6 TIPS BIJ HET VERWERKEN VAN EEN RELATIEBREUK OF SCHEIDING

tips verwerken relatiebreuk scheiding

Een relatiebreuk of scheiding brengt vrijwel altijd veel emoties met zich mee. Niet voor niks wordt het verwerkingsproces hiervan wel eens vergeleken met rouw. Is jouw relatie voorbij en heb je het er moeilijk mee? Check dan onze 6 tips! 

Tip 1: Het is een fase!

Het verwerken van de emoties die komen kijken bij een relatiebreuk of scheiding is een proces, dat bestaat uit verschillende fases. Zeker in het begin, kan het helpend zijn om je hier bewust van te zijn. Want; hoe heftig de emoties in een bepaalde fase ook zijn; het is een fase en dus niet blijvend! Het verdriet wordt minder en zal op een bepaald moment volledig slijten.

Tip 2: Terugval hoort erbij

Terugval hoort erbij. Schrik dus niet als je opeens weer overvallen wordt door boosheid of verdriet, terwijl het net wat beter leek te gaan. Dit hoort erbij! En ter geruststelling; je zult merken dat deze emoties die je dacht achter je gelaten te hebben, een tweede of derde keer minder intens zijn en ook sneller weer voorbij gaan.

Tip 3: Geef jezelf de tijd

Hou er rekening mee dat het rouwproces dat hoort bij een relatiebreuk of scheiding, vaak langer duurt dan de scheiding zelf. Het is helemaal niet gek om na het beëindigen van een serieuze en langdurige relatie wel twee of drie jaar nodig te hebben, voordat je echt definitief in de laatste fase van het rouwproces bent beland. Gun jezelf dus de tijd!

Tip 4: Ken jezelf

Probeer te ontdekken wat voor jou werkt om op een zo goed mogelijk manier door de verschillende fases van het verwerkingsproces heen te komen. Doorloop het proces op een tempo en manier die bij jou past. En probeer je daarbij dus niet teveel aan te trekken van de mening van andere mensen. Jij kent jezelf en jouw situatie het beste. En dat betekent ook dat jij degene bent die moet inschatten of het nodig is om hulp in te schakelen. Schroom niet om dit te doen als je hier behoefte aan hebt!

Valt het ouderschap je zwaar na de scheiding? Of heb je het psychisch moeilijk en maak je je zorgen over wat dit betekent voor de kinderen? Denk dan eens aan een steuntje in de rug vanuit bijvoorbeeld ‘Homestart’, ‘Buurtgezinnen’ of ‘KOPP/KVO’.

Tip 5: Respecteer het tempo van je ex-partner

Vaak is het zo dat de ene partner in een andere fase van het verwerkingsproces zit dan de ander. Degene die besluit de relatie te willen beëindigen, doet dit waarschijnlijk pas na een (lange) periode van twijfelen en proberen om dingen te veranderen of accepteren. Op het moment dat hij of zij de knoop doorhakt, is men al gewend aan het idee. En heeft er dus ook al een stuk verwerking plaatsgevonden. Voor de ander daarentegen, kan deze boodschap als donderslag bij heldere hemel komen en echt een shock zijn. Maar zelfs als de breuk ook voor de ander niet helemaal onverwacht komt, zal hij niet zover in het verwerkingsproces zijn als degene die de knoop heeft doorgehakt.

Het is belangrijk je hier bewust van te zijn. En ook enige kennis te hebben hoe het verwerken van een relatiebreuk of scheiding in z’n werk gaat. Wanneer je ex-partner in de boosheidfase verkeert of juist depressief is, is dat bijvoorbeeld geen goed moment om op een constructieve manier afspraken te gaan maken over hoe jullie een en ander gaan afhandelen.

Tip 6: Komen jullie niet verder? Schakel hulp in!

Komen jullie er ook na verloop van tijd niet uit? Dan kan het nuttig zijn om een neutrale gespreksbegeleider te kiezen die jullie kan helpen om samen tot normale en toekomstbestendige afspraken te komen, bijvoorbeeld in het kader van ouderschapsreorganisatie. Schakel dan de hulp in van bijvoorbeeld een scheidingsadvocaat of mediator. Wist je dat Trajekt regelmatig de gratis workshop ‘Opvoeden in Twee Huizen’ aanbiedt? Je kunt je hiervoor aanmelden via de aanmeldpagina op onze website! Ook voor de kinderen zijn er allerlei vormen van hulp en begeleiding mogelijk. Zoals bijvoorbeeld KIES-Coaching of Piep zei de Muis. Ook voor deze cursussen kun je je kind gratis aanmelden via deze aanmeldpagina!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.