6 POSITIEVE EFFECTEN VAN EEN HUISDIER OP JE KIND

positieve effecten huisdier kind

Wil je kind graag een huisdier en twijfel jij erover om jullie gezin met een dierenvriendje uit te breiden? Er zijn natuurlijk ook veel overwegingen te maken. Er moet in ieder geval tijd en ook de zin zijn voor de dagelijkse verzorging van het dier. En ook niet alle huisdieren zijn geschikt voor jonge kinderen. Wat de invloed van huisdieren op de ontwikkeling van een kind betreft, zijn de bevindingen van diverse onderzoeken tot nu toe veelbelovend. Het opgroeien met een huisdier lijkt gunstig te zijn voor een kind. Wij zetten 6 positieve effecten van een huisdier op kinderen voor je op een rij. Misschien helpt dit mee om een keuze te maken!

1: Verantwoordelijkheidsgevoel

Door voor een dier te zorgen, ontwikkelt je kind een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een dier is tenslotte helemaal afhankelijk van degene die voor hem zorgt. Uiteraard is het dan wel de bedoeling dat je kind echt meehelpt en leert om hier ook zelf aan te denken. Maak duidelijke afspraken die aansluiten bij de leeftijd en capaciteiten van je kind. Let wel, jij blijft de eindverantwoordelijke over jullie huisdier. Als kinderen altijd verantwoordelijk worden gehouden voor het huisdier kan dat voor het kind te zwaar zijn en juist een negatief effect hebben.

2: Zelfvertrouwen

Dieren kunnen een kind helpen zich veilig te voelen. Net zoals een knuffeldier bij een jong kind. Kinderen met een huisdier blijken dan ook meer zelfvertrouwen te hebben en weerbaarder te zijn. Daarnaast maakt het voor een dier zorgen en zien dat het daardoor goed met hem gaat, je kind meer zelfverzekerd en vergroot dit ook het zelfvertrouwen.

3: Onvoorwaardelijke vriend

Een huisdier kan voor een kind een echte vriend zijn: een kameraadje waar hij/zij altijd op kan bouwen. Waar je in je sociale leven weleens buitengesloten zal worden, is dat bij honden en katten nooit het geval. Zij zullen altijd even enthousiast op knuffels reageren en willen spelen. Met een huisdier voelt je kind zich dan ook niet snel eenzaam. Bovendien troosten dieren zonder goedbedoelde adviezen en daar heeft je kind (en iedereen) ook weleens behoefte aan.

4: Beweging

De meeste huisdieren hebben beweging nodig, net als je kind. Dit biedt dus een win-winsituatie! Je kind mag een huisdier, speelt heel veel met zijn nieuwe kameraadje en krijgt zo genoeg beweging. En een kind dat bijvoorbeeld een keer de hond uitlaat ’s middags, komt zo ook nog eens buiten 😉

5: Verbeterde gezondheid

Huisdieren zijn een goede remedie tegen stress. Uit onderzoek is gebleken dat alleen al het aaien van je huisdier zo ontspannend werkt, dat het een hartslag en bloeddruk verlagend effect heeft. Daarnaast stellen wetenschappers dat kinderen die in hun eerste levensjaren zijn opgegroeid met een huisdier ongeveer 50% minder kans hebben om een ernstige vorm van allergie te ontwikkelen.

6: Empathie

Tenslotte komt uit verschillende studies naar voren dat kinderen die een sterke band met hun huisdier hebben, meer empathie tonen dan kinderen die niet zo’n sterke band met hun dier hebben of geen huisdier hebben. Ze zijn blijkbaar beter in staat de emoties van een ander persoon waar te nemen.

Meer informatie over de invloed van dieren en het aanschaffen van een dier als je kinderen hebt, lees je op de website van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren).

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE