politikind in plaats van politicus) is het ook vloeiend aan elkaar praten; niet teveel ehhh zeggen en de rode draad onthouden. Maar dat terzijde geeft hij een keurige afleidingsmanoeuvre.

6. Rust om jezelf creëren

Even heerlijk in je eigen wereld kruipen en alles en iedereen om je heen vergeten. Koptelefoon op en alweer lekker mindful net doen of die vrouw met die zwaaiende armen voor je neus niet je moeder is die wil dat jij de tafel dekt ofzo. Vervolgens met een opper-onschuldig hoofd 1 oor van de koptelefoon bevrijden. En fijntjes antwoorden dat je toch echt eerst de game moet afmaken want je kan je medespelers niet ‘met straftijd’ opzadelen. En heel verbaasd doen als je uitgelegd krijgt dat het eten daar niet op wacht en dat er NU actie moet komen. En dat 3x per week volhouden… als dat niet mindful is…

Dus beste mensen ik zou zeggen: kijk eens goed naar je kind en laat je inspireren… ?

Over Sigrid
Over Sigrid

Gezin: Getrouwd met Raymond (45), moeder van Otis (14) oftewel The Edge om puberprivacyredenen ? en Ben (12) oftewel Bono. Ook kat P en hond T behoren tot mijn huishelden.

Hobby’s: geen aardverschuivende zaken. Ik hou van mijn werk, probeer mn huis in toom te houden en ga dan nog wandelen met hond en liefst gezin (“nu?!!”) en knuffelen met kat. Natuurlijk houd ook ik van lekker eten en films en lees graag.

Wat weer terugkwam toen de jongens groter werden: toeristen met mn gezin.

Opvoedmotto – als ik dat al heb – is rustig blijven en het logisch en simpel houden. Zo snapt je kind ook wat jij bedoelt en kan het dat zelfs gaan voorspellen. Zodat je als ouder lekker bijdehand kunt zeggen: ’wat denk je daar nu zelf van?’

 

BLOGS VAN SIGRID

MEER INFORMATIE