INTERACTIEVE THEMA-AVOND MEDIAWIJSHEID GULPEN – 17 MAART

De Bibliotheek Gulpen-Wittem organiseert op dinsdag 17 maart in samenwerking met Trajekt en het CJG043 een ‘Interactieve Thema-avond Mediawijsheid’ voor ouders en hun kinderen (vanaf 10 jaar) en andere belangstellenden. Tijdens deze avond komen allerlei topics, zoals social media en gaming, online risico’s als sexting, grooming en catphishing, en ook de effecten van beeldschermgebruik aan bod. Het belooft een interactieve avond te worden, waarbij de sprekers van Trajekt zorgen voor een leuke en vooral ook leerzame uitwisseling tussen jong en oud!

Het programma

De Thema-Avond Mediawijsheid wordt verzorgd door Merel Paardekooper en Hannah Mennens van Trajekt. Merel is verbonden aan het Meidenwerk in Gulpen en beide dames zijn actief als opvoedondersteuner en jongerenwerker in de regio 043. Zij komen dagelijks in aanraking met jeugd en weten dus precies wat er zich online allemaal afspeelt anno 2020! En dat hebben ze allemaal verwerkt in het programma voor de Thema-Avond! Topics die aan bod komen zijn:

  • Wat doet de jeugd tegenwoordig online? En wat zijn daarin de belangrijkste verschillen met hoe volwassenen gebruik maken van digitale media?
  • Wat zijn de positieve kanten van social media en gamen?
  • Welke risico’s lopen kinderen online? Denk aan sexting, grooming, catphishing, pesten, …
  • Wat zijn de effecten van beeldschermgebruik? Waar moet je rekening mee houden en hoe doe je dat? (Praktische tips).

De avond is bedoeld voor ouders én hun kinderen (vanaf 10 jaar), zodat de verschillende generaties hun ervaringen kunnen delen. Merel Paardekooper: “We sluiten af met een interactieve quiz en de ervaring leert dat de volwassenen daarbij heel veel kunnen leren van hun kinderen!”.

Aandacht voor mediawijsheid

Het idee om een interactieve lezing over het thema Mediawijsheid te organiseren is ontstaan in de werkgroep ‘Mediawijsheid’ die in september is opgericht door kinderergotherapeute Marjon van Sambeek. In haar praktijk in Gulpen signaleert zij dat steeds meer kinderen klachten ervaren ten gevolge van overmatig beeldschermgebruik. Zoals onder meer een verminderd ontwikkelde fijne motoriek, verminderde motorische fitheid, oogklachten, slaapproblemen, onrust en nekklachten. Dit maakt dat zij in samenwerking met de Gemeente Gulpen een werkgroep oprichtte, met daarin op dit moment vertegenwoordigd het Basisonderwijs, de Bibliotheek, de gemeente Gulpen en het Centrum voor Jeugd en Gezin Maastricht Heuvelland (CJG043).

Krachten bundelen

Deze partijen (en wellicht in de toekomst ook afgevaardigden van andere organisaties) willen hun krachten bundelen om aandacht te vragen voor het thema Mediawijsheid. Het is Marjon van Sambeek’s wens om ouders meer bewust te maken van de gevolgen van overmatig beeldschermgebruik en hen handvaten aan te reiken in het kader van media-opvoeding. In de eerste bijeenkomsten van de werkgroep zijn verschillende ideeën op tafel gekomen, die in de loop van 2020 nader uitgewerkt zullen worden.

De eerste concrete actie die uit de werkgroep naar voren gekomen is,  was het organiseren van de Thema-Avond Mediawijsheid op 28 november. Dit was een groot succes. De opkomst was groot en de aanwezigen waren erg enthousiast! Vandaar dat er in januari op verzoek een nieuwe editie van de Thema-Avond georganiseerd wordt.

Interesse? Meld je aan!

Wil je de thema-avond Mediawijsheid bijwonen? Meld je aan door een mail te sturen naar info@cjg043.nl o.v.v. Thema-Avond Mediawijsheid Gulpen-Wittem Maart 2020.

Nog even alle facts op een rij:

Wat: Interactieve Thema-Avond Mediawijsheid
Voor wie: Ouders en kinderen (vanaf 10 jaar) en andere belangstellenden
Wanneer: Dinsdag 17 maart van 18.30 – 19.30 uur
Waar: Bibliotheek Gulpen-Wittem
Entree: Gratis

MEER INFORMATIE