5 MINDFULNESS OEFENINGEN VOOR THUIS

Gastbijdrage van Delina Overdijk
Gastbijdrage van Delina OverdijkMindfulness Coach Belle Vie

In het artikel ‘Mindfulness wat is dat nu precies?‘ legt Delina Overdijk uit wat mindfulness inhoudt. En nu haar vervolg: “Wil jij ook je mindfulness trainen en eerst eens thuis aan de slag gaan? Dat kan heel gemakkelijk! Deze vijf korte en leuke mindfulness oefeningen kun je dagelijks doen. En hoe meer je oefent hoe makkelijker het wordt. Succes!”

Oefening 1: Routine activiteit – tanden poetsen

Wanneer je aandacht geeft aan een dagelijkse bezigheid (bijvoorbeeld: je tanden poetsen) dan kun je van moment tot moment bewust zijn van het poetsen van je tanden zonder dat je ondertussen de badkamer aan het opruimen bent of dat je in gedachte de volgende dag aan het beleven bent. Je bent je bewust van wat je aan het doen bent, terwijl je het daadwerkelijk doet. Je geeft aandacht aan dit moment!! Elke keer als je bewust je tanden poetst, ben je weer even uit de automatische piloot. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt. Je zult merken dat je bij welke activiteit dan ook je volledige aandacht kunt hebben met als resultaat: je geniet meer en je voelt je rustiger.

Oefening 2: Ademhaling

Een andere simpele manier om mindfulness te trainen, is door aandacht te geven aan je ademhaling. Klinkt raar, maar door je een paar keer per dag bewust te worden van je ademhaling, creëer je als het ware een extra laag van controle over je gedachten. De automatische piloot ligt namelijk altijd op de loer, en voor je het weet neemt die de controle over je gedachten weer over. In checken bij je ademhaling is je ‘anker’ om je gedachten weer terug te brengen naar dit moment. Klinkt simpel. Maar dat is het niet. Kijk maar eens hoe vaak je er vandaag in slaagt om eens een paar keer per dag bewust te zijn van je ademhaling.

Oefening 3: Gewoontebreker

Ga vandaag eens op een andere stoel zitten tijdens het eten of in de klas. Of neem eens iets anders als ontbijt. Het zal even onwennig zijn maar het is hartstikke leuk om uit te proberen! Doordat je iets doet wat je normaal niet doet of het net even anders doet geef je weer meer aandacht aan wat je ziet, proeft, etc. Je ervaart iets ‘gewoons’ weer net even anders.

Oefening 4: Luisteren met aandacht

Sta jezelf toe alleen maar te luisteren als iemand tegen je praat zonder dat je inbreekt en je eigen verhaal ook meteen wilt delen met de ander. Vul de stiltes niet meteen in met je eigen verhalen. Stiltes tijdens een gesprek is helemaal niet zo erg. Geef pas na het luisteren jouw reactie.

Door alleen even te luisteren en stil te zijn voelt de ander zich gehoord en belangrijk en jij leert om echt te luisteren naar iemand die jou iets te vertellen heeft. Dat is goud waard!

Oefening 5: Geef vaker complimenten aan jezelf!

Sta vaker stil bij de dingen wanneer je iets goed hebt gedaan en geef jezelf een compliment i.p.v. alleen maar stil te staan bij iets wat niet goed is gegaan.

Delina Overdijk – Mindfulness Coach
info@bellevie.nu
www.bellevie.nu
06 – 39 67 07 78

MEER INFORMATIE