SPELEND LEREN; 6 TIPS OM JE DREUMES/PEUTER SPELENDERWIJS TE LATEN LEREN!

tips dreumes peuter spelenderwijs laten leren

Spelen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Door te spelen oefenen ze allerlei vaardigheden. Bovendien versterkt het samen spelen de band tussen ouder(s) en kind, wat ook bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van het kind. Kortom: spelen is leren! Toch is het niet altijd vanzelfsprekend dat een kind uit zichzelf gaat spelen. Dan heeft je kind daarbij wat hulp nodig van jou als ouder. En ook als je kind wel zelf speelt, kun je je kind spelenderwijs een stapje verder helpen in z’n ontwikkeling. Hoe je dat doet? Laat je inspireren door deze tips!

Tip 1: Nieuwe woordjes leren

Samen met je dreumes of peuter spelen is niet alleen erg belangrijk voor de band tussen jou en je kind, het kan ook een leuke manier zijn om spelenderwijs nieuwe woordjes te leren. Ga eens bij je kind op de grond zitten en speel mee. Probeer aan te sluiten bij het spel van het kind en kijk of je zo spelenderwijs dingen kunt benoemen. Zoals bijvoorbeeld het materiaal, bepaalde begrippen, vormen, kleuren. Bijvoorbeeld: ‘Kijk, dan zet ik deze drie blauwe blokjes op elkaar en dan bouwen we een mooie blauwe toren’. Als je woorden gebruikt die je kind nog niet kent, herhaal ze dan een paar keer. Dan pikt je kind dit zeker op!

>> Lees ook: 5x zo stimuleer je de taalontwikkeling van je kind – Tips van een consulent taalstimulering

Tip 2: Laat je kind nieuwe dingen ontdekken

Geef een eigen draai aan het spelmateriaal. Bedenk bijvoorbeeld andere spelvormen of combineer materialen, zoals legopoppetjes met blokken. Kijk eens naar wat een kind ermee doet, wat het allemaal kan worden en ga daarin mee. Op deze manier zorg je ervoor dat je kind meer zelfvertrouwen ontwikkelt en steeds meer op onderzoek uitgaat. Het kind raakt meer betrokken bij het spel en materiaal en gaat zichzelf meer uitdagen.

Tip 3: Stimuleer de fantasie

In het verlengde van voorgaande tip; het is goed om je kind te stimuleren z’n fantasie te gebruiken. Kinderen hebben een rijke fantasie. Geef je kind de ruimte om deze de vrije loop te laten. Fantasie stimuleert het creatieve denken. Iets wat je kind als het volwassen is, goed kan gebruiken bij het zelf bedenken van oplossingen voor allerlei problemen.

spelend leren dreumes peuter

Foto: Sandy Millar

Tip 4: Daag je kind uit

Wees je ervan bewust dat kinderen meestal al meer kunnen dan we denken. Houd daar rekening mee in het materiaal dat je je kind aanbiedt. En wees ook voorzichtig met uitspraken als: ‘dat is voor de grotere kinderen’. Het kan immers zijn dat je kind er dan niet meer naar vraagt en als jij het vervolgens op een later moment opnieuw aanbiedt, overtuigd is dat het dat niet kan of mag. Laat je kind dus gewoon ‘moeilijk’ spelmateriaal zelf onderzoeken en ontdekken. Let daarbij natuurlijk wel erop of je kind het materiaal veilig kan gebruiken, met of zonder begeleiding.

Tip 5: Zorg voor variatie in spelmateriaal

Voor kinderen is het fijn wanneer ze regelmatig nieuwe dingen kunnen ontdekken. Wat overigens niet wil zeggen dat je elke week nieuw speelgoed moet kopen! Wat vaak goed werkt, is dat je bepaald speelgoed een tijdje ‘weglegt’ en dan weer tevoorschijn haalt. Door op die manier te rouleren, zie je dat kinderen vaak opnieuw interesse krijgen voor hun speelgoed. Wat ook leuk kan zijn, is om tijdelijk wat speelgoed te ruilen met andere ouders?

Of breng eens een bezoek aan de plaatselijke Speel-o-theek of Speelinloop! Zeker als je weinig te besteden hebt, is de Speel-o-theek een mooie uitkomst. Je kunt hiermee je kind een kans geven te experimenteren met speelgoed en spelvormen die nog onbekend zijn. Er is een gevarieerd aanbod van aantrekkelijk speelgoed van goede kwaliteit. Via deze weg kunnen kinderen toch eens gebruik maken van (duurder) speelgoed. en worden miskopen voorkomen. Tevens krijg je als ouders informatie over de mogelijkheden van het speelgoed en voor welke leeftijd het geschikt is. De Speelinloop is een fijne plek waar je vrijblijvend met je kind heen kan gaan om contacten te leggen met andere ouders en tips te krijgen over hoe je nog fijner met je kind kunt spelen.

>> Klik voor meer informatie over de Speelinloop en Speel-o-theek in Maastricht

 Tip 6: Vervelen kan ook leerzaam zijn!

Je hoeft je kind niet voortdurend te entertainen. Vervelen kan ook iets positiefs opleveren. Geef je kind dus ook even de tijd om zelf te bedenken wat hij kan gaan doen. Dit zal zijn creatieve brein stimuleren. Ook kan het voor wat rust zorgen als je het kind even wat tijd gunt om na te denken of gewoon om even helemaal niets te doen. Ook dat kan soms best prettig zijn!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.