6 TIPS VOOR STIEFOUDERS

tips voor stiefouders

Een op de drie huwelijken strandt. Veel gescheiden vaders en moeders krijgen vroeg of laat een nieuwe relatie. En dat is vaak voor alle betrokkenen best even ingewikkeld! Soms vinden kinderen het lastig een nieuwe partner te accepteren. Soms ontstaan er spanningen in de nieuwe relatie door verschillen in opvoedstijl. Het is sowieso best even zoeken om je plekje te vinden als stiefouder. In dit artikel delen we een aantal tips voor stiefouders die kunnen helpen om het allemaal wat makkelijker te laten verlopen!

Tip 1: Heb realistische verwachtingen

Wanneer papa of mama na de scheiding een nieuwe relatie krijgt, is dat vaak lastig voor kinderen. Er ontstaat opnieuw een nieuwe situatie waar ze aan moeten wennen. Ze moeten jou leren kennen, vinden het misschien niet leuk om hun vader of moeder met jou te moeten delen en vaak speelt er ook een loyaliteitsconflict ten opzichte van de andere ouder. Verraden ze hun eigen papa of mama niet als ze aardig doen tegen jou? Je ziet; een hoop ingewikkelde dingen voor kleine mensjes. En dat heeft tijd nodig. Daarom is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Het zal niet allemaal direct van een leien dakje gaan. Uit onderzoek blijkt dat het wel drie tot zeven jaar kan duren voor er een nieuwe balans gevonden is. Dus geef jezelf en elkaar die ruimte!

Tip 2: Ga niet voor de ouderrol

Juist omdat kinderen tijd nodig hebben om aan de nieuwe situatie en aan jou te wennen, is het verstandig je in eerste instantie wat terughoudend op te stellen. En dus niet direct de ouderrol op je te nemen. Vaak zul je ook zien dat kinderen die rol niet accepteren en zich gaan verzetten tegen jouw gezag. Voor de kinderen kan het dan ook fijn zijn om dat expliciet van je te horen dat je niet de plek van hun papa of mama wil innemen. Investeer in het contact met de kinderen op een leuke ontspannen manier. En laat je partner de opvoeder zijn.

Tip 3: Accepteer verschillen

Regelmatig komt het voor dat jullie als nieuwe partner verschillende opvoedstijlen erop na houden. En dan kan het voor jou als stiefouder best lastig zijn om je er niet mee te bemoeien. Bespreek dit soort situaties altijd achteraf, als de kinderen er niet bij zijn. En probeer samen tot een aantal basisregels te komen waar jullie beide achter kunnen staan. Als dat zou betekenen dat er voor de kinderen toch wat gaat veranderen in de regels en afspraken, voer deze veranderingen dan geleidelijk door en laat je partner hier het voortouw in nemen richting de kinderen.

Hebben jullie beide kinderen? Dan werkt het ’t beste wanneer een aantal basale regels zoveel mogelijk gelijk getrokken worden als jullie samen zijn. Daar zullen jullie het dus over moeten hebben met elkaar. En sta dan ook stil bij de verschillen tussen hoe elke ouder omgaat met de eigen kinderen en de kinderen van de ander. Want natuurlijk is het gevoel voor je eigen kind anders dan je gevoel voor een kind van een ander. Hoe zorg je voor voldoende quality time met je eigen kind(eren) en hoe ga je ervoor zorgen dat je als stiefouder ook een band kunt opbouwen met de kinderen van de ander?

Tip 4: Geef ruimte aan de ex-partner

Ook dit is een cruciaal punt, dat in de praktijk lastig kan zijn. De samenwerking met de ex-partner van je nieuwe liefde. Voor de kinderen is het ontzettend belangrijk dat het contact tussen hun biologische ouders zo ontspannen mogelijk verloopt. Bespreek dus al in een vroeg stadium met elkaar welke rol de ex-partner vervult in het leven van je nieuwe partner en dat van de kinderen en respecteer dit. Daarmee voorkom je dat kinderen in een loyaliteitsconflict verzeild raken. En dat maakt het ook veel makkelijker voor hen om jou te accepteren!

Tip 5: Blijf jezelf

Natuurlijk wil je graag dat de kinderen van je nieuwe partner je leuk vinden! Maar dit bereik je niet door té aardig, grappig, cool, geïnteresseerd of wat dan ook te zijn. Kinderen voelen namelijk feilloos aan wanneer je te hard probeert en niet jezelf bent. Bovendien ga je dat op de lange termijn ook niet volhouden. Wanneer je al wat langer in het gezin bent, kan het misschien verleidelijk zijn om ‘punten te scoren’ door de regels wat los te laten als je alleen met de kinderen bent. Maar ook dat werkt meestal averechts, omdat je de kinderen daarmee vooral de boodschap geeft dat je te manipuleren bent. Waar kinderen waarschijnlijk maar al te graag misbruik van maken!

Tip 6: Stay cool

Het stiefouderschap is niet makkelijk. En er gaan momenten komen dat je je totaal gefrustreerd voelt. Dat de kinderen je het bloed onder de nagels vandaan halen. Maar onthoud; jij bent de volwassene! Dus ‘stay cool’! Je kunt best zeggen dat je grens bereikt is en je even terugtrekken, maar zorg dat je de rust bewaart. Probeer je emoties niet af te reageren op de kinderen, want dat komt de relatie niet ten goede. Zorg dat je mensen om je heen hebt bij wie je stoom kunt afblazen. En dan hup; weer de schouders eronder en ervoor gaan!

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE