‘PIEKEREN, PERFECTIONISME EN (FAAL)ANGST’:
THEMACHAT OVER ANGST- EN STEMMINGSPROBLEMATIEK BIJ KINDEREN EN PUBERS

Met Anne Bemelmans en Judith Corduwener
Met Anne Bemelmans en Judith CorduwenerPraktijkondersteuners Jeugd in de gemeente Maastricht

Op dinsdag 21 januari organiseert het CJG043 in samenwerking met de Praktijkondersteuners Jeugd van ZIO een Themachat ‘Piekeren, Perfectionisme en (Faal)Angst bij Kinderen en Pubers’. Het leeuwendeel van alle vragen van ouders en kinderen die bij de POH Jeugd in de spreekkamer op tafel komen, heeft betrekking op deze topics. Heb jij ook vragen of zorgen over je kind, die over dit thema gaan? Leg ze gratis en anoniem voor aan Anne of Judith en krijg direct persoonlijk advies en tips over hoe hiermee om te gaan! 

Over de Praktijkondersteuners (POH) Jeugd

Sinds 2016 kunnen ouders en jongeren tot 18 jaar in verschillende Maastricht-Heuvelland gemeenten met allerlei vragen over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van hun kind terecht bij de Praktijkondersteuner Jeugd van hun huisarts. De POH Jeugd is er voor zowel de eenvoudige als de meer complexe vragen. Bij jonge kinderen kun je bijvoorbeeld denken aan vragen over bedplassen, woedeaanvallen of slapen. Bij schoolgaande kinderen kunnen vragen betrekking hebben op bijvoorbeeld faalangst of het niet mee kunnen komen in de klas. En bij pubers kan het gaan over angstproblematiek, depressieve klachten of gedragsproblemen. Pubers kunnen overigens ook zelf terecht bij de POH Jeugd.

Wil je meer weten over de Praktijkondersteuner Jeugd? Lees het interview ‘De Praktijkondersteuner in Beeld’ met Judith Corduwener. Benieuwd wie de POH Jeugd is in jouw stadsdeel of gemeente en hoe je haar kunt bereiken? Klik hier voor een overzicht van alle POH’ers Jeugd’. 

Themachat 'Piekeren, Perfectionisme en (Faal)Angst'

Themachat Piekeren, Perfectionisme en (Faal)Angst bij Kinderen en Pubers

Woon jij in de regio 043 en herken je dat jouw kind de lat erg hoog legt voor zichzelf? Dat het perfectionistisch is en het erg graag goed wil doen allemaal? Misschien gaat het zo nu en dan gebukt onder de druk om te presteren? Piekert het veel of is het bang om te falen? Of is het bang voor bepaalde situaties of dingen? Met al dit soort vragen die betrekking hebben op angst of stemmingsproblematiek bij kinderen, kun je terecht tijdens de Themachat ‘Piekeren, Perfectionisme en (Faal)Angst bij Kinderen en Pubers’ op dinsdag 21 januari. De POH’ers Jeugd Anne Bemelmans en Judith Corduwener denken graag met je mee over hoe je je kind hierbij kunt helpen of ondersteunen!

Welke vragen kan ik stellen?

Om je een beetje een indruk te geven van met welke type vragen je terecht kunt tijdens de themachat, maakten we een overzicht van mogelijke topic waar je advies over kunt vragen.

  • Mijn kind is bang voor specifieke situaties of dingen (bepaalde dieren, het donker, …)
  • Mijn kind gaat elke dag met buikpijn naar school of klaagt vaak over hoofdpijn;
  • Mijn kind heeft veel bevestiging nodig en is bang om dingen fout te doen;
  • Mijn kind komt boos/verdrietig thuis omdat het een onvoldoende heeft gehaald;
  • Mijn kind komt moeilijk in slaap, omdat het ’s avonds ligt te piekeren in bed;
  • Mijn kind is erg gevoelig voor prikkels, stemmingen en emoties;
  • Mijn kind wil er heel graag bij horen, is erg onzeker en bang om afgewezen te worden door leeftijdsgenootjes.

En al wat meer… Alle vragen die op welke manier dan ook te maken hebben met angst- of stemmingsproblematiek bij je kind kun je tijdens deze themachat voorleggen!

Hoe werkt de chat?

Ga op dinsdag 21 januari tussen 20.00 uur en 22.00 uur naar www.cjg043.nl en klik op de ‘stel-je-vraag-button’ onder in beeld voor een privé-chat. Log in met een (verzonnen) naam en je postcode. Vervolgens kom je in een 1-op-1 chatgesprek met Anne of Judith, waar je gratis en anoniem je vragen kunt voorleggen voor persoonlijk advies!

Over Anne Bemelmans en Judith Corduwener

Judith Corduwener
“Ik ben psycholoog en pedagoog. En heb de Master Mental Health, psychopathologie kind en jeugd, gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. Ik heb veel ervaring met kinderen en jongeren met allerlei problematiek. Wat ik heel leuk vind aan dit werk is dat het heel divers is en dat ik preventief te werk kan gaan. Samen zorgen we ervoor dat de problemen voortijdig aangepakt worden. Of dat nu bij mij is of bij een zorgaanbieder. Daarnaast vind ik het belangrijk om juist ook een grote nadruk te leggen wat er wel goed gaat en wat de kwaliteiten zijn in een gezin. Door deze te versterken kun je de dingen die moeilijker gaan verbeteren.

Anne Bemelmans
“Ik ben een gedreven psychologe en pedagoge met veel passie en enthousiasme voor het werk met kinderen, jeugdigen en hun opvoeder(s). In 2015 heb ik de Masteropleiding Mental Health (Child and youth psychopathology) aan de Universiteit van Maastricht succesvol afgerond, waarna ik een aantal jaren als gedragswetenschapper in de jeugdzorg heb gewerkt. Sinds maart 2018 ben ik werkzaam als POH Jeugd en buig ik mij over psychische en psychosociale problemen bij kinderen en jeugdigen van 0 tot 18 jaar. Ik bied (kortdurende) individuele alsook ouderbegeleiding en maak zo nodig een inschatting van de vorm van hulpverlening die het beste aansluit bij de hulpvraag en mogelijkheden van de cliënt.’’

MEER INFORMATIE