5X ZO VOORKOM JE EEN MACHTSSTRIJD MET JE PEUTER

tips machtsstrijd peuter voorkomen

Elke ouder raakt zo nu en dan verzeild in een machtsstrijd met z’n kind. Omdat je kind niet wil wat jij wil. En jij voet bij stuk blijft houden. Want jij bent de baas en je kind heeft naar jou te luisteren, toch? Bovendien; als je nu alsnog zou toegeven, is het einde zoek. Zo denk je dan waarschijnlijk. En voor je weet zit je middenin een heuse machtsstrijd met een 3-jarige. Jij op de kast, je kind boos. Niet wat je wil! Maar hoe kun je dit voorkomen? En hoe zorg je dat er zo snel mogelijk weer uitkomt, als het toch weer gebeurt? 5 tips!

Tip 1: Zorg dat je de machtsstrijd herkent!

Dat klinkt makkelijker dan gedaan. Want juist als je er middenin zit, wordt je zo in beslag genomen door de situatie op dat moment en de frustratie die je voelt, dat je vaak niet doorhebt dat het eigenlijk al lang niet meer gaat om wat je eigenlijk wilde bereiken bij je kind. Bij een machtsstrijd gaat het enkel nog over winnen of verliezen. Zeker op de dagen dat je zelf een kort lontje hebt omdat je moe of druk bent, of als je kind van nature temperamentvol is, kan het dan makkelijk escaleren. Belangrijk dus om bij jezelf te leren herkennen wanneer het moment aangebroken is dat het niet meer gaat om ‘ik wil dat jij nu je speelgoed gaat opruimen’, maar ‘ik wil dat jij nu naar mij luistert!’. Want dan heb je de keuze om het anders te doen!

Tip 2: Stap uit de strijd

Als je in een machtsstrijd bent verzand, sta je lijnrecht tegenover elkaar met je kind, als ‘vijanden’. Die dynamiek moet je zien te doorbreken om uit de strijd te komen. Je moet als het ware weer naast elkaar komen te staan, in plaats van tegenover elkaar. Vaak moet je daarvoor eerst je emoties laten zakken. En daarvoor heb je soms even een time-out nodig. Letterlijk uit de strijd stappen dus. Door even weg te lopen en terug tot jezelf te komen.

>> Lees ook ons artikel: 8 Tips om je Boosheid onder Controle te Houden!

Tip 3: Denk in Mogelijkheden

Als je eenmaal wat rustiger bent, wordt het ook weer makkelijker om na te denken over alternatieve mogelijkheden. Misschien helpt het als je voorstelt om samen op te ruimen? Of om eerst te gaan douchen en dan de kamer op te ruimen. Of misschien het zelfs voor nu wel even helemaal te laten voor wat het is? Er zijn vrijwel altijd tal van alternatieve mogelijkheden te bedenken!

Tip 4: Toegeven is niet het begin van het einde

Anders dan vaak wordt gedacht, is een keertje toegeven aan je kind niet het begin van het einde! In tegendeel; als je regelmatig met je kind in een machtsstrijd verzeild raakt, waarbij je als ouder koste wat het kost niet wil verliezen en je kind dus moet gaan dwingen, komt dit de relatie niet ten goede! Onthoud dat een machtsstrijd nooit tot een bevredigende oplossing leidt. Want zelfs als jij ‘wint’, zal dit eerder leiden tot verwijdering dan tot toenadering tussen jou en je kind. Dat is ook de reden dat je zelf als ouder vaak een vervelend gevoel overhoudt aan zo’n strijd. Ook als je ‘m uiteindelijk ‘gewonnen’ hebt. Je voelt dat het eigenlijk niet zo zou moeten gaan!

Tip 5: Ga uit van het positieve

Wat ook enorm kan helpen, is je te realiseren dat je kind niet ‘de kont tegen de krib gooit’ om jou te pesten. Stel je open op en probeer te kijken wat nu echt de behoefte is van je kind. Misschien heeft het een drukke dag op de kinderopvang achter de rug, wil het rust en is het gewoon teveel wat je op dat moment vraagt. Verdiep je eens in de Gordon Methode, dan leer je meer over  communiceren met je kind op basis van jullie beider behoeften. Machtsstrijd komt vaak ook voort uit een bepaald gevoel van angst bij jou als ouder. Dat je kind je de baas wordt bijvoorbeeld. Of dat je een slechte ouder bent als je niet consequent bent. Nergens voor nodig! Vertrouw op het goede in je kind en in jezelf en op jullie band. Daar kom je het verste mee!

Bron: ontspannenopvoeden.nl

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE