LEUKE UITJES EN ACTIVITEITEN IN DE REGIO VOOR IN DE HERFSTVAKANTIE!

Gezinsuitjes Herfstvakantie Regio 043 Maastricht Heuvelland

De zomervakantie is pas 8 weken achter de rug en de kinderen kunnen zich alweer opmaken voor het volgende leuke vooruitzicht, de herfstvakantie! Deze zal voor de regio Maastricht-Heuvelland plaatsvinden in de periode van 12 t/m 20 oktober. In dit artikel zetten we een aantal leuke uitjes en activiteiten in onze regio voor je op een rij!

Activiteiten voor peuters

Dikkie Dik & Ik 2+ (20 oktober – Sittard)
In Dikkie Dik & Ik kan het allemaal. Want het is feest! De oranje kater is jarig. Dat vieren we met een theaterervaring die zich niet beperkt tot de theaterzaal. Vanaf het moment dat je het theater binnenkomt, bevind je je in de wereld van een kat. Doe je mee? Klik hier voor meer informatie.

(Voor-)Leesactiviteiten voor basisschoolkinderen

Kinderboekenweek: Bezoek van Gonnie het gansje (12 oktober – Maastricht)
Op zaterdag 12 oktober om 11:00 uur komt Gonnie het gansje op bezoek bij Boekhandel Dominicanen. Gonnie, het kleine gele gansje met de rode lievelingslaarsjes is op zoek naar al haar vriendjes. Samen maken ze allemaal grote en kleine avonturen mee. Je kunt met Gonnie op de foto of haar en dikke knuffel geven! Klik hier voor meer informatie.

Kinderboekenweek: Geronimo Stilton bij Boekhandel Dominicanen (12 oktober – Maastricht)
Ben jij ook zo’n fan van Geronimo Stilton? Hij signeert zijn boeken en je kunt met hem op de foto! Geronimo Stilton is een beroemde schrijversmuis die 36 jaar geleden geboren werd in Rokford op Muizeneiland. Zijn geboortedatum is top secret en niemand weet wie zijn ouders zijn. Klik hier voor meer informatie.

De Kleine Walvis (12 oktober – Maastricht)
Voorleesmomentje voor de allerkleinsten vanaf 4 jaar. Loes kennen jullie al van de voorleesuurtjes van het Centre Céramique. Vandaag leest ze tijdens de Kinderboekenweek voor in het Natuurhistorisch Museum. Klik hier voor meer informatie.

Word jij een echte walvisonderzoeker? (12 oktober – Maastricht)
Op zaterdag 12 oktober tijdens de Kinderboekenweek krijg je dit boekje gratis! Haal snel je boekje op bij de balie en ga in de tentoonstelling op onderzoek. Na afloop ontvang jij een stoere button! Klik hier voor meer informatie.

Wat een avontuur! (12 oktober – Maastricht)
Stefke en Wum waren de beste vriendjes en woonden gelukkig naast elkaar in de Eksterstraat in Maastricht. De ouders van Stefke hadden een bakkerij verderop in de straat, en de vader van Wum was schipper op de Maas. “Wil jij later ook schipper worden?” vroeg Stefke aan Wum. “Jazeker!”, zei Wum, “maar dan niet op die suffe Maas, ik ga de zee op! Ik wil varen!” Zo begint het verhaal van twee stoere jongens uit Maastricht, ze gaan op reis! Maar weten ze wel waar ze aan beginnen? Klik hier voor meer informatie.

Kinderboekenweek: Manon Berns en Michael Reefs lezen voor in Fort Sint Pieter (13 oktober – Maastricht)
Manon Berns en Michael Reefs lezen voor uit hun boeken. Speciaal voor de Kinderboekenweek doen ze dit op een bijzondere plaats: Fort Sint Pieter. Uit welke boeken zij voor gaan lezen houden we nog even geheim. Je kunt ook een boek laten signeren en natuurlijk kennismaken met de schrijvers. Na afloop kun je, met je ouders, een OERRR speurtocht maken over de Sint-Pietersberg met hulp van een GPS apparaat en zo op zoek gaan naar spannende plekjes. Klik hier voor meer informatie.

Voorstellingen voor basisschoolkinderen

360° Show ‘Dinosaurs at dusk’ 5+ (12 oktober – Genk)
Beleef het avontuur van Lucy en haar papa. Samen maken ze een reis door de tijd en ontmoeten de voorouders van de vogels: dinosauriërs. Deze show is één van de 3 belevingen. Je ticket geeft tevens toegang tot de expo ‘De oerknal’ en de sterrenwacht. Klik hier voor meer informatie.

Vreemde Eend 4+ (12 oktober – Maastricht / 20 oktober – Heerlen)
Alles is netjes, rustig en onder controle in de straat van Buuf en Buur. Totdat er een nieuweling naast hen komt wonen. Met de komst van deze vreemde eend wordt de straat op zijn kop gezet en de buurt getest. Staan zij open voor deze nieuweling? Is er wel plek op het picknick-kleed voor een derde persoon? En wie is hier nu eigenlijk de vreemde eend? Vreemde eend is een actueel sprookje met een speelse mix van spetterende dans, zang en spel. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Roodkapje 6+ (13 oktober – Kerkrade)
Deze Roodkapje vertelt het bekende sprookje met een twist. Een vrolijke voorstelling in Theater Kerkrade met leuke liedjes en heerlijke humor voor jong en oud! Klik hier voor meer informatie.

Ping: Het blauwe uur 8+ (13 oktober – Maastricht)
Een pratende meeuw, een geheimzinnige strandjutter en mysterieuze boodschappen’. Alles kan. Dit dus ook. Ping woont samen met haar opa en oma op het eiland. Haar vader is zoek en haar moeder woont met haar nieuwe man in Mexico. Vaak gaat Ping naar het strand, al voordat de zon opkomt. Het blauwe uur noemen ze dat. Klik hier voor meer informatie.

Hip Hop Hoera The Remix 4+ (13 oktober – Maastricht)
Deze humoristische en interactieve hiphopvoorstelling neemt kinderen mee in thema’s over ik, jij en wij en voert ouders terug naar hun eerste hiphop muziekontdekking. Aan het einde van de voorstelling mag iedereen de vloer op om samen met de dansers te shaken en te grooven. Klik hier voor meer informatie.

Goochelshow in Pretpark de Valkenier (13, 20 oktober – Valkenburg)
Goochelaar Tim Slaats is een professionele beroepsgoochelaar voor jong en oud. Laat je betoveren door zijn magische en unieke acts! Deze laten een diepe indruk achter, waar ieder nog lang over zal napraten! Je kunt Tim kennen van het succesvolle tv programma’s “Holland’s Got Talent”. Klik hier voor meer informatie.

Buurman & Buurman gaan kamperen 4+ (20 oktober – Maastricht)
Voor de vijfde keer op rij brengen cabaretier Jelle Kuiper, regisseur Bruun Kuijt en taalkunstenaar Ivo de Wijs de leukste buurmannen en klussers van Nederland tot leven, ditmaal in de voorstelling Buurman & Buurman gaan kamperen. Klik hier voor meer informatie.

Actieve/creatieve activiteiten voor bassischoolkinderen

Kumulus Schattenspecial (13 oktober – Maastricht)
Wist jij dat de Nachtwacht (dat grote schilderij van Rembrandt) tijdens de oorlog enkele jaren verstopt is geweest in Maastricht? Tijdens de 75 jarige bevrijding van Maastricht én de Boekenweek wordt er aandacht besteed aan dit speciale verhaal en gaan wij bij Kumulus met een superleuke workshop dag aan de slag. Wat gaan we precies doen? Dat blijft nog even een verborgen schat… Na de workshops en de lunch lopen we zelf naar de plek waar veel Maastrichtenaren tijdens de oorlog schuilden en hun schatten verborgen: de Kazematten, in samenwerking met Maastricht Underground. Klik hier voor meer informatie.

Animatieprogramma in het Geusseltbad (14, 18 oktober – Maastricht)
Tijdens de herfstvakantie zit het animatieteam van het Geusseltbad niet stil. Op maandag 14 oktober en vrijdag 18 oktober tussen 13 uur en 15 uur, worden er diverse wateractiviteiten georganiseerd. Join the fun! Klik hier voor meer informatie.

Zeemeermin diploma clinics in het Geusseltbad (15, 17 oktober – Maastricht)
Golvende haren, schelpjes, zeesterren en een prachtige staart: elk kind droomt er wel van om een zeemeermin te zijn. In het Geusseltbad wordt deze droom werkelijkheid! Ervaar hoe het is om als een echte zeemeermin door het water te bewegen. Kom jij ook meedoen? Tijdens de Mermaid diploma les leren deelnemers binnen 2 uur de fijne kneepjes van het Mermaid zwemmen. Indien de deelnemers aan alle eisen voldoen ontvangen ze na de les het enige echte FinFun diploma. Klik hier voor meer informatie.

Dromenvanger maken (16 oktober – Maastricht)
Met een metalen ring, wol, veren, kralen en mooie bladeren maken de kids een natuurlijke groene dromenvanger! Leuk voor aan de muur of boven het bed! Klik hier voor meer informatie.

Stap, trap en plons in het Geusseltbad (16 oktober – Maastricht)
Ben je in het bezit van minimaal een A-diploma, kom dan op 16 oktober tussen 13 uur en 16 uur naar het Geusseltbad en doe mee met ‘Stap, Trap en Plons’! Er zullen hierbij twee verschillende onderdelen zijn, waarbij het erom draait om zo snel mogelijk bij de finish te komen. Klik hier voor meer informatie.

Voorstellingen voor basisschoolkinderen en pubers

360° show ‘To Worlds Beyond’ 8+ (12, 19 oktober – Genk)
Reis door ons zonnestelsel mee naar werelden met enorme vulkanen, verblindende ringen en uitgestrekte canyons. Deze show is één van de 3 belevingen. Je ticket geeft tevens toegang tot de expo ‘De oerknal’ en de sterrenwacht. Klik hier voor meer informatie.

360° Show ‘Earth, Moon and Sun’ 8+ (13 oktober – Genk)
Coyote mag dan wel sluw zijn, hij is toch wat in de war wat hij allemaal aan de hemel ziet. Samen ontdek je hoe het juist zit met maanfasen, eclipsen en andere vraagstukken. Deze show is één van de 3 belevingen. Je ticket geeft tevens toegang tot de expo ‘De oerknal’ en de sterrenwacht. Klik hier voor meer informatie.

360° Show ‘Dawn of the space age’ 8+ (13, 20 oktober – Genk)
Herbeleef de tijden van de ruimte-exploratie. Van de lancering van de eerste satelliet, de Spoetnik, over de legendarische landingen op de maan, tot het permanente verblijf van de mens in de ruimte! Deze show is één van de 3 belevingen. Je ticket geeft tevens toegang tot de expo ‘De oerknal’ en de sterrenwacht. Klik hier voor meer informatie.

360° Show ‘Life of trees’ 6+ (16, 20 oktober – Genk)
In ‘Life of Trees’ nemen Dolores, een mondig lieveheersbeestje en Mike, een eigenzinnig vuurvliegje je mee op avontuur naar de leefwereld van de bomen. Deze show is één van de 3 belevingen. Je ticket geeft tevens toegang tot de expo ‘De oerknal’ en de sterrenwacht. Klik hier voor meer informatie.

Pijnstillers 10+ (17 oktober – Kerkrade)
Na Afblijven, Spijt en Razend is er opnieuw een opwindende musical gebaseerd op een boek van Carry Slee. Pijnstillers gaat over Casper. Als zijn moeder ernstig ziek blijkt te zijn, staat het leven van de jonge tiener op z’n kop. En er was al zoveel aan de hand… Klik hier voor meer informatie.

Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie 10+ (19 oktober – Maastricht)
Een voorstelling over oude en nieuwe kinderhelden en de zoektocht naar rolmodellen. Or not so much? Koningin Maxima voert wifi-loze dagen in voor haar dochters. Ouders worstelen wereldwijd met het off- en onlinegedrag van hun kroost. Kinderen experimenteren met hun identiteit op het internet. Waar is eigenlijk de meeste ruimte voor fantasie? Wat is jezelf zijn? Zou het niet heerlijk zijn als je elke dag opnieuw kunt bepalen wie je bent. Van een prinses tot een rapper. Wat als je van prinses Sissi houdt en er totaal anders uitziet? Of speel je als jongen liever Barbie dan Ken? Klik hier voor meer informatie.

Actieve activiteiten voor bassischoolkinderen en pubers

MVV: One day pro (14 oktober – Maastricht)
Ben je dol op voetbal en wil je tijdens je herfstvakantie eens een echte profvoetballer zijn? In de herfstvakantie organiseert MVV Maastricht i.s.m. Maastricht Sport voor de jeugd de ‘One day Pro @ MVV talentendag’. Klik hier voor meer informatie.

Space Jump Maastricht (14, 18 oktober – Maastricht)
Kom springen en trucs leren in hét trampolinepark van Maastricht met diverse area’s. Zo kun je balanceren op een battle-beam in de Foampit area, leer je nieuwe tricks op onze airbag of verbeter je skills in de Free Jump. Klik hier voor meer informatie.

GlowGolf Maastricht (14, 18 oktober – Maastricht)
Speel 18 holes glow in the dark minigolf en reis de wereld over! Het spel krijgt een extra dimensie door de blacklight omgeving met lichtgevende attributen en muurschilderingen. Klik hier voor meer informatie.

Mountainbike clinic (17 oktober – Maastricht)
Op donderdag 17 oktober organiseert Maastricht Sport i.s.m. Trailz034 een leuke mountainbike-clinic voor kids. Deze mountainbike-clinic is een kennismaking met het Bikepark Green043. Fietsen en bescherming voor de kids zijn ter plekke aanwezig, maar je mag natuurlijk ook je eigen mountainbike meenemen! Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor pubers

360° Show ‘Natural selection’ 14+ (16 oktober – Genk)
Treed in de voetsporen van Charles Darwin en reis de wereld rond, op zoek naar de geheimen van de evolutie van het leven! Deze show is één van de 3 belevingen. Je ticket geeft tevens toegang tot de expo ‘De oerknal’ en de sterrenwacht. Klik hier voor meer informatie.

Voorstellingen voor het hele gezin

Efteling Sprookjesmusical 6+ (16 oktober – Heerlen)
In deze betoverende musical voor de hele familie ontdekken de Sprookjesbosbewoners een ‘écht mens’ in het Sprookjesbos… een houthakker. Iedereen is in rep en roer. Als de houthakker – na een gemeen plannetje van Wolf en Heks – de Sprookjesboom wil omhakken, is de chaos compleet. De Sprookjesbewoners hebben alle hulp nodig om het Sprookjesbos te redden? Hopelijk zingen, dansen en stampen alle kinderen dus mee met dit grootse avontuur met de Sