6 TIPS OM JE KIND TE LEREN OMGAAN MET TELEURSTELLING

omgaan teleurstelling

Je zin niet krijgen, verliezen, niet uitgenodigd worden voor een feestje of een ander cadeau krijgen dan je had gehoopt. Stuk voor stuk situaties die bij kinderen teleurstelling en frustratie kunnen oproepen. Bij kinderen die het moeilijk vinden hiermee om te gaan, kan deze teleurstelling zich uiten in zeuren, huilen, schreeuwen of boosheid. Herkenbaar? Dan is het belangrijk dat jouw kind gaat leren teleurstelling te accepteren als iets dat bij het leven hoort. Dat zal je kind namelijk helpen om zich (later) makkelijker te herpakken als het even tegen zit of anders loopt dan verwacht.

Tip 1: Laat de teleurstelling er zijn

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is ‘laat de teleurstelling er zijn’ en geef je kind de ruimte om even te balen. Vaak zijn we als ouders geneigd om negatieve gevoelens bij onze kinderen zo snel mogelijk te willen oplossen. We willen niet dat ons kind zich vervelend voelt. En dus proberen we negatieve gebeurtenissen te relativeren of je kind te wijzen op positieve zaken. Denk aan het jochie dat teleurgesteld is omdat hij verloren heeft met voetbal en dan van zijn moeder te horen krijgen dat het niet om het winnen gaat, maar om het plezier. Of door zijn vader eraan herinnerd wordt dat hij wel een hele mooie goal had gemaakt.

Tip 2: Geef erkenning

Laat je kind zien dat je zijn negatieve gevoel begrijpt. Dat is iets anders dan je kind belonen voor het eventuele negatieve gedrag dat het vanuit deze teleurstelling laat zien! Het gaat erom de onderliggende emotie te benoemen en erkennen. “Je wilt heel graag televisiekijken. Je wilt dat zo graag dat je even niet kan bedenken wat je anders kunt doen en je bent boos dat het niet mag”. Je kind zal zich daardoor begrepen voelen en dat helpt je kind te leren om vervelende gevoelens te verdragen (ze mogen er immers zijn) en ze ook weer sneller los te laten (je kind hoeft geen tandje bij te zetten om zijn emotie te laten zien).

Tip 3: Stel vragen

Wanneer je kind teleurgesteld is over een gebeurtenis (dus niet omdat het z’n zin niet kreeg), is het goed om je kind vragen te stellen als “Waar baal je nu het meeste van?” en “Hoe had jij gehoopt of gedacht dat het zou gaan?”. Door echt het gesprek aan te gaan over de gebeurtenis en de beleving van je kind, laat je zien dat je je kind serieus neemt.

Tip 4: Help je kind zijn emoties te begrijpen

Door met je kind te praten over de gebeurtenis, zijn belevenis, maar ook zijn gevoel daarbij, kun je je kind helpen om zich bewust te worden van zijn emoties. Vraag je kind dus niet alleen naar zijn gedachten, maar ook naar het gevoel in zijn lijf. Misschien is het zelfs mogelijk om te kijken hoe dit nare gevoel zich opbouwde; wat voelde je als eerste? En hoe ging het verder? Op die manier kun je je kind helpen zijn emoties te gaan herkennen en begrijpen.

Tip 5: Normaliseer

Als je kind het moeilijk vindt om met teleurstellingen om te gaan, is het belangrijk dat het gaat leren dat teleurstellingen er eenmaal bij horen. Dat kun je doen door je kind dat te laten zien dat jij als ouder ook wel eens ergens van baalt. Laat zien of vertel je kind achteraf hoe je daar mee omgaat. Realiseer je dat jij een heel belangrijk rolmodel bent voor je kind in het leren omgaan met allerlei zaken. Het is dus goed om je als ouder bewust te zijn van hoe je zelf omgaat met zaken als tegenslag, teleurstelling en verlies? Want dat bepaalt ook wat je hierover meegeeft aan je kind!

Tip 6: Zoek naar ‘blij-makers’

Kinderen die moeilijk met teleurstelling om kunnen gaan, vinden het vaak lastig om dit negatieve gevoel (en bijbehorend gedrag) los te laten. Ze blijven er een beetje in hangen en moeten dus leren hoe ze uit die negatieve spiraal kunnen stappen. Je kunt je kind helpen door – op een rustig moment – samen te bedenken van welke activiteiten het blij wordt. Het is nu eenmaal zo dat afleiding zoeken vaak goed werkt! Door bijvoorbeeld even muziek te gaan luisteren, tekenen of naar buiten te gaan, ben je de nare gebeurtenis zo weer vergeten!

Bron: www.apetrotsekinderen.nl

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.