3 TIPS VOOR ALS JE PUBER NIET MEER MEE WIL OP FAMILIEBEZOEK

tips puber niet familiebezoek

Familiebezoek. Als deze bezoekjes als een verplichting voelen, voor veel mensen niet bepaald een favoriete bezigheid. Dat geldt voor volwassenen en al helemaal voor pubers. Want die hebben doorgaans in het algemeen weerstand tegen alles wat verplicht is. Hoe ga je ermee om als het moment aangebroken is dat jouw zoon of dochter niet meer mee wil op familiebezoek? 3 tips!

Tip 1: Praat erover!

Het klinkt misschien als een open deur, maar toch begint het met het gesprek aangaan met je kind. Zodat jullie over en weer van elkaar weten en begrijpen wat jullie standpunten en belangen zijn. Probeer dus met open vragen te achterhalen waarom je kind niet meer mee wil op familiebezoek. Wat is er ‘zo erg’ aan? En waarom wil het zo graag thuis blijven? Voor pubers is het belangrijk zich begrepen te voelen. Door met open vragen, zonder direct te oordelen, het gesprek aan te gaan, kun je vaak veel bereiken!

Tip 2: Ga niet overtuigen

Diezelfde vragen die je aan je kind stelt, zijn ook goed om zelf te beantwoorden. Waarom vind jij het zo belangrijk dat je kind wél mee gaat? Wat betekent het voor jou als je kind niet mee zou gaan? Is het een probleem als je kind alleen thuis zou blijven? Bespreek dit met je kind, zonder te gaan overtuigen.

Tip 3: Bedenk samen oplossingen

Als er voor iedereen ruimte is geweest om zijn mening te delen en ook voldoende duidelijk is geworden welke emoties, verlangens en verwachtingen daarachter liggen, kun je gaan proberen om met die kennis samen oplossingen te bedenken. Inventariseer alle mogelijkheden en alternatieven, zonder onmiddellijk te oordelen of te beslissen. Het ene idee brengt soms een andere mee en zo kom je uiteindelijk vaak vanzelf tot een oplossing die voor iedereen goed voelt.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE