VOORKOMEN DAT JE PUBER (TEVEEL) ALCOHOL DRINKT? CHECK DEZE 6 TIPS!

tips voorkomen puber teveel alcohol drinkt

Er zijn meerdere periodes per jaar waarop het risico op alcoholmisbruik door jongeren onder de 18 jaar groter is dan normaal; denk bijvoorbeeld aan de feestdagen, carnaval en de periode na de eindexamens. Ook tijdens deze festiviteiten geldt voor deze groep een ‘no-go’ voor alcoholgebruik. Hoe pak je dit aan met je puber? Wij geven je een aantal tips!

Tip 1: Maak alcohol al vroeg een onderwerp van gesprek!

Uit onderzoek blijkt dat kinderen van 11 jaar vaak al nieuwsgierig zijn naar alcohol. Dit is dan ook een goed moment om als ouder het gesprek aan te gaan over alcohol. Wat vindt jouw kind van tieners die alcohol drinken? Is dat ‘stoer’? Geef je kind een duidelijke norm mee voor wat betreft de leeftijd waarop het alcohol mag gaan drinken. Alcohol onder de 18? Nee!

Tip 2: Maak alcohol een terugkerend onderwerp van gesprek…

Snij het thema ‘alcohol’ regelmatig even aan. Zeker zo vlak voor de feestdagen. Hoe gaan klasgenoten om met alcohol? Word je wel eens overgehaald om ook iets te drinken? Vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen? Hoe pak je dit aan? Weet je kind eigenlijk wat de gevolgen van alcohol kunnen zijn? Een tip daarbij; maak het niet te groot! Wanneer jij als ouder begint over een alcoholverslaving of comazuipen, zal je kind wellicht denken ‘dat overkomt mij toch niet’. Beter is het dus om het te hebben over de concrete gevolgen in het hier-en-nu. Verhoogde impulsiviteit, waardoor je misschien dingen doet waar je later spijt van hebt, de kater de dag erna, concentratieproblemen op school of slechtere prestaties op het voetbalveld op zondagmorgen.

Tip 3: Maak duidelijke regels

Sommige ouders vrezen dat het verbieden van alcoholgebruik er toe zal leiden dat hun kind er nieuwsgierig naar wordt en stiekem zal gaan drinken. Uit verschillende onderzoeken is echter gebleken dat dit een misvatting is! Kinderen van wie de ouders strenge regels hanteren met betrekking tot alcoholgebruik, beginnen doorgaans later met drinken. Bovendien drinken ze ook minder.

nix18 voorkomen jongeren alcohol drinken roken

Tip 4: Stel consequenties…

Het maken van duidelijke regels is één. Het is ook belangrijk om met je puber afspraken te maken over welke consequenties het heeft wanneer de regels overtreden worden. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat kinderen die regels hebben en deze overtreden, minder drinken dan kinderen die helemaal geen regels hebben. Bovendien geef je je kind daarmee ook een ‘makkelijk excuus’. “Nee, mijn ouders zijn echt heel streng. Als ze erachter komen dat ik gedronken heb, heb ik een vet probleem”.

Maak de consequentie niet te groot. Mocht je kind toch een keer de fout in gaan, zou het een volgende keer kunnen denk ‘achja, mijn ouders betalen mijn rijbewijs nu toch al niet meer, dan maakt het ook niet meer uit als ik nu weer drink’. Een iets kleinere consequentie, bijvoorbeeld een aantal dagen zonder gsm, is ook voor jullie als ouders beter te handhaven.

Tip 5: Praat met andere ouders

Aangezien jongeren erg gevoelig zijn voor groepsdruk, kan het verstandig zijn om dit onderwerp ook eens bespreekbaar te maken met ouders van vrienden van je kind. Misschien is het mogelijk om samen afspraken te maken? Dan sta je ook een stuk sterker als je zoon of dochter beweert dat ‘alle anderen wel alcohol mogen drinken van hun ouders’. Misschien ook interessant als je kind voor het eerst op stap gaat? De gratis ouderbijeenkomst ‘Help, mijn kind gaat uit!‘ of de oudercursus ‘Laat je Niks Wijsmaken‘ over puberteit, alcohol, drugs en gamen.

Tip 6: Geef het goede voorbeeld

Voor kinderen zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat er wat alcoholgebruik betreft een verschil is tussen volwassenen en opgroeiende jongeren. Toch is het belangrijk je als volwassene bewust te zijn van de voorbeeldrol die je hebt. Het is natuurlijk een beetje krom wanneer je je kind wijst op de negatieve gevolgen van alcohol, als jullie zelf elk jaar op 1 januari een kater hebben!

Sommige ouders geven hun kind goedbedoeld een glaasje kinderchampagne of alcoholvrij bier, zodat het kind ‘net echt’ mee kan feesten. Daarmee leer je je kind dat een feest niet compleet is zonder drank. En je versterkt de norm dat alcohol ‘normaal’ is. Ook daarin schuilt dus een voorbeeldrol!

Meer weten?

Kijk op: www.hoepakjijdataan.nl.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.