REFLUX: EEN VEELVOORKOMENDE KWAAL BIJ BABY’S

oorzaken huilen baby reflux

Naar schatting komt bij 50% van de pasgeborenen enige voeding terug, met of zonder spugen tot gevolg. Dit wordt ook wel reflux genoemd. Het is dan ook meestal een onschuldig en normaal verschijnsel, wat vanzelf weer over gaat. Maar soms kan het toch voor ongemak zorgen bij je baby of erger. Wat reflux precies is en hoe je ermee kunt omgaan, lees je in dit artikel!

Wat is reflux?

Het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm, met of zonder spugen tot gevolg, noemen we ook wel reflux. Dit kunnen ‘mondjes’ zijn of grotere hoeveelheden voeding wat je baby dan uitspuugt. Als er sprake is van reflux zonder spugen, wordt dat verborgen reflux genoemd. Reflux is een normaal verschijnsel, dat meerdere keren per dag kan optreden bij vrijwel alle gezonde baby’s. De oorzaak is vaker een volumereflux oftewel door te veel voeding, dan een zure reflux – dat de zure maaginhoud terugstroomt. Ondanks dat sommige baby’s grotere hoeveelheden voeding uitspugen, groeien de meeste kinderen hierbij goed en hebben ze er gelukkig weinig tot geen last van. Meestal verdwijnt het in de eerste levensmaanden. Artsen noemen dit ongecompliceerde reflux.

Gecompliceerde reflux

Soms kan reflux wel tot verschillende klachten en problemen leiden. Als gevolg van het omhoog stromen van zure maaginhoud kan de slokdarm geïrriteerd raken of zelfs ontsteken. Dit veroorzaakt pijnklachten bij je kindje. Je baby huilt dan vaak veel, is onrustig en prikkelbaar, drinkt en slaapt slecht. Hierdoor kan op den duur ook een groeiachterstand of gewichtsverlies ontstaan. Als je baby hier last van heeft, spreken we van gecompliceerde reflux of refluxziekte. Bij deze klachten is het dus belangrijk om een arts te raadplegen.

Oorzaak reflux

Op de overgang van de slokdarm naar de maag, zit een kringspier. Deze opent zich bij het slikken, zodat voeding de maag in kan. Daarna hoort hij zich weer te sluiten, zodat voeding niet terug de slokdarm in kan stromen. Bij baby’s is deze kringspier nog niet volledig ontwikkeld, waardoor hij nog niet goed werkt. Daarnaast is de maag nog niet volgroeid. Om deze redenen kan de (voornamelijk vloeibare) voeding van je baby gemakkelijker terug de slokdarm in stromen. Dit gebeurt met name vlak na de voeding en/of als je kindje (bijna) plat ligt. Reflux kan ook ontstaan door te druk om te gaan met je kindje vlak na het voeden. De kringspier ontwikkelt zich geleidelijk en is volgroeid als je kindje zo’n 18 maanden oud is. Als je kindje last heeft van reflux, worden de klachten vanaf dat moment vaak vanzelf minder.

Minder voorkomende oorzaken van reflux bij baby’s zijn:

  • Chronische verstopping: Door verstopping in de darm drukt de darm op de maag. Door deze verhoogde druk zal maaginhoud sneller omhoog stromen de slokdarm in.
  • Een vernauwing in de slokdarm.

Symptomen van reflux

Als je baby reflux heeft, herken je dat aan de volgende symptomen:

  • Spugen, soms kan de melk ook uit de neus komen;
  • Overstrekken;
  • Veel slikken;
  • Zuur ruiken uit hun mond;
  • Kokhalzen;
  • Huilen.

Tips voor omgaan met reflux

Heeft jouw baby toch wat ongemak van de reflux, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om de refluxklachten van je baby te verminderen:

  • Houdt je baby het eerste half uur na de voeding rechtop
  • Probeer kleinere voedingen te geven wat vaker per dag
  • Zorg bij borstvoeding voor een goede aanlegtechniek. Zo krijgt je kindje zo min mogelijk lucht binnen. Met veel lucht in de maag is de kans op het terugstromen van voeding hoger.
  • Blijf bij flesvoeding de fles tijdens het drinken goed kantelen, zodat de speen gevuld blijft met melk. Zo voorkom je dat je baby lucht binnenkrijgt. Er zijn ook speciale flessen hiervoor.
  • Het is onvoldoende bewezen dat het verhogen van het hoofdeinde helpt bij reflux. Wel is het zinvol om ervoor te zorgen dat het matrasje in ieder geval niet met het hoofdeinde iets omlaag ligt.

Wanneer met reflux naar de huisarts?

Meestal is reflux dus onschuldig en met bovenstaande tips te verhelpen. Bij meer dan 90% van de baby’s is het na 12 tot 14 maanden ook spontaan verdwenen. Heb je het idee dat je baby wel veel last heeft van zijn reflux of worden de klachten steeds erger? Bespreek dit dan met de arts op het consultatiebureau of met je huisarts. De arts zal alles willen weten over de klachten en de groei van je baby. Ook zal de arts je kindje lichamelijk willen onderzoeken. Aanvullend onderzoek is vaak overbodig. Dit wordt alleen overwogen als er alarmsymptomen zijn, zoals een duidelijk verminderde groei of bloed opgeven bij het spugen. Een eerste stap in de behandeling van gecompliceerde reflux of refluxziekte is de voeding gedurende twee weken indikken met johannesbroodpitmeel. Dit kan zowel bij afgekolfde borstvoeding als bij flesvoeding (kunstvoeding).

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

zwanger baby inspiratie Pinterest