5 TIPS VAN STICHTING YVOOR VOOR GESCHEIDEN OUDERS VAN PEUTERS EN KLEUTERS

Hoe kun je als ouder je peuter of kleuter het beste begeleiden na een scheiding? Wij vroegen het aan een aantal teamleden van Stichting Yvoor. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen en ouders bij (complexe) scheidingen en deelden een aantal tips! Meer weten over de impact van een scheiding op peuters en kleuters? Lees dan ook dit interview met Stichting Yvoor.

Tip 1: Emoties mogen er zijn

“Je kunt de spanningen en emoties die er zijn haast niet bij je jonge kindje weghouden. En dat hoeft ook niet. Tegen een peuter kun je prima zeggen ‘mama is verdrietig en daarom moet mama even huilen’. Daar leren kinderen van dat emoties er mogen zijn. Het is natuurlijk wat anders als je helemaal overstuur bent als ouder. In zo’n geval kan het beter zijn om iemand uit je netwerk te vragen even de zorg over te nemen.”

Tip 2: Neem je kinderen mee

“Het is een valkuil voor ouders en hulpverleners om kinderen zoveel mogelijk te willen ontzien en ontlasten. Door dingen bij ze weg te houden en ze niet erbij te betrekken. Maar juist dat is enorm belastend voor kinderen. Ze voelen namelijk heel goed dat er van alles aan de hand is. Alleen ze kunnen er zelf geen woorden aan geven. En van de volwassenen om hen heen, krijgen ze ook geen uitleg. Dit kan heel verwarrend voor hen zijn. Probeer je kind dus op z’n eigen niveau uit te leggen wat er aan de hand is. Hiervoor kun je bijvoorbeeld voorleesboekjes gebruiken. Een verhaal kan je kindje helpen om de situatie en zijn eigen gevoelens beter te begrijpen.”

Tip 3: Duidelijkheid belangrijker dan uniformiteit

“Je ziet wel eens dat ouders, of in elk geval één van de ouders het heel belangrijk vindt dat de regels en rituelen in beide opvoedsituaties zoveel mogelijk gelijk zijn. Het is goed je te realiseren dat kinderen er doorgaans prima mee om kunnen gaan om in twee verschillende opvoedsituaties op te groeien. Mits duidelijk is wat er in beide situaties van hen verwacht wordt. Bedrituelen hoeven dus niet gelijk te zijn. De stress die het kan opleveren om regels en rituelen gelijk te krijgen, is voor kinderen veel belastender dan eventuele verschillen!”

Tip 4: Maak het niet te lang

“Regelmatig kiezen gescheiden ouders ervoor om de zomervakantie in tweeën te knippen; drie weken bij de ene ouder, drie weken bij de andere ouder. Maar voor een jong kind is drie weken zonder de andere ouder ontzettend lang! Hou daar rekening mee. En natuurlijk kun je belafspraken maken. Maar in de praktijk blijkt dat lang niet voor iedereen te werken. Het kind moet dan schakelen van de situatie bij de ene ouder naar de andere ouder. Dat kan al lastig zijn. Vaak zie je dat de gesprekken niet altijd soepel verlopen. Kinderen houden er een bepaald gevoel aan over. Wij adviseren altijd: is het helpend? Dan doen! Is het stressverhogend? Dan laten!”

tips gescheiden ouders peuters kleuters

Tip 5: Geef je kind wat het nodig heeft

“Vaak zijn ouders in die eerste fase bij een scheiding ook de grip kwijt. Waardoor ze wat kunnen vervallen in rigide gedrag. Dan zijn ze bijvoorbeeld bang om hun kind bij hen in bed te laten slapen, als het kind daar een keertje om vraagt. Wij adviseren juist om je kind zoveel mogelijk aan te bieden wat het nodig heeft. En als dat een tijdje jouw fysieke nabijheid is in de nacht, dan is dat zo. Die fase gaat naar verloop van tijd heus wel weer voorbij!”

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.