EEN SCHOOLDAG IN CORONATIJD – TIPS VAN EEN OPVOEDONDERSTEUNER

Gastbijdrage van Stephanie Engwegen
Gastbijdrage van Stephanie EngwegenOpvoedondersteuner Trajekt

In deze tijden valt het soms zwaar om met het hele gezin thuis te zijn. Ouders moeten leerkracht zijn, thuis werken èn opvoeden. Ondanks dat de scholen weer gedeeltelijk starten, zullen jullie thuis nog steeds veel tijd met elkaar doorbrengen. Daarom blijft het belangrijk om goede afspraken te maken met elkaar. Betrek de kinderen erbij. Hierdoor krijgen zij het gevoel inspraak te hebben en zijn ze eerder geneigd om zich aan afspraken te houden. Dit geldt met name voor pubers! In deze gastbijdrage deelt opvoedondersteuner Stephanie Engwegen van Trajekt een aantal tips voor hoe je samen met je kind invulling kunt geven aan een schooldag in coronatijd!

Tip 1: Help je kind op weg met z’n schoolwerk

Kies met je kind, afhankelijk van leeftijd en type kind, een of twee momenten uit waarop hij zijn schoolwerk maakt. Hou hierbij rekening met wanneer hij zich het beste kan concentreren. Meestal is dat de tijd dat school normaal gesproken begint. Als de kinderen graag een beetje uitslapen kies er dan voor om wat later te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld als richtlijn nemen: opstaan tussen de begintijd van school tot +/- een half uur erna (tussen 8.30u-9.15u). Het voordeel is dat je zelf bijtijds wat van thuiswerk of een huishoudelijke klus af kan handelen. Als je kind zover is, help je hem op weg met zijn schoolwerk. Streef ernaar om je kind niet later dan 10 uur te laten starten. Drie uurtjes zijn zo voorbij en het is ook gezellig om gezamenlijk te lunchen. Tevens een goed moment om te bespreken waar je kind tegenaan loopt en het verloop van de rest van de middag door te nemen.

Tip 2: Plan de momenten van zelfstandig werken in

Op school zijn kinderen gewend dat de leerkracht bepaalt wat er gedaan wordt. Toch zullen kinderen ook regelmatig zelfstandig werken. Meestal is hierover iets afgesproken en gebruiken ze op school een hulpmiddel hiervoor. Een kaartje dat ophangt of een stoplicht dat op rood staat… Je kind kan het je vast wel vertellen. Het is misschien ook mogelijk om thuis iets vergelijkbaars te doen. Je kan bijvoorbeeld een kookwekker of ovenwekker gebruiken.

Is je kind jonger dan 7 jaar, dan kan hij ongeveer 15 min zelfstandig werken. Is hij 8 jaar of ouder, dan kan hij ongeveer 30 minuten zelfstandig werken. Kunnen ze langer doorwerken, dan is dat natuurlijk meegenomen.

Het kan altijd gebeuren dat je kind een vraag heeft en hierdoor niet verder kan. Wellicht is het mogelijk dat hij dan even met de leraar kan (video)bellen. Je kan ook vragen of hij even met iets anders verder kan. Spreek dan wel een moment af wanneer je wel tijd hebt om te helpen.

>> Lees ook: Ontspannen thuisonderwijs geven aan je kind: 7 tips!

Tip 3: Werk in ‘blokken’

Je kind kan in één ‘blok’ van 3 uur werken. In dat blok neemt hij dan twee keer 30 minuten pauze. Als de pauze voorbij is, maar ze willen nog een spel afmaken, wees dan niet te streng voor ze. Een paar minuutjes erbij maakt echt niet uit. Het is wel handig om een kookwekker te gebruiken. Deze waarschuwt hen als het half uur voorbij is.

Je kind kan er ook voor kiezen om in twee blokken van 1,5 uur te werken. Bijvoorbeeld na het ontbijt 1,5 uur en na de lunch 1,5 uur. Na een half uurtje werken kunnen ze dan ook weer een half uurtje pauze nemen.

