HOE KOMT JOUW KIND DE CORONACRISIS DOOR?

Gezin Coronacrisis

Dat willen onderzoekers van het Maastricht UMC+ graag weten. Ieder kind en ieder gezin reageert anders op de coronacrisis. Heb je nu misschien extra tijd om bezig te zijn met gezond leven? Of kun je er juist niet zoveel aandacht voor hebben, omdat andere zaken nu belangrijker zijn? Om meer te leren over de effecten van de coronacrisis op de leefstijl en gezondheid van kinderen, is de COLC-studie opgezet. Het doel van de COLC-studie is alle kinderen in Nederland zo gezond mogelijk de coronacrisis door te helpen. Jij kunt hier mee helpen! Hoe? Je leest het hieronder.

 Verandering van ons dagelijks leven

Het coronavirus en de maatregelen die door de overheid zijn getroffen om de verspreiding van het virus te voorkomen, hebben de dagelijkse gang van zaken in Nederlandse gezinnen sterk veranderd. Iedereen kreeg instructies om thuis te blijven en zo min mogelijk naar buiten te gaan. Dit beperkte de bewegingsvrijheid van jou en je kinderen waarschijnlijk flink. Je werkte misschien vanuit thuis, of hebt misschien een periode niet mogen werken. Ook was je ineens, naast alle andere taken, ook verantwoordelijk voor het (thuis)onderwijs van je kinderen. Tegelijkertijd speelde er misschien financiële zorgen, of zorgen om de gezondheid van familie of vrienden. Hoewel de maatregelen nu langzaamaan versoepelen, lijkt er sprake van een ‘nieuw normaal’. Kinderen mogen weer (deels) naar school en gaan sporten, maar de situatie is absoluut anders dan dat deze vóór de crisis was.

Gevolgen van de coronacrisis

Experts verwachten dat de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de leefstijl van kinderen en gezinnen. De eerste Nederlandse rapporten laten zien dat kinderen minder bewegen en meer tijd besteden aan beeldschermmedia, zoals het kijken van filmpjes en spelen van online spelletjes. Ook ervaren ze meer stress, wat kan leiden tot (meer) ongezond snackgedrag.

Het blijft echter lastig om de exacte effecten van de coronacrisis op lange termijn te voorspellen. De coronacrisis heeft op elk kind en gezin een ander effect. Daarnaast zullen we in de aankomende maanden misschien opnieuw te maken krijgen met maatregelen die onze bewegingsvrijheid beperken. Wat heeft dit voor effect? En kunnen we hier wat aan doen?

Nieuw onderzoek

Om deze vragen beter te kunnen beantwoorden, zijn onderzoekers van het Maastricht UMC+ een digitaal vragenlijstonderzoek gestart, waar alle ouders en kinderen tussen de 4 en 18 jaar in Nederland aan mee kunnen doen. Zij stellen vragen over hoe de dagstructuur, het beweeggedrag en de schermtijd van jouw kind nu is. Ook wordt er gevraagd hoe jouw kind in zijn vel zit en of de coronacrisis invloed heeft op de opvoeding van jouw kind.

Door meer te weten te komen over hoe kinderen en gezinnen de coronacrisis nu doorkomen, kunnen de onderzoekers samen met scholen, sportclubs en gemeenten, adviezen opstellen voor verbetering van de zorg en de regels voor kinderen in een crisissituatie. Dit, zodat alle kinderen en jongeren deze (en mogelijk toekomstige) crisissituaties op een zo gezond mogelijke manier doorkomen.

Meedoen?

Hoe meer kinderen en gezinnen meedoen, des te beter is de informatie die verzameld wordt. Jullie kunnen hierbij helpen! Alle gezinnen met kinderen tussen de 4 en 18 jaar kunnen meedoen. Voor het onderzoek krijg je via de mail vragenlijsten toegestuurd, die je op een moment dat voor jou uitkomt, samen met je kind kunt invullen. Om mee te doen, geef je digitaal toestemming. De informatie die verzameld wordt, wordt gecodeerd. De volledige informatiebrief en inschrijfpagina vind je hier: https://software.memic.maastrichtuniversity.nl/coach_COVID19/School/Ic.

Meer informatie over de studie kun je vinden op de website: www.mumc.nl/colc-studie.

MEER INFORMATIE