OVER DE OUDERCURSUS: ‘LAAT JE NIKS WIJSMAKEN!’ OVER PUBERTEIT, ALCOHOL, DRUGS EN GAMEN

In gesprek met Stephanie Metternich en Judith van de Nobelen
In gesprek met Stephanie Metternich en Judith van de NobelenPreventiewerkers Mondriaan Preventie

Bij de puberteit hoort experimenteren en grenzen opzoeken. Met kleding, uiterlijk, vrienden, gamen, maar ook met genotmiddelen als alcohol en drugs. Hoe ga jij het gesprek aan met je kind hierover? Ben je zelf genoeg op de hoogte van het uitgaan anno nu? Heb je kennis van de regel NIX18 en waarom deze er is? Soms kun je als ouder de moed verliezen en denken dat je kind toch niet (meer) naar je luistert. Of je wil niet dat je kind een buitenbeentje is wat niets mag. Kom dan naar de cursus ‘Laat je niks wijsmaken!’ van Mondriaan en krijg handvatten om het gesprek met je puber goed voorbereid aan te gaan en het middelengebruik te voorkomen of met het beginnend gebruik om te gaan. Stephanie Metternich en Judith van de Nobelen vertellen er meer over in dit interview.

Deze oudercursus wordt kosteloos aangeboden. Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze aanmeldpagina voor cursussen!

Veranderingen in de puberteit

“Als je kind in de puberteit komt, breekt een nieuwe fase aan. Het losmaken van ouders en de groei naar zelfstandigheid zet in. Het lichaam van je kind verandert en ook op sociaal-emotioneel vlak gebeurt er van alles. In de puberteit vinden er ook nog allerlei ontwikkelingen in de hersenen plaats. Uit recent onderzoek blijkt dat dit nog meer ontwikkelingen zijn dan eerder gedacht. En dit loopt nog door tot na het twintigste jaar. Pubers hebben daardoor soms moeite met concentreren en weloverwogen keuzes maken. Ze realiseren zich vaak niet eens dat hun gedrag gevolgen kan hebben en maken keuzes die niet altijd handig zijn. Door kennis te hebben van deze ontwikkelingen, kun je je kind helpen hiermee om te gaan. In de cursus gaan we dieper in op de veranderingen in de puberteit en geven we uitleg over de werking van het puberbrein.”

Ben een goede gesprekspartner

“Waar ook veel aandacht voor is in de cursus, is hoe je het gesprek met je kind aangaat. Stel vragen om het gesprek op gang te brengen. Zijn er kinderen in jouw klas die uitgaan? Zie je kinderen weleens roken op het schoolplein? Hebben jullie het op school al eens over alcohol en drugs gehad? Hoe sta jij erin? Neem een open houding aan, waarbij je oprecht interesse toont in je kind. En probeer niet meteen al je eigen mening te geven. Kies ook een goed en ontspannen moment uit voor het gesprek, bijvoorbeeld na een toepasselijk tv-programma of tijdens een autorit. In de cursus oefenen we dit ook en kunnen ouders ervaringen delen met elkaar. ”

oudercursus laat je niks wijsmaken puberteit alcohol gamen drugs

Laat je niks wijsmaken!

“Jouw wens als ouder is dat je kind niet rookt of alcohol drinkt voor het 18de jaar. Dit hoeft niet overeen te komen met hetgeen je puber wil. Naarmate je kind mondiger wordt, zal het de discussie met je aan willen gaan. Zorg dat je kennis hebt over de schadelijke gevolgen van middelengebruik in de puberteit en je kind dit ook goed kunt uitleggen. In de cursus geven we uitgebreid informatie over het gebruik van alcohol en drugs en de gevolgen hiervan. We weten dat elk glas alcohol al een negatieve invloed heeft op het puberbrein. Kinderen vertonen onder invloed ook vaker riskant gedrag en kunnen dan dingen doen waar ze spijt van krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om riskant seksueel gedrag, agressie en vandalisme. Weet ook waar je kind naartoe gaat. Verdiep je in het uitgaansleven anno nu.”

Maak je kind weerbaar tegen groepsdruk

“Het is voor kinderen niet altijd eenvoudig om nee te zeggen. De groepsdruk kan heel groot zijn en je kind moet dan stevig in de schoenen staan. Vraag je kind er eens naar: “Als je een glas bier aangeboden krijgt, wat zeg je dan?” Als blijkt dat je kind dit moeilijk vindt, oefen dan eens samen in het nee zeggen. Met voorbeeldzinnen als: “Nee, ik rook niet want ik sport.” Of “Nee, ik drink niet. Ik moet morgen vroeg op voor mijn krantenwijk.” Als je kind pas een begin maakt met uitgaan, heb het er dan met ouders van zijn/haar vrienden over. Maak samen afspraken en stem geregeld nog eens met elkaar af. Het weerbaar maken van je kind, is ook een thema dat aan bod komt tijdens de cursus.”

Gamen een probleem?

“Over gamen hebben veel ouders vragen en soms ook zorgen: ‘Is mijn kind niet verslaafd?’. Dit is ook een onderwerp van gesprek tijdens de cursus. Het gaat bij dit thema niet om het aantal uren dat je kind gamet, maar om genoeg afwisseling en balans. Kijk naar het totaalplaatje, hoe zit je kind in zijn vel. Hoe gaat het op school? Zit hij/zij op een sport of iets anders? En bekijk gamen niet alleen negatief. Gamen levert ook veel op, bijvoorbeeld in de ontwikkeling van probleemoplossend vermogen. En ook sociaal, het is een echte vriendengroep online. Kijk of speel ook eens een spelletje mee en toon interesse. En soms is gamen ook gewoon tijdverdrijf, met enige hulp kunnen daar leuke alternatieven voor in de plaats komen. ‘Regel jij een paar vrienden, dan breng ik jullie naar het zwembad.’ Maar hulp en duidelijke grenzen zijn nodig, want de aantrekkingskracht van gamen is groot. Het levert jongeren een instant gelukkig gevoel op. Dit heeft te maken met de werking van het beloningscentrum in de puberhersenen en de gamemakers die daar geraffineerd op inspelen. Je kind heeft dan te weinig weerstand om het zelf te stoppen.”

Interesse in de cursus ‘Laat je niks wijsmaken!’?

“Deze cursus wordt aangeboden door Mondriaan Preventie en is bedoeld voor ouders met kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten van 2,5 uur. Heb je interesse? Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze aanmeldpagina voor cursussen!”