Tips Schooldag Coronatijd

Tip 4: Maak een lijstje met activiteiten voor in de pauze

Zorg dat je kind in de pauze iets doet wat hij leuk vindt. Als ze veel binnen moeten blijven, komt er een moment dat ze zich zullen vervelen. Maak (samen) een lijstje met activiteiten die ze in huis, in de tuin of voor de deur kunnen doen. Dit kunnen ook klusjes zijn die ze leuk vinden om te doen, zoals de auto wassen. Het lijstje helpt ze op de momenten dat ze zich vervelen. Het is trouwens niet zo erg als kinderen zich weleens vervelen. Als ze rustig op de bank gaan zitten ‘niksen’, bedenken ze soms toch weer nieuwe, creatieve dingen. Meer hierover lees je in het artikel ‘Raar maar waar; vervelen is goed voor je kind!’

Op zoek naar inspiratie voor activiteiten voor je kind? Kijk eens naar een van deze artikels:

Tip 5: Samen pauzeren

Spreek met je kinderen af hoe laat jullie samen lunchen/pauzeren. Op die momenten kun je even met elkaar praten over hoe het gaat. Misschien heeft iemand nog hulp nodig en kun je afspreken wanneer je tijd hebt om te helpen. Hebben jullie een hond die uitgelaten moet worden, ga dan samen even een blokje om. Heb je geen hond of houdt je kind niet zo van wandelen, speel onderweg dan een spel. Je kunt verstoppertje spelen, een speurtocht uitzetten, bijzondere stenen zoeken, onderweg picknicken, een ijsje halen… Maakt niet uit; als jullie maar even aandacht hebben voor elkaar en het fijn hebben samen!

Tips Activiteiten Corona Schooldag

Tip 6: Maak afspraken over game -en schermtijd

Het is normaal dat je kind wat meer tijd op de iPad, telefoon of achter de tv doorbrengt. Hier is niks mis mee, zo lang het wordt afgewisseld met (buiten)spelen en bewegen. Voor de tijd dat ze op de iPad of spelcomputer doorbrengen, kun je regels afspreken. Als je de afgesproken schermtijd over de dag verdeelt (bijvoorbeeld twee keer een half uur computer en 1 uur tv), heeft je kind steeds iets om naar uit te kijken. De tijd dat ze voor school op de computer moeten doorbrengen telt natuurlijk niet mee.

Wil je meer weten over verantwoord gamen of schermtijd voor je kind in tijden van corona? Bekijk dan eens dit filmpje van Powerpraat waarin de schrijver van het boek Grip op Gamen wordt geïnterviewd. Hij geeft o.a. tips over hoe je in quarantaine wat meer ruimte kunt geven aan het gamen.

>> Lees ook: Gamet je kind veel? 5 tips van een expert van Mondriaan Preventie

Tip 7: Maak een dagschema

Het is voor iedereen in het gezin belangrijk dat jullie goed afwisselen tussen school of thuiswerk, ontspanning en klusjes. Misschien vindt je kind het wel leuk om te helpen bij een klusje. Op internet zijn verschillende voorbeelden te vinden van dagschema’s, zoals bijvoorbeeld onderstaande afbeelding. Vul samen de speel of klusactiviteiten in. Kijk ook hoe je het schoolwerk gaat verdelen (in 1 of in 2 blokken). Bespreek samen de dagindeling en hang hem op een opvallende, centrale plek op. Gebruik voor sommige activiteiten een klok of een kookwekker als je kind nog geen klok kan kijken.

Dagschema Corona Schoolwerk Ontspanning Klusjes

Tip 8: Zoek hulp als dat nodig is!

Ontstaan er toch problemen en komen jullie er samen niet uit? Kinderen èn ouders kunnen op werkdagen bellen naar #Goedverbonden (085 – 864 01 64). Gewoon om even je hart te luchten, voor hulp of advies. Het is zelfs mogelijk om een telefoongesprek met het hele gezin te doen, ook via beeldbellen. Het is voor ouders ook mogelijk om met een opvoedondersteuner van Trajekt te praten. Dit kan via de chatspreekuren van het CJG043 op maandag- en dinsdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (www.cjg043.nl/chat), per mail (opvoeden@trajekt.nl) of telefoon (043 – 763 00 00).

MEER INFORMATIE