5X ZO STIMULEER JE DE TAALONTWIKKELING VAN JE KIND – TIPS VAN EEN CONSULENT TAALSTIMULERING

Tips van Jo van Gelder
Tips van Jo van GelderConsulent taalstimulering / Logopedist bij BCO Onderwijsadvies

Taalontwikkeling is ontzettend belangrijk voor de algehele ontwikkeling van kinderen. In dit interview met consulent taalstimulering Jo van Gelder lees je waarom dit zo belangrijk is! Wil jij je kindje stimuleren in de taalontwikkeling? Met deze tips legt Jo uit hoe je dit kunt doen! 

Tip 1: Kijk naar je kind

“De taalontwikkeling van je kindje stimuleren begint bij heel goed kijken. Kijk wat je kind boeit en wat je kind doet en koppel daar taal aan. Als je kind graag met de blokken speelt, ga dan met je kind met de blokken spelen. Houd je kind van tekenen, ga dan samen tekenen. Ga mee doen en maak daarin contact met je kind. Vervolgens kun je in het spel taal toevoegen. Door te volgen wat je kind doet en daar woorden aan te geven help je je kind in zijn ontwikkeling. Bijvoorbeeld ‘jij trekt een streep, dan ga ik dat ook doen’. Door je kind na te doen, geef je namelijk ook de boodschap dat het ‘goed’ is wat je kindje doet. Dat geeft een kind zelfvertrouwen.”

Tip 2: Laat je kind ervaren

“Jonge kinderen leren alleen maar door te spelen. Samen boekjes lezen is zeker interessant en ook goed voor de ontwikkeling. Maar een kinderbrein werkt drie-dimensionaal. Ga dus eerst met levensecht materiaal spelen, bv. poppetjes, auto’s, zand, … Laat ze zoveel mogelijk dingen echt ervaren, met al hun zintuigen. De plaatjes komen daarna wel! Ga maar eens na bij jezelf hoeveel je over een appel kunt vertellen als je een echte appel voor je hebt, die je kunt zien, voelen, ruiken, proeven. En hoeveel er over blijft om te vertellen als je alleen een foto van diezelfde appel hebt. Of een pictogram.”

Tip 3: Ga naar buiten met je kind

“In het verlengde van de voorgaande tip: ga naar buiten met kinderen en bespreek alles wat je ziet. Bewegen in de frisse lucht. Dat gebeurt vaak te weinig. Terwijl dat ook erg goed is voor de breinontwikkeling; ons brein heeft zuurstof nodig! Bovendien kun je je kind zo een veel diepere beleving van allerlei begrippen meegeven. Er is een verschil tussen een eekhoorntje in een boekje of een eekhoorntje dat je hebt gezien. Hoe zo’n beestje springt, de grootte, de kleur. En dat gecombineerd met de hele belevenis in het bos. Dat zorgt voor een veel diepere beleving van woorden en begrippen.

Ook de combinatie met de motorische ontwikkeling is belangrijk. Dat hangt allemaal samen. Hoe kun je leren wat ‘hoog’ en ‘laag’ is als je nooit eens ergens op mag staan of in mag klimmen? Hoe leer je wat ‘ver’ en ‘dichtbij’ is als je nooit eens weg kunt rennen? Veel van dit soort abstracte begrippen hebben te maken met motorische ervaringen. Veel kinderen komen die te kort, door veel binnen (achter een beeldscherm) te zitten…”

tips stimuleren taalontwikkeling kind

Tip 4: Pas je taal aan op het taal- of begripsniveau van je kind

“Imitatie, nadoen is ontzettend belangrijk in de taalontwikkeling van kinderen. Als jij als ouder met 15-woordzinnen spreekt tegen je kindje, zal het dat nooit kunnen nazeggen. Let er dus op dat je je eigen taalgebruik aanpast aan het taal- en begripsniveau van je kindje. Als je kind met 2-woordzinnen spreekt, probeer dan zelf ook met 2- of 3-woordzinnen te praten.” 

Tip 5: Geef positieve feedback

In het begin maken kinderen nog allerlei fouten in de taal. Dan is het belangrijk dat je dit positief opvangt en weer teruggeeft in goede vorm. Bijvoorbeeld op klankniveau als je kind het heeft over een ‘tip’ in plaats van een ‘kip’, zeg je ‘ja, daar loopt een kip’. Noemt je kind een hond een ‘wauwau’, geef ook dan positieve bevestiging dat je kindje het goed heeft gezien en geef dan het juiste woord terug ‘ja, dat is een hond’. Je kind leert door te imiteren. Dus als je steeds de goede vorm blijft teruggeven, zal je kind dit op een bepaald moment vanzelf gaan oppikken.”

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.