SAMEN THUIS DOOR CORONA? HOU HET GEZELLIG MET DEZE TIPS EN INSPIRATIE!

samen thuis door corona tips

Nu de scholen en verenigingen gesloten zijn en we niet – zoals in een vakantie – onbezorgd erop uit kunnen, is het voor veel ouders best wel even zoeken hoe ze hun kinderen de hele dag kunnen entertainen thuis. Een aantal uurtjes per dag kun je je kind bezighouden met thuisonderwijs en andere ‘verantwoorde’ activiteiten als een luisterboek/ lezen, leerzame apps of educatieve TV-programma’s. Hoe je ervoor zorgt dat je kinderen zich de rest van de tijd vermaken en de sfeer een beetje gezellig blijft nu iedereen 24/7 op elkaars lip zit? Laat je inspireren door deze artikels op onze website!

First of all: stay cool!

De Corona-crisis houdt ons land stevig in z’n greep. Het zijn zware tijden voor iedereen. Ons normale, vertrouwde leven is van de een op de andere dag verdwenen en dat is flink wennen voor iedereen. Misschien ben je erg bezorgd dat jij of een van je dierbaren het virus zal krijgen? Misschien maak je je zorgen over je baan of jullie inkomen? Of heb je je draai nog niet gevonden in het thuiswerken met de kinderen? Als je zelf gestresst bent, heeft dit vaak ook z’n weerslag op het gedrag van de kinderen. Dat lees je bijvoorbeeld in ons artikel ‘Zelfbewust Opvoeden met je Kind als Spiegel’. Een van de belangrijkste tips die experts geven in het omgaan met deze spanningen en stress is het aanbrengen van structuur in de dagen. Goed voor je eigen welzijn en ook kinderen varen er wel bij, zo lees je in dit artikel over het belang van structuur voor kinderen! Merk je dat je kind onrustig is, doordat het veel bezig is met het Corona-virus? Lees dan onze tips over hoe je met je kind hierover kunt praten!

>> Lopen de spanningen hoog op in huis nu het hele gezin thuis is? Bekijk dan ons artikel met (lokale) initiatieven waar je terecht kunt voor steun, hulp of een luisterend oor! 

Quality Time met je Kind

Zoals gezegd kan het behoorlijk pittig zijn om je kind een aantal weken op rij thuis te vermaken, de rol van de meester/ juf deels op je te pakken, het huishouden te runnen en misschien ook nog thuis te werken. Maar hey, laten we het ook eens van de positieve kant bekijken! Ons leven vertraagt enorm nu veel van onze verplichtingen wegvallen. Dat betekent dus ook extra tijd voor ‘quality time’ met je kind! Heb je een dreumes of peuter thuis? Lees dan eens het artikel over spelend leren. Met een kleuter is ‘het samen bedenken van een fantasieverhaal’ zeker de moeite waard om eens te proberen! Als je oudere kinderen hebt, zijn deze 30 vragen om je kind beter te leren kennen misschien leuk om eens te bekijken?

Vind je het (nog) lastig om ook bewust te genieten van deze extra tijd met je gezin? Laat je inspireren door de inzichten die Delina Overdijk met ons deelde uit de Mindful Mama training! Of door het interview met Maud Buitenwerf over Opvoeden in Aandacht. Ook leuk; deze mindfulness-oefeningen om samen met je kind te doen! Ontspanning voor mama én quality time met je kind ineen!

Samen spelen met je Kind Tips

Creatief Aan de Slag

Stroomt er ‘Crea-Bea-bloed’ door jouw aderen? Dan heb je vast zelf al 100 ideeën om creatief aan de slag te gaan met je kids. Ben je iets minder creatief onderlegd? Laat je dan inspireren door de mooie gastbijdrages die we onlangs ontvingen van Fenna Kruijsse over het belang van creativiteit voor de ontwikkeling van kinderen. In een van deze gastbijdrages deelt ze een aantal leuke tips om je kind creatief aan de slag te laten gaan met materialen die iedereen in huis heeft. Zoals waspoeder, satéstokjes/ tandenstokers en meer! Benieuwd? Laat je inspireren door Fenna een lees over creativiteit bij kinderen, hoe je creativiteit kunt stimuleren bij kinderen en inspiratie om je kind creatief aan de slag te laten gaan!

Neem ook eens een kijkje op ons Pinterest-bord ‘Leuk om te Doen!’ voor meer leuke creatieve ideeën!

Inspiratie voor Zelfstandig Vermaak

Aangezien je natuurlijk niet de hele dag als een ’eenmans-entertainment-team’ voor je kinderen kunt fungeren, brengen we ook een aantal artikels met inspiratie voor activiteiten die je kinderen zelf kunnen ondernemen graag nog eens onder je aandacht! Zoals bijvoorbeeld deze bucketlist met 50 doe-dingen voor kinderen onder 12 jaar’ en deze 20 anti-verveeltips voor pubers!

Ook in onderstaande artikels kun je vast nog wel wat inspiratie vinden! Al kunnen we niet garanderen dat de tips in deze artikels allemaal gericht zijn op ‘zelfstandig vermaak’, dus ‘choose wisely’ als je echt even toe bent aan een moment van rust voor jezelf 😉

Tips kinderen zelfstandig laten spelen

“Mam, ik verveel me…”

Kinderen in de basisschoolleeftijd en pubers zijn gewend om regelmatig af te spreken met leeftijdsgenootjes. Nu dit wordt afgeraden, kan het best wel even zoeken zijn voor je kind hoe het z’n tijd dan op een leuke manier kan besteden. Dus zelfs met ál deze tips zal het ongetwijfeld gaan voorkomen dat je kind klaagt dat het zich verveelt. Misschien dan goed om te weten dat vervelen best goed is voor kinderen! In de praktijk kan een kind dat zich verveelt echter best lastig zijn… daarom delen we ook deze tips over omgaan met verveling bij kinderen en ook de 20 inspiratie-tips voor verveelde tieners komen wellicht goed van pas. Ook leuk om je tiener eens voor te schotelen; dit filmpje met yoga-oefeningen voor tieners van Louke Bos!

Eerste Hulp bij Ruzie

Tenslotte misschien ook geen overbodige luxe om te delen; onze artikels en tips over samen spelen en omgaan met ruzie! Want ja; het hele gezin min of meer 24/7 samen in één huis; dat levert vast zo nu en dan wat spanningen op! Heb je jonge kinderen die het samen spelen nog lastig vinden? Check dan onze tips om je peuter of kleuter het samenspelen te leren. Heb je oudere kinderen die vaak ruzie maken? Lees dan onze tips voor hoe jij als ouder het beste ermee om kunt gaan als je kids vaak ruzie maken. Heb je een puber in huis en wil je ruzie voorkomen? Check dan het artikel 7x Niet zo handig om te doen in de communicatie met je puber! En last but not least: onze tips voor hoe jij en je partner kunnen omgaan met meningsverschillen om ruzie te voorkomen!

Vind je het zwaar of heb je vragen over het thuiszijn met je kind(eren)? Chat met Marjo!

Merk je dat je de dagen je zwaar vallen nu in deze Corona-tijd? Lukt het jet niet goed je draai te vinden met de kinderen thuis? Onze opvoedondersteuner Marjo biedt een luisterend oor en denkt graag eens vrijblijvend met je mee. Ze heeft (bijna) altijd wel een goede tip of advies! Elke maandag –en dinsdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur kun je met haar chatten via onze website. De chatgesprekken zijn individueel, gratis en anoniem!

We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE