5 TIPS VOOR EEN ONTSPANNEN OUDERSCHAP

tips voor ontspannen ouderschap

Elke ouder zal erkennen; het ouderschap en het opvoeden van kinderen kost ontzettend veel energie! ‘Je weet pas wat het is om het druk te hebben, als je moeder bent!’ wordt weleens gezegd. Het is dan ook helemaal niet gek dat je je als ouder zo nu en dan gestrest of extreem vermoeid voelt. Maar dit moet natuurlijk geen voortdurende ‘staat van zijn’ worden! Daarom zetten wij deze tips voor ontspannen ouderschap voor je op een rij!

Tip 1: Accepteer dat je leven veranderd is

Wanneer je ouder wordt, verandert je leven ingrijpend. Er komt een nieuw wezentje bij dat volledig afhankelijk is van jouw liefde, aandacht en verzorging. Het moge duidelijk zijn dat dit tijd en energie kost. En die tijd en energie moeten ergens vandaan komen. Het is simpelweg onmogelijk om alle dingen die je deed voor je moeder werd, met dezelfde intensiteit te blijven doen. Toch zijn er heel wat (jonge) moeders die denken dat het moet kunnen: je huis altijd opgeruimd en schoon, er zelf tip top verzorgd uitzien, een leuke baan, een sociaal leven, hobby’s én de zorg en opvoeding van de kids! Als je accepteert dat deze combinatie niet haalbaar is op niveau ‘uitmuntend’, ben je al een heel eind!

Tip 2: Maak keuzes en blijf erbij!

In het verlengde van bovenstaande; als het onmogelijk is om alles te blijven doen zoals je het deed, zal je keuzes moeten maken. Welke dingen vind je echt belangrijk om te (blijven) doen? En welke dingen kun je misschien wat minder vaak of minder uitgebreid doen? En als je je prioriteiten helder hebt; blijf dan ook bij je keuzes! Heb je besloten om niet naar de vrijdagavond borrel van je werk te gaan, omdat je hartstikke moe bent? Laat je dan ook niet overhalen! Ditzelfde principe geldt voor de huishoudelijke taken; hoe ‘erg’ is het om de bovenverdieping een keertje minder te stofzuigen? Moet werkelijk álle was gestreken worden? En elke avond een gezonde, verse maaltijd op tafel?

Tip 3: Bekijk het positief

Ontspannen ouderschap heeft sterk te maken met je mindset. Door telkens te focussen op alle dingen die nog ‘moeten’ en de dingen die je niet (goed) gedaan hebt, omdat je er simpelweg niet aan toe gekomen bent, creëer je onbewust extra stress. Probeer daarom juist te letten op de dingen waar je wél tevreden over bent. Je hebt misschien niet die stapel was gedaan vanmiddag, maar je hebt wel een hele fijne middag gehad met je kinderen in de speeltuin. Wat is belangrijker? Ook wanneer bepaald gedrag van je kind veel van je vraagt, werkt deze tip. Probeer niet te focussen op dit ‘moeilijke’ gedrag, maar dwing jezelf eens bewust te kijken naar de fijne eigenschappen en leuke gedragingen van je kind.

>> Lees ook: 9 tips om te genieten van de kleine dingen.

Tip 4: Stop met vergelijken

Veel moeders vergelijken zich (onbewust) voortdurend met andere moeders en ouders. Die bezigheid alleen al kost bergen met energie. En het levert helemaal niets op! Iedereen doet het op zijn eigen manier. Het belangrijkste is dat jij en je partner zich goed voelen bij de keuzes die jullie maken en de manier waarop jullie het doen in jullie gezin. Zitten jij en je partner nog niet altijd op één lijn wat dit betreft? Lees ook eens onze tippagina 5 tips om een goed team te vormen als ouders!

Tip 5: Zorg goed voor jezelf

Goed kunnen zorgen voor je gezin, begint bij goed zorgen voor jezelf! Op het moment dat jij als ouder goed in je vel zit, zul je merken dat het je veel minder moeite kost om ‘een goede mama of papa’ te zijn voor je kind. De dingen gaan dan simpelweg meer ‘vanzelf’. Maar hoe doe je dat, zorgen voor jezelf? Om te beginnen door tijd te maken voor de dingen die jou helpen om te ontspannen én voor dingen waar je positieve energie uit haalt. Ben je ontzettend moe? Gun jezelf dat middagdutje en laat je to-do-lijst even voor wat het is. Maar ook; gun jezelf minimaal 1 avond in de week ‘me-time’. Zorg dat je partner (of iemand anders) thuis is bij de kids en ga lekker sporten. Kijk ook wat je naast die ene avond per week nog kan organiseren om bij te tanken? Welke dingen gaven jou positieve energie voor je ouder werd? Regel af en toe eens een oppas en ga een dag naar de sauna of een weekendje weg samen! Want goed zorgen voor jezelf, is ook zorgen dat de relatie met je partner goed blijft. Deze tips kunnen je daarbij helpen!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE