6X ZO VOORKOM JE EEN MACHTSSTRIJD MET JE KIND

voorkom machtsstrijd kind

Elke ouder raakt zo nu en dan verzeild in een machtsstrijd met z’n kind. Omdat je kind niet wil wat jij wil. En jij voet bij stuk blijft houden. Want jij bent de baas en je kind heeft naar jou te luisteren, toch? Bovendien; als je nu alsnog zou toegeven, is het einde zoek. Zo denk je dan waarschijnlijk. En voor je weet zit je middenin een heuse machtsstrijd. Jij op de kast, je kind boos. Niet wat je wil! Maar hoe kun je dit voorkomen? 6 tips!

Tip 1: Zorg dat je de machtsstrijd herkent!

Dat klinkt makkelijker dan gedaan. Want juist als je er middenin zit, wordt je zo in beslag genomen door de situatie op dat moment en de frustratie die je voelt, dat je vaak niet doorhebt dat het eigenlijk al lang niet meer gaat om wat je eigenlijk wilde bereiken bij je kind, maar om de strijd. Jij en je kind staan lijnrecht tegenover elkaar in wat jullie willen en waar het nu enkel nog om draait is vraag ‘wie wint?’. Zeker op de dagen dat je zelf een kort lontje hebt omdat je moe of druk bent, of als je kind van nature temperamentvol is, kan het dan makkelijk escaleren. Belangrijk dus om de momenten te leren herkennen dat het niet meer gaat om ‘ik wil dat jij nu je kamer gaat opruimen’, maar ‘ik wil dat jij nu naar mij luistert!’.

Tip 2: Stap uit de strijd

Als je in een machtsstrijd bent verzand, sta je lijnrecht tegenover elkaar met je kind, als ‘vijanden’. Die dynamiek moet je zien te doorbreken om uit de strijd te komen. Je moet als het ware weer naast elkaar komen te staan, in plaats van tegenover elkaar. Vaak moet je daarvoor eerst je emoties laten zakken. En daarvoor heb je soms even een time-out nodig. Letterlijk uit de strijd stappen dus. Door even weg te lopen en terug tot jezelf te komen.

Tip 3: Denk in mogelijkheden

Als je eenmaal wat rustiger bent, wordt het ook weer makkelijker om na te denken over alternatieve mogelijkheden. Misschien helpt het als je voorstelt om even samen op te ruimen zodat jullie daarna ook gezellig samen een film kunnen gaan kijken? Of om de kamer op te ruimen na het avondeten. Of het misschien voor nu zelfs wel even helemaal te laten voor wat het is? Er zijn vrijwel altijd tal van alternatieve mogelijkheden te bedenken!

Tip 4: Toegeven is niet het begin van het einde

Anders dan vaak wordt gedacht, is een keertje toegeven aan je kind niet het begin van het einde! In tegendeel; als je regelmatig met je kind in een machtsstrijd verzeild raakt, waarbij je als ouder koste wat het kost niet wil verliezen, komt dit de relatie niet ten goede! Onthoud dat een machtsstrijd nooit tot een bevredigende oplossing leidt. Want zelfs als jij ‘wint’, zal dit eerder leiden tot verwijdering dan tot toenadering tussen jou en je kind. Dat is ook de reden dat je zelf als ouder vaak een vervelend gevoel overhoudt aan zo’n strijd. Ook als je ‘m uiteindelijk ‘gewonnen’ hebt. Je voelt dat het eigenlijk niet zo zou moeten gaan!

Tip 5: Ga in gesprek

In het meebewegen met je kind, kun je als ouder wel voorwaarden stellen. Maar doe dit pas nadat je echt goed naar je kind geluisterd hebt. Wat is er aan de hand, waar komt zijn/haar gedrag vandaan? Vervolgens kun je je kind ook in zijn of haar behoefte erkennen en daar jouw eigen behoefte naast zetten. “Ik begrijp dat je moe bent, nu lekker op de bank zit en geen zin hebt om op te gaan ruimen, maar ik vind het belangrijk dat je kamer opgeruimd is voordat ik morgen ga poetsen.” Stel vervolgens de vraag hoe je dit samen zou kunnen oplossen. Het gaat dan niet meer om winnen of verliezen, maar om het komen tot een oplossing die voor beide werkt. En door op die manier te gaan samenwerken, is de machtsstrijd per definitie voorbij.

 Tip 6: Ga uit van het positieve

Wat ook enorm kan helpen, is je te realiseren dat je kind niet ‘de kont tegen de krib gooit’ om jou te pesten. Betrek het dus niet op jezelf. Stel je open op en probeer te kijken wat nu echt de behoefte is van je kind. En baseer je opvoeding zoveel mogelijk op samenwerking in plaats van op macht. Machtsstrijd komt vaak ook voort uit een bepaald gevoel van angst bij jou als ouder. Dat je kind je de baas wordt bijvoorbeeld. Of dat je een slechte ouder bent als je niet consequent bent. Nergens voor nodig! Vertrouw op het goede in je kind en in jezelf en op jullie band. Daar kom je het verste mee!

Bron: ontspannenopvoeden.nl

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.