4 TIPS OM MET JE KLEUTER TE PRATEN OVER HEFTIGE GEBEURTENISSEN IN HET NIEUWS

tips praten kleuter heftige gebeurtenissen

Kleuters kunnen fantasie en werkelijkheid moeilijk uit elkaar houden. Dit maakt dat deskundigen (alleen!) voor deze leeftijdsgroep adviseren om emotioneel beladen onderwerpen uit het nieuws bij hen weg te houden. Hoe je dat doet, lees je in deze tips!

Tip 1: Wees alert op wat ze zien

Nare beelden van geweld en nood kunnen veel impact hebben op kinderen. Daarom is het belangrijk erop te letten dat je kleuter niet met dit soort beeldmateriaal geconfronteerd wordt. Kijk het journaal als de kleintjes in bed liggen. En laat de krant met die ene schokkende foto op de voorpagina niet slingeren op de salontafel.

Tip 2: Begin er niet over

Zolang kleuters zelf niet met vragen of opmerkingen komen, luidt het advies er zelf ook niet over te beginnen. Als er oudere broers of zussen zijn, is de kans dat ze via hen iets oppikken natuurlijk groter. Hou dit in de gaten! Heb je de indruk dat je kindje via deze weg toch iets heeft opgepikt, kan het goed zijn hier even op terug te komen. Bijvoorbeeld door te vragen ‘waar hadden jullie het net over?’.

Tip 3: Hou het kort

Wanneer je kleuter toch dingen heeft meegekregen van het nieuws en met vragen komt, kun je er het beste even kort op ingaan. Geef niet meer informatie dan nodig. Probeer alleen de vraag waar je kindje mee kwam te beantwoorden en vraag niet door. Kleuters leven in het moment. Zodra die ene vraag beantwoord is, kunnen zij heel makkelijk overgaan tot de orde van de dag. Wanneer jij dan nog allerlei vragen zou gaan stellen, maak je het thema onbedoeld veel groter dan het in eerste instantie bij je kindje leefde.

Tip 4: Hou het simpel

Heeft je kleuter een vraag, probeer je antwoord dan zo eenvoudig mogelijk te houden. Vaak kan het helpen om dingen uit te leggen in een verhaalvorm die je kleuter kent. Bouw je antwoord op met ‘goed’ en ‘slecht’. Probeer af te sluiten met iets positiefs en ga daarna weer verder met waar jullie mee bezig waren.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE