6 TIPS OM DE ZOMERVAKANTIE MET JE BASISSCHOOLKIND GEZELLIG TE HOUDEN!

tips zomervakantie basisschoolkind gezellig houden

De zomervakantie. Waarschijnlijk kijken jullie er al weken naar uit! Na een druk (school)jaar een aantal weken waarin niets (of in ieder geval weinig) moet en jullie lekker veel tijd hebben voor elkaar! Samen erop uit of juist gezellig thuis. Toch kan de vakantie voor kinderen soms ook (te) lang duren. Na een tijdje gaan ze zich vervelen en worden ze misschien hangerig of lastig. En dan kunnen de laatste weken van de vakantie zomaar wat minder gezellig verlopen dan je je had voorgesteld. Zonde! Daarom geven we je 6 tips die kunnen helpen om de hele zomervakantie met je basisschoolkind ontspannen en gezellig te houden!

Tip 1: Zorg voor structuur

Of je nu nog hele jonge kinderen hebt, of dat ze al wat ouder zijn… Onze belangrijkste tip voor een gezellige en ontspannen vakantie samen luidt: ‘Zorg voor structuur!’. Voor de wat oudere kinderen geeft structuur namelijk ook een bepaald doel voor de dag. Je kunt al voor de vakantie met je kind overleggen wat jullie een goede dagstructuur vinden. Natuurlijk is het fijn om in de vakantie te kunnen uitslapen en wat langer in pyjama rond te lopen, maar maak afspraken over de uiterlijke tijd waarom iedereen uit bed en verzorgd is. Daarmee bouw je toch een bepaald dagritme in en het voorkomt dat je dagelijks dezelfde discussie voert. In dit artikel lees je meer over waarom structuur zo belangrijk is voor kinderen, ook (of juist!) in de vakantie!

Tip 2: Betrek je kinds bij het invullen van de vakantie

Al voor de vakantie begint kun je al eens met je kind bespreken hoe hij of zij de vakantie wil invullen. Vraag naar zijn/haar wensen en ideeën. Welke dingen zou je kind leuk vinden om te ondernemen? Maak je kind duidelijk dat jullie niet elke dag naar een pretpark kunnen. Probeer samen ook een aantal kleinere activiteiten te bedenken, waar je kind zich toch op kan verheugen. Bijvoorbeeld een picknick in het bos of samen een BBQ voorbereiden in de tuin voor opa en oma.

Tip 3: Maak (samen) een vakantieplanning

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kunnen jullie samen een planning maken voor de vakantie. Neem een groot vel papier waarop je een kalender maakt van de vakantieweken. Verdeel samen de ideeën die jullie hebben verzameld over de invulling van de vakantie (tip 2) over de vrije weken. Geef deze kalender een centrale plek in huis en zo kan je kind precies zien wanneer jullie wat gaan doen. Let er als ouder op dat de grote en kleinere activiteiten evenredig verdeeld zijn, zodat jullie op het eind ook nog leuke vooruitzichten hebben. Misschien zijn er bepaalde activiteiten die je op een vaste dag kan inplannen? Bijvoorbeeld elke vrijdagmiddag zwemmen of elke zondag frietjes eten. In sommige gezinnen geldt de regel dat de ene dag de kinderen en de andere dag de ouders bepalen wat de hoofdactiviteit van de dag is! Ook dat is natuurlijk een soort planning!

Tip 4: Pas de regels aan

Als je kinderen wat ouder zijn, is het normaal dat bepaalde regels in de vakantie wat losgelaten worden. Wat echter belangrijk is, is dat je als ouder wel regels blijft stellen. Bijvoorbeeld rondom etenstijd, bedtijd en taakjes die je kind moet doen in huis. Bespreek duidelijk met je kinderen welke regels jullie aanpassen en welke niet en leg daarbij ook uit waarom!

Tip 5: Accepteer dat je kind zich kan vervelen

Kinderen hoeven niet de hele dag vermaakt te worden. Accepteer dat je kind zich kan vervelen. Het is zelfs tot op zekere hoogte ‘goed’ voor kinderen om zich zo nu en dan even te vervelen, zo blijkt uit ons artikel over het belang van vervelen! Teveel vervelen is echter ook niet goed! Wellicht dat je je kind met deze ‘bucketlist met activiteiten die je gedaan moet hebben voor je 12e toch kan inspireren om iets te gaan ondernemen!

Tip 6: Manage je eigen verwachtingen!

Stel je verwachtingen niet te hoog. Juist doordat we vinden dat de vakantie een geweldige tijd móet zijn, valt het in praktijk vaak tegen. Samen vakantie vieren heeft zo zijn eigen uitdagingen. Je moet op een bepaalde manier weer even wennen aan elkaar en aan het nieuwe ritme. Door je hierop in te stellen, kun je teleurstelling voorkomen!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE