6 TIPS BIJ HET ONTZWANGEREN

tips bij ontzwangeren

Wanneer het gaat over ontzwangeren, wordt vaak gezegd dat het ontzwangeren net zo lang duurt als een gemiddelde zwangerschap. En in veel gevallen duurt het ontzwangeren inderdaad 9 maanden, al kan het natuurlijk heel erg per individu verschillen. Maar of je nu een jaar nodig hebt om te herstellen of al na een paar maanden weer helemaal terug te oude bent, de meeste zwangerschappen/bevallingen gaan gepaard met een aantal kwaaltjes waar je wel even de tijd en aandacht aan moet geven. Deze tips kun je helpen om de periode van ontzwangeren zo aangenaam mogelijk te maken!

Tip 1: Maak het bespreekbaar

Ontzwangeren is een erkend begrip. Het is dus iets waar je ‘echt’ last van kunt hebben. En waar je je dus niet voor hoeft te schamen. Als je merkt dat je lichamelijke herstel wat langer duurt of dat je emotioneel nog niet helemaal in balans bent; bespreek het met je omgeving. En leg hen uit dat je vermoedt dat het met het ontzwangeren te maken heeft. Als mensen weten waar bepaalde reacties van jou vandaan komen, kunnen ze het waarschijnlijk beter begrijpen.

>> Lees ook: Zelfvertrouwen onder druk bij geboorte kind

Tip 2: Durf hulp te vragen

Heb je het nog zwaar in de eerste maanden na je bevalling? Aarzel dan ook niet om hulp te vragen aan de mensen om je heen. Ga bij jezelf na waar je behoefte aan hebt. Is dat een middagje voor jezelf om even tot rust te komen? En zou je graag willen dat iemand even de zorg voor de kleine overneemt op dat moment? Of raak je enorm in de stress doordat je het huishouden niet op orde krijgt? En zou het enorm schelen als je beste vriendin je een middag komt helpen?

Tip 3: Verdeel de zorgtaken met je partner

Hoe verliefd je ook bent op je baby, en hoe graag je ook zelf voor je kindje zorgt, let erop dat jij en je partner tot een goede verdeling van de zorgtaken komen. Zeker in de eerste maanden, als jij nog verlof hebt en hij weer moet werken, kan het voor de hand liggend zijn dat jij steeds degene bent die er ’s nachts uitgaat. Maar ook jij hebt je rust nodig. Daarom is het belangrijk dat je als moeder met momenten de hoofdverantwoordelijkheid even helemaal los kunt laten. Om even bij te slapen en bij te tanken!

>> Lees ook: 5 tips om samen een goed team te vormen als partners

Tip 4: Neem je rust

In je enthousiasme ben je misschien geneigd om als de kleine op bed ligt, even ‘snel’ het huishouden aan de kant te krijgen. En dan net als je op de bank ploft om even jouw momentje te pakken, is de kleine weer wakker! En voor je het weet, ben je de hele dag (en nacht) in de weer. Daarom is er helemaal niks mis mee om – zeker zolang de nachten nog gebroken zijn – zo nu en dan een middagdutje te doen. Ga gewoon ook weer even liggen als je de kleine hebt weggelegd. Die berg was of dat stofzuigen komt straks wel!

Tip 5: Geef je lijf de tijd!

Vrouwen komen gemiddeld 12 kilo aan tijdens een zwangerschap. En die kilo’s ben je echt niet direct kwijt na de bevalling! Misschien baal je daarvan en zou je het liefst (weer) fanatiek gaan sporten en diëten om terug in shape te komen. Toch luidt het advies om dat niet te doen! Je lijf heeft al z’n krachten nodig om te ontzwangeren. Geef jezelf en je lichaam gewoon even de tijd om weer terug op het oude gewicht te komen. Let erop dat je gezond eten en voldoende beweegt. En vooral ook genoeg slaapt. Want als je moe bent, vraagt je lichaam om extra energie (eten). En is de kans ook groter dat je toegeeft aan lekkere trek, omdat je mentaal minder sterk bent.

Tip 6: Overhaast niets als het aankomt op seks

Voor het eerst weer seks hebben na de bevalling, kan een spannende gebeurtenis zijn. Misschien ben je bang dat het pijnlijk zal zijn? Of dat het anders zal aanvoelen? Weet dat je echt niet met je partner naar bed hoeft, zolang je zelf het gevoel hebt er nog niet klaar voor te zijn. Sowieso geldt dat seks geen goed idee is, zolang je nog bloed verliest. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de vrouwen zes weken na de bevalling nog geen seks heeft gehad. Als jullie er aan toe zijn; doe dan wel voorzichtig en bouw het rustig op!

Lees ook: Seks in tijden van kleine kinderen – Gastbijdrage van een Seksuologe

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan

MEER INFORMATIE