3X ECHT CONTACT MAKEN MET JE KIND

In ons drukke leventje zijn we nogal eens geneigd om onszelf compleet voorbij te rennen. En in die hectiek kan het zomaar zijn dat ook de echte contactmomentjes met je partner en kind erbij inschieten. De gsm, tablet of laptop helpen daarbij niet echt! Je zegt misschien wel ‘ja en uh-uh’, maar als je ondertussen met je blik naar beneden aan het scrollen bent, kun je natuurlijk niet echt spreken van contact! Anderzijds hoef je natuurlijk ook niet 24/7 met volle aandacht bij je kind te zijn om van ‘echt contact’ te kunnen spreken. Wat dan wel? Je leest het in dit artikel!
Stop met multitasken
Suzan Bögels schreef een boek over ‘Mindful Opvoeden’. Zij stelt dat ouderschap in onze moderne maatschappij haast een lijst van to-do-dingen is geworden. Het ontbijt klaar maken, de kids naar school brengen en halen, ’s middags naar een vriendje of sportclub brengen en halen, eten, helpen met huiswerk en naar bed brengen. Op die manier zorg je wel voor je kind, maar je doet dit niet met aandacht. En daardoor schiet het genieten er ook vaak bij in! Bovendien voelen kinderen haarfijn aan of hun ouder op de ‘automatische piloot’ met hen in de weer is of niet. En daar reageren zij ook weer op! De truc is om jezelf aan te leren om met volle aandacht in het hier-en-nu te zijn. Dit kun je trainen door klein te beginnen met een dagelijkse handeling. Bijvoorbeeld na school vragen hoe de dag is geweest en dit echt met volle aandacht te doen! Zonder je mobiel te checken en zonder in je hoofd al bezig te zijn met de boodschappen en het avondeten…
Begin bij jezelf!
De haptonomieleer stelt dat je, als je nadenkt, niet in verbinding staat met je lichaam. Doordat we het alsmaar druk, druk, druk hebben, bouwen we spanning op in ons lijf. En om deze spanning los te kunnen laten en dus te ontspannen, hebben we even tijd nodig. Bijvoorbeeld na een hectische werkdag. Veel mensen gaan echter van de hectiek van het werk over in de hectiek van het gezin en nemen zich niet de tijd om even af te schakelen. Kinderen voelen aan of je als ouder in rust bent of niet. En of er dus ruimte is om écht te vertellen hoe z’n dag was, als jij dat als ouder vraagt. Een kind dat voelt dat je niet echt aanwezig bent, zal geen contact zoeken. Of juist wel, maar dan in negatief gedrag! Belangrijk dus om zelf te zorgen dat je ontspannen en aanwezig bent en dan komen kinderen vanzelf wel met wat ze bezighoudt.
Weet waar je kind behoefte aan heeft
Gary Chapman beschrijft in zijn boek ‘De vijf talen van liefde van kinderen’ dat elk mens een voorkeur heeft voor een van de vijf ‘liefdestalen’. Daarmee bedoelt hij de manier waarop je het prettig vindt om te laten zien dat je van iemand houdt en écht contact te maken. Dat kan volgens Chapman via lichamelijke aanraking, complimentjes, tijd en aandacht, cadeautjes en dienstbaarheid. Met dit laatste wordt bedoeld dat je de ander helpt of iets voor de ander doet om je liefde te laten blijken. Om erachter te komen wat de liefdestaal van je kind is, kun je eens erop letten wat je kind bij jou doet. Geeft het complimentjes of is het een echt knuffelkind? Of verrast het je vaak met zelfgemaakte tekeningen of ontbijtjes? Als je weet waar jouw kind het meest gevoelig voor is, kun je daarop inspelen. En natuurlijk is het altijd een combinatie. Als jouw kind veel waarde hecht aan lichamelijk contact, wil dat niet zeggen dat je geen complimentjes meer hoeft te geven! Maar, zeker als de liefdestaal van je kind anders is dan die van jou, is het goed om eens bewust je genegenheid te uiten in de taal van je kind!
Bron: KekMama (juli 2014): Auteur Irma Ooijevaar met medewerking van Ingeborg Dijkstra, Susan Bogels en Janny Brienen.
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.