5 TIPS VAN STICHTING YVOOR VOOR GESCHEIDEN OUDERS VAN PUBERS

Hoe kun je als ouder je puber het beste begeleiden na een scheiding? Wij vroegen het aan een aantal teamleden van Stichting Yvoor. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen en ouders bij (complexe) scheidingen en deelden een aantal tips! Meer weten over de impact van een scheiding op pubers? Lees dan ook dit interview met Stichting Yvoor.

Tip 1: Blijf in contact

“In de puberteit is het heel belangrijk om in gesprek te blijven met je kind. Ook, of misschien wel juist, als je kind daar niet zoveel zin in heeft! Toon interesse in waar je kind dagelijks mee bezig is. Ga samen iets leuks doen. Investeer in de relatie met je kind en creëer daarmee ook ruimte om te kunnen vragen wat je kind écht bezighoudt op emotioneel gebied. Want ook al maken pubers zich los en roepen ze heel hard dat ze het allemaal zelf kunnen. In tijden van spanning en stress is dat stukje geborgenheid en veiligheid van het ouderlijk nest toch ook heel fijn!”

Tip 2: Geef je kind de Ruimte

“Pubers hebben ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot zelfstandigheid. Wanneer een of beide ouders door de scheiding teveel gaan leunen op het kind, kan deze ontwikkeling in gevaar komen. Want ook in deze leeftijdsfase zie je vaak dat kinderen de rol van ‘steun en toeverlaat’ makkelijk op zich nemen. Let er dus op dat je als ouder andere volwassenen zoekt om je zorgen en problemen mee te delen. En stimuleer je kind om zich te focussen op z’n eigen leven als je de indruk hebt dat je kind uit bezorgdheid om jou bijvoorbeeld liever thuisblijft dan met vrienden afspreekt.”

Tip 3: Maak onderscheid tussen gedrag en persoon

“We weten allemaal dat pubers in hun houding en gedrag soms ver kunnen gaan. In een ‘gezond’ gezin kun je het als ouders bij wijze van spreken maken om dan een keer te zeggen ‘ik heb het even helemaal gehad, sodemieter maar op!’. Maar als het laagje dun is, bijvoorbeeld door alles wat er gebeurd is rond de scheiding, kan een puber dat heel makkelijk oppakken als een persoonlijke afwijzing. Waarna het voor je kind ‘klaar’ is en het dus echt z’n spullen pakt om naar de andere ouder te gaan. Dit kun je voorkomen door je kind aan te spreken op z’n gedrag en niet af te wijzen als persoon. Maar ook door ervoor te zorgen dat je kind contact kan hebben met beide ouders. Dat het ‘en/en’ is en niet ‘of/of’, afhankelijk van met welke ouder het kind op dat moment in een ‘puber-conflict’ is geraakt.”

Tip 4: Neem je kind serieus

“In het verlengde van bovenstaande is het ook belangrijk om je kind serieus te nemen in de gedragingen en emoties die het laat zien. Zeker na een scheiding kan het te kort door de bocht zijn om het zomaar weg te wuiven als pubergedrag. Als je kind heftig reageert in emotie of gedrag, pak dit dan later op een rustig moment nog eens terug. Vraag je kind waar zijn reactie vandaan kwam en of je je kind misschien daarbij kunt helpen.”

tips gescheiden ouders pubers

Tip 5: Haal herinneringen op

“Vertel, als dat je lukt, zo nu en dan ook eens wat anekdotes uit tijden dat het wel goed ging in jullie gezin. Vaak zie je dat alles wat met de tijd dat jullie als ouders nog samen waren te maken heeft, heel erg vermeden wordt. Terwijl daar toch de basis ligt van het bestaan van je kind. Als daar niet over gepraat mag worden, is het lastig je identiteit te ontwikkelen. Hetzelfde geldt als er niet over de andere ouder gesproken kan worden. Dan mag je het dus niet meer hebben over ‘de helft’ van jezelf. Probeer dus in dat kader ook eens iets aardigs te zeggen, bijvoorbeeld ‘dat heb je echt van papa/mama’. Dat is voor de identiteitsontwikkeling van je kind heel belangrijk.”

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.