5 TIPS VOOR EEN ONTSPANNEN VAKANTIE

ontspannen vakantie

Eindelijk vakantie! Lekker uitrusten, écht tijd voor elkaar hebben, samen leuke dingen doen… De verwachtingen van de gezinsvakantie zijn vaak hooggespannen. Des te groter de teleurstelling als de trip een bron van stress blijkt te zijn. De top 3 van ruzieonderwerpen op vakantie?

  1. Reizen: de weg vinden, de rijstijl van de ander.
  2. Geld: waar besteden we het wel en niet aan.
  3. De verdeling van taken: wie doet wat en de verwachting dat vaderlief op vakantie meer doet dan thuis.

Een gewaarschuwd mens… En af en toe ruzie is niet erg, als je de kunst van het bijleggen maar verstaat! Als je onderstaande 5 tips nog ter harte neemt, staat niets meer een ontspannen vakantie in de weg.

Tip 1: Stel je verwachtingen bij

Bereid je voor op vertraging onderweg, een tegenvallende locatie of slecht weer. En als je puber op normale tijden een bankhanger is, is de kans groot dat een lange wandeltocht maken niet in zijn/haar top 10 staat van leuke activiteiten. Bedenk dat niets perfect is. En wellicht kun je met deze realistische verwachtingen nog enige voorbereiding treffen om tegenvallers het hoofd te bieden (regenpakken mee?).

Tip 2: Laat de gedachte los dat je móet genieten of uitrusten

Bij vakantie hoort uitrusten, toch? Met jonge kinderen is dit niet zo vanzelfsprekend. Kijk dan naar wat je wel hebt: met je kind in het zand spelen, extra veel knuffels. Vakantie is er ook om banden aan te halen en dit lukt wel. Steek geen energie in gezeur.

Tip 3: Geef elkaar de ruimte om iets voor jezelf te doen

Met jonge kids kan wisseling van de wacht wel eens de enige momenten opleveren gedurende de dag dat je echt kunt relaxen. Wees duidelijk naar elkaar, vraag bijvoorbeeld: ‘Ik wil graag een half uur lezen, kun jij even op de kinderen letten?’ Denk niet dat je partner vanzelf ziet dat je dat nodig hebt.

Tip 4: Wees flexibel

Je kinderen hebben een ander ritme en ook een minder flexibel ritme dan dat van jou. Je kunt het beste je plannen en tempo daarop aanpassen, dat scheelt ergernissen. Lees hier meer over het belang van structuur voor kinderen, juist ook in de vakantie.

Tip 5: Zie de humor in van onverwachte situaties

Een keer verdwalen is niet erg, later zijn dat vaak de mooiste herinneringen!

Nog meer weten? Lees dan ook onze tips hoe je de zomervakantie met je basisschoolkind of puber gezellig kunt houden!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE