5 TIPS OM GOED OM TE GAAN MET VERVELING

tips goed omgaan verveling kleuter schoolkind

Vervelen is goed voor kinderen en het wegnemen van verveling kan zelfs negatieve gevolgen hebben. De voordelen van verveling variëren van het creatiever worden van je kind tot aan een langduriger en fantasierijker zelfbedacht spel. In ons artikel ‘Raar maar waar: Vervelen is goed voor je kind!’ lees je er meer over.

Maar een feit is dat er een verveeltax is van circa 10 minuten voor jonge kinderen (en waarschijnlijk ook voor jezelf). Na deze tijdslimiet levert vervelen niet echt meer voordelen op. En na de vaste structuur op school is het voor kinderen niet altijd gemakkelijk om zichzelf bezig te houden. Hoe kun je je kinderen stimuleren dat ze iets voor zichzelf doen? Wij geven je 5 tips!

Tip 1: Maak samen een ‘to-do-lijstje’

Ga aan de start van elke vakantie met je kinderen samen zitten en vraag hen wat ze graag willen doen tijdens hun vakantie. Maak hier een to-do-lijstje van. Dit kunnen erg eenvoudige dingen zijn als met de LEGO spelen, een boek lezen of een fietstochtje maken. Maar denk ook aan meer uitgebreide activiteiten als een toneelstuk opvoeren of een fotoboek maken. Als je kind dan aangeeft dat het zich verveelt, dan kun je verwijzen naar het lijstje. Wat meer ideeën nodig? Zie onze inspiratietips voor kinderen in de basisschoolleeftijd en voor tieners.

Tip 2: Vertel je kinderen de dagplanning

Door aan te geven wanneer jullie samen een activiteit gaan doen en een planning van de dag te geven, maak je het voor je kinderen duidelijk en overzichtelijk. Je kunt dan ook aangeven ‘dan doen we iets samen en dan doe je iets voor jezelf’. Met een (kook)wekker of wekker op je telefoon kun je de periode goed markeren. Begin met 10 minuutjes voor de jonge kinderen.

Tip 3: Trek een lootje

Een variant op het to-do-lijstje is de pot met lootjes. De activiteiten staan nu op lootjes. Als je kinderen zich vervelen, mogen ze kiezen: of zelf spelen of een lootje trekken uit de pot. Als ze voor dit laatste kiezen, dan wordt dit ook echt gedaan, ook als de activiteit dan wat minder leuk gevonden wordt.

Tip 4: Geef een compliment

Als je kinderen zelf zitten te spelen, maak dan ook eens een compliment. Zo stimuleer je je kinderen op een positieve manier!

vervelen goed voor kind

Tip 5: Geef het goede voorbeeld

Als je wilt dat je kinderen in hun vrije tijd niet steeds naar hun mobieltje grijpen of voor de tv zitten, geef dan zelf hierin het goede voorbeeld. Als je kind jou bijvoorbeeld een boek ziet lezen, kan dit een stimulans zijn om zelf ook eens een boek uit de kast te trekken.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE