5 TIPS OM DE ZOMERVAKANTIE MET JE PUBER GEZELLIG TE HOUDEN!

tips zomervakantie puber gezellig houden

De zomervakantie. Waarschijnlijk kijkt je puber er al weken naar uit! Na een druk schooljaar een aantal weken waarin niets (of in ieder geval weinig) moet en veel mag! Laat naar bed, uitslapen, weg met vrienden. Toch kan de vakantie ook spanningen en conflicten met zich mee brengen in jullie gezin. Wij geven je 5 tips die je kunnen helpen om de zomervakantie ontspannen en gezellig door te komen samen!

Tip 1: Zorg voor structuur

Of je nu nog hele jonge kinderen hebt, of dat ze al wat ouder zijn… Onze belangrijkste tip voor een gezellige en ontspannen vakantie samen luidt: ‘Zorg voor structuur!’. Voor oudere kinderen geeft structuur namelijk ook een bepaald doel voor de dag. Je kunt al voor de vakantie met je kind overleggen wat jullie een goede dagstructuur vinden. Natuurlijk is het fijn om in de vakantie te kunnen uitslapen en wat langer in pyjama rond te lopen, maar maak afspraken over de uiterlijke tijd waarop iedereen uit bed en verzorgd is. Daarmee bouw je toch een bepaald dagritme in en het voorkomt dat je dagelijks dezelfde discussie voert.

Lees ook: Het belang van structuur voor kinderen. Ook (of juist!) in de vakantie.

Tip 2: Betrek je puber bij het invullen van de vakantie

Al voor de vakantie begint kun je met je puber bespreken hoe hij of zij de vakantie wil invullen. Vraag naar zijn/haar wensen en ideeën. Welke dingen wil je kind ondernemen en met wie? Hoe vaak gaan jullie iets samen doen als gezin? En wat moet dat dan zijn? Zijn de wensen en ideeën van je kind financieel haalbaar? En vind jij het als ouder verantwoord? Wil je puber deze zomer voor het eerst alleen op vakantie? Bekijk samen wat mogelijk is en wat niet! Als je het belangrijk vindt dat je kind ook een vakantiebaantje zoekt, maak dit dan op tijd bespreekbaar, zodat het niet nog een baantje moet gaan zoeken als de vakantie al begonnen is! In het artikel ‘Vakantiewerk of bijbaantje voor je puber? 5 Tips!‘ lees je meer over dit onderwerp.

Tip 3: Pas de regels aan

Als je kinderen wat ouder zijn, is het normaal dat bepaalde regels in de vakantie wat losgelaten worden. Wat echter belangrijk is, is dat je als ouder wel regels blijft stellen. Rondom bijvoorbeeld etenstijd, taken in huis en de tijd waarop je kind uiterlijk thuis moet zijn. Bespreek duidelijk met je puber welke regels jullie aanpassen en welke niet en leg daarbij ook uit waarom! Daarmee voorkom je discussies en conflicten. Is het voor jullie lastig om samen op een goede manier in gesprek te gaan over de regels en afspraken in huis? Lees dan eens het artikel met tips om met je puber te praten over regels en afspraken of het artikel met do’s and don’ts in de communicatie met je puber.

Tip 4: Hou een vinger aan de pols

Juist nu je kind zoveel vrije tijd heeft, is het belangrijk dat je als ouder (globaal) weet wat je kind doet, met wie het omgaat en waar het is. Dat geldt niet alleen voor de ‘echte’ wereld, maar ook voor de ‘digitale wereld’. Pubers hebben immers ook een sociaal leven op Instagram, Facebook en Snapchat. Klik hier voor tips voor veilig internetgebruik voor pubers.

Tip 5: Ga op tijd in gesprek

Naast met je puber praten over waar hij/zij mee bezig is en wat hij/zij meemaakt met leeftijdsgenoten, is het ook belangrijk om bepaalde ‘gevoelige’ onderwerpen bespreekbaar te maken. Juist in de zomervakantie! Dit kan een periode zijn waarin je kind gaat experimenteren met drank en drugs of seksualiteit. Weten hoe je dit soort onderwerpen bespreekbaar kunt maken? Kijk dan eens op onze tippagina’s om met je puber te praten over verkering, liefde en seks, en het gebruik van genotmiddelen.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE