5 TIPS OM JE BABY TE STIMULEREN IN DE SPRAAK- EN TAALONTWIKKELING

tips stimuleren spraak taalontwikkeling baby

Naast dat het heel leuk is om met je kindje contact te hebben, te praten en te spelen, is het ook nog eens heel goed voor zijn taalontwikkeling. Wil jij ook je baby stimuleren in de ontwikkeling? Lees dan deze 5 tips van logopediste Esther Sluijsmans. Heb jij een dreumes? Kijk dan bij deze tips!

Tip 1: Praat tegen je baby

Je kunt over de geluiden die je baby hoort praten en deze uitleggen (“Broem, doet de auto”). Benoem de personen en dingen om je kindje heen (“Daar is papa”, “Kijk de poes”). En vertel je kind wat je aan het doen bent (“Zo, ik ga je wassen”).

Tip 2: Om de beurt geluid maken

Als je baby brabbelgeluidjes gaat maken, kun je samen met je kindje om de beurt geluid maken. Hierdoor komt het beurt wisselen al in deze vroege fase van de taalontwikkeling op gang. Dit is een belangrijke vaardigheid in het voeren van gesprekjes met anderen.

>> Meer weten over de taalontwikkeling van je baby, lees ook eens het interview met Esther: Hoe communiceert een baby?

Tip 3: Lees een plaatjesboek voor

Geef je kind boekjes van stof of plastic en kijk samen naar de plaatjes. Benoem wat er te zien is. Dit stimuleert het latere lezen. Bij de bibliotheek kun je makkelijk boekjes lenen. Kinderen zijn gratis lid van de bibliotheek.

>> Lees meer over dit onderwerp in het artikel: 8 voordelen van voorlezen voor de ontwikkeling van je kind.

Tip 4: Speel een spelletje

Spelletjes met je baby zijn voorlopig eenvoudig. Liedjes zingen is fantastisch, zeker als er allerlei spannende geluiden en bewegingen aan te pas komen. Enkele voorbeelden zijn: ‘Schuitje varen’, ‘Daar komt een muisje aangekropen’ en ‘Hop paardje hop’. Ook ‘kiekeboe’ spelletjes zijn favoriet. Zo leert het kindje dat iets dat even weg is, weer terugkomt (dat heet objectpermanentie). Door het maken van geluiden of bewegingen met zijn hele lichaam laat het je weten dat het spelletje door moet gaan!

Tip 5: (Baby)Gebaren gebruiken

Als je baby rond 6 maanden woorden en handelingen gaat begrijpen, waarbij taal wordt gekoppeld aan handelingen en voorwerpen, kun je heel goed beginnen met het gebruiken van babygebaren. Door het inzetten van babygebaren hoort je kindje niet alleen taal, maar ziet het ook iets. Dit is een extra stimulatie om taal te begrijpen. Je kunt workshops of cursussen volgen om meer over gebaren te weten te komen. Kijk eens op de website van Esther: Babycoaching Esther.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

zwanger baby inspiratie Pinterest

MEER INFORMATIE