4 TIPS VOOR VEILIG INTERNETGEBRUIK DOOR PUBERS

tips veilig internetgebruik pubers

Net zoals in de echte wereld, liggen er in de digitale wereld verschillende gevaren op de loer. Jongeren zijn zich niet altijd bewust van de risico’s die internet met zich meebrengt. Jij kan jouw puber daarbij helpen. Door je kind bewust te maken van de risico’s van de digitale wereld, zal hij of zij deze gevaren wellicht eerder zien. Voor een overzicht van de meest voorkomende risico’s die kinderen online lopen, verwijzen we je graag naar dit artikel: welke risico’s loopt mijn kind online?. Wij geven je een aantal tips hoe je deze risico’s zoveel mogelijk kunt voorkomen. Zodat je kind veilig kan surfen!

Tip 1: Bekijk de privacyinstellingen op social media

Is je kind 13 jaar of ouder? Dan mag het zelf een account aanmaken op social media. Het kan goed zijn om dit samen te doen, zodat jullie de juiste keuzes maken bij het instellen van de privacyinstellingen. Maar ook als je puber al wat ouder is en al sociale media accounts heeft, is het goed om nog eens samen door de privacy instellingen te lopen. Zijn je berichten en foto’s zichtbaar voor iedereen of alleen voor je vrienden? En vind je het oké dat iedereen kan zien wie jouw vrienden zijn, of scherm je dat liever af?

>> Lees ook eens onze 4 tips om met je puber te praten over online identiteit.

Tip 2: Druk je kind op het hart…

  • Nooit met iemand af te spreken die je op internet hebt ‘ontmoet’. Je weet nooit met wie je te maken hebt. Mensen kunnen zich anders voordoen dan ze zijn. Leg uit dat er volwassenen zijn die zich voordoen als tiener, om zo in contact te komen met tieners, omdat men uit is op seks.
  • Alleen uitnodigingen te accepteren van mensen die je kent. Dit in het verlengde van voorgaand punt.
  • Niet klakkeloos foto’s met de hele wereld te delen.  Leg uit dat foto’s en filmpjes door derden kunnen worden opgeslagen en verspreid. Laat je puber zich af vragen of dat ene ‘grappige’ filmpje nog steeds zo grappig is, als het over 5 jaar ergens opduikt.
  • Geen seksueel getinte foto’s of filmpjes van zichzelf te verspreiden. Ook niet via WhatsApp aan de (op dat moment!) grote liefde. Wat als de ander zijn gsm kwijt raakt? Of wat als een vriend de gsm even leent, de foto’s ziet of verspreidt? Hoe je het gesprek met je kind hierover aangaat? Lees eens ons artikel: Sexting voorkomen? Praat erover!
  • Nooit persoonlijke informatie over zichzelf (adres, telefoonnummer) te geven in chatsites, op de profielpagina of elders op internet. Leg uit dat je niet wil dat deze informatie door de verkeerde mensen wordt gebruikt. Vraag je puber zich voor te stellen hoe het zou zijn als je iemand je telefoonnummer geeft en hij/zij je steeds blijft bellen? Of dat iemand je adres weet en je onder druk zet of bang maakt?
  • Ook nooit foto’s of andere persoonlijke dingen van anderen online te zetten zonder hun toestemming.
  • Het te vertellen wanneer er online iets geks of vervelends gebeurt. Of als je kind online gepest wordt.

Tip3: Blijf in gesprek

Wees erop bedacht dat tieners en jongeren steeds weer nieuwe sites en apps ontdekken. Probeer bij te houden wat ‘in’ is. Een manier om dit te doen is om je kind regelmatig te vragen of het jou iets leuks willen laten zien op internet. Het mag een nieuwe app zijn, een filmpje of iets wat ze gemaakt hebben in een game. Reageer enthousiast en stel open vragen. Kijk ook regelmatig eens samen wat er gebeurt op de social media accounts van je kind en dat van hun vrienden, als dit mogelijk is 😉

Tip 4: Praat met andere ouders

Praat ook eens met andere ouders over wat hun kinderen allemaal doen online. Zo hoor je nog eens wat! Welke regels gelden er bij andere gezinnen? Houden hun pubers zich aan deze regels? En hoe zorgen andere ouders daarvoor?

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.