6 TIPS VOOR ALS JE KIND OP VAKANTIE IS MET JE EX

tips kind vakantie ex

Wanneer je pas gescheiden bent, kun je best wel opkijken tegen de eerste zomervakantie. Dat is ook logisch, omdat dit normaal gesproken de tijd van het jaar is waarin je veel quality time hebt met je gezin. Misschien koester je fijne herinneringen aan de zomervakanties toen jullie relatie nog goed was en dat kan het extra pijnlijk maken. Veel ouders vinden het vooral ook lastig dat ze in de zomervakantie een periode ‘alleen’ zijn, omdat de kinderen op vakantie gaan met hun ex-partner. In dit artikel geven we je 6 tips om hiermee om te gaan.

Tip 1: Gun elkaar rust

Waarschijnlijk zal je je kinderen heel erg missen wanneer ze met je ex-partner op vakantie gaan. Misschien zou je ze het liefst elke dag even spreken, of in elk geval even per app contact hebben. Het is echter de vraag of je toe moet geven aan deze impuls. Kinderen leven namelijk in het moment. Zij zijn waarschijnlijk 100% op vakantie. Wanneer jij dan belt, haal je ze daaruit en confronteer je ze met het feit dat jij er niet bij bent. Vaak maak je het daarmee onbedoeld alleen maar lastiger voor je kind. Gun je kind dat 100% vakantie-gevoel en probeer zelf ook van je rust te genieten!

Tip 2: Maak afspraken over het contact met je kind

Wanneer je kind op vakantie is met je ex-partner, kunnen jullie natuurlijk afspraken maken over vaste bel-momenten. Gezien hetgeen beschreven is in de vorige tip, zou je er ook voor kunnen kiezen 1x per week te bellen en daarnaast af te spreken dat je kind jou tussendoor altijd mag bellen als het daar behoefte aan heeft. Leg je kind uit dat het vooral lekker van de vakantie moet gaan genieten en dat jij – ook als jullie niet elke dag contact hebben – wel altijd aan hem denkt, omdat hij in je hart is. Of een variant daarop natuurlijk! Als het contact met je ex goed is, kunnen jullie ook afspreken elkaar als ouders regelmatig te informeren en misschien ook dagelijks wat foto’s door te sturen?

>> Lees ook: 10 tips voor een goede samenwerking met je ex-partner.

Tip 3: Geef je kind iets kleins mee dat ‘op’ gaat

Misschien heb je de behoefte om je kind iets mee te geven als het op reis gaat met je ex-partner. Het is een mooi symbool wanneer je er bewust voor kiest om dit iets kleins te laten zijn dat al tijdens de reis op gaat. Een zak snoep bijvoorbeeld, of een stickervel. Op die manier ga jij als het ware even ‘mee op reis’, maar daarna laat je je kind met degenen met wie het ook echt op vakantie is.

Tip 4: Geef je kind het gevoel dat iedereen die belangrijk is voor je kind meetelt

Voor kinderen van gescheiden ouders is het ‘t beste wanneer ze geen twee losse levens hebben, maar eentje waarbij iedereen die belangrijk is voor het kind, meetelt. Jullie hebben er als ouders een belangrijke taak in om dit te realiseren. Een voorbeeld daarvan is dat je niet alleen je kind een fijne vakantie wenst, maar dat je daarbij ook de andere personen waarmee je kind op reis gaat benoemt. Nog mooier is het, wanneer het mogelijk is om samen met iedereen een kop koffie te drinken en vakantieverhalen te delen, wanneer je kind terug komt van de vakantie.

>> Lees ook: De impact van een scheiding op kinderen – Interview met experts van Stichting Yvoor 

Tip 5: Kies de juiste mindset en geef deze ook mee aan je kind!

Je hebt zelf invloed op de manier waarop je de afwezigheid van je kinderen ervaart, door de manier waarop je erover denkt. Het maakt verschil of je focust op het gemis of op het feit dat je kinderen een hele leuke tijd tegemoet gaan. En zo werkt het ook voor de kinderen. Ze zullen natuurlijk makkelijker zonder (onbewust) schuldgevoel op vakantie gaan, wanneer jij niet de weken van tevoren al meerdere keren hebt laten vallen dat je ze ontzettend zal gaan missen. En ze zullen zich er ook meer op verheugen en er meer van kunnen genieten als je de voorpret met hen kan delen!

Tip 6: Toon interesse, maar hoor ze niet uit

Wanneer je kind terug is van vakantie is het belangrijk dat je interesse toont in hoe het de vakantie gevonden heeft, zonder je kind het gevoel te geven dat het uitgehoord wordt. Vraag naar de beleving van je kind (heb je het fijn gehad?) en niet naar feitelijkheden (wat heb je precies gedaan en hoe ging dat dan met persoon x erbij?). Realiseer je dat je kind in de gescheiden werelden leeft, die jullie hebben gecreëerd. Wanneer jij als ouder probeert je achteraf deelgenoot te maken van de vakantie waar je niet bij was, werkt dat voor je kind verwarrend.

Bronnen: kiind.nl

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE