ZIJN JULLIE KLAAR VOOR EEN KINDJE? DOE DE CHECK!

tips checken klaar voor kindje

Willen jullie graag een kindje? Dan is het belangrijk dat jij en partner ook echt klaar zijn gezinsuitbreiding. Hoe weet je of dat zo is? Onderstaande tips kunnen je helpen te bepalen of jullie echt klaar zijn voor de komst van een kindje!

Tip 1: Check of je relatie stabiel genoeg is voor een kindje

Voor kinderen is het heel belangrijk dat zij kunnen opgroeien in een stabiele, liefdevolle omgeving. Om je kindje te kunnen laten opgroeien in een fijne gezinssituatie, moeten jullie als ouders een goede, vaste relatie hebben. Wanneer je samen voor een kindje moet zorgen, komt er veel op je af. Het is daarom belangrijk dat jullie elkaar als partners goed kennen en op elkaar ingespeeld zijn. Je moet samen afspraken kunnen maken en taken kunnen verdelen. Maar ook je zorgen en twijfels met elkaar kunnen delen. En lukt het jullie een meningsverschil op een rustige manier uit te praten, zonder ruzie? Deze tips kunnen wellicht helpen! Dit zijn allemaal ingrediënten voor een gezonde relatie en een fijn gezinsleven!

>> Lees ook: 3x zo leg je de basis voor een langdurig stabiel en fijn gezinsleven!

Tip 2: Check of er sprake is van een gedeelde kinderwens

Een kindje krijgen is een heel ingrijpende levensgebeurtenis. Het is belangrijk dat beide partners hier klaar voor zijn en dit graag willen. Beide partners moeten namelijk voor het kindje kunnen en willen zorgen. Daarom is het belangrijk om – voor je gaat proberen zwanger te worden – met je partner te praten over of een kindje op dit moment in jullie leven past. Misschien wil één van jullie nog graag een studie doen of een carrièrestap maken. Dan kan het verstandig zijn om de kinderwens nog even uit te stellen.

>> Lees ook: Als je partner (nog) geen kind wil… 8 tips! 

Tip 3: Check je financiële situatie

Wanneer jullie een kindje krijgen, brengt dit extra kosten met zich mee. Voor de geboorte moet je allerlei grote aanschaffen doen, zoals bijvoorbeeld een wiegje of bedje, een commode, een kinderstoel, wandelwagen en speelbox. Maar ook als het kindje eenmaal geboren is, kost het geld. Luiers, kleertjes, voeding, speelgoed, kinderopvang, noem maar op. Daarnaast kan het ook zijn dat je minder inkomsten hebt doordat je minder gaat werken om op je kindje te kunnen passen. Daarom is het goed om voor je in verwachting raakt samen te bespreken of jullie voldoende inkomsten hebben zodat jullie klaar zijn voor een kindje.

Wil je meer weten over welke kosten je kunt verwachten bij een baby? Kijk dan eens op de website van het Nibud.

Tip 4: Check of je woning geschikt is

Ten slotte is het ook belangrijk dat jullie woning geschikt is voor kinderen. Een kindje heeft, wanneer het groter wordt, ruimte nodig om te kunnen spelen. Is jullie woonkamer daar groot genoeg voor? Kan het naar buiten? Hebben jullie een slaapkamertje over voor jullie kindje? En is er dan ook nog genoeg plek voor alle andere spullen die nu in dat kamertje staan? Past er een wandelwagen in de gang? Kijk eens goed rond in de woning van andere stellen die al een kindje hebben. Passen al die babyspullen ook in jullie huis?

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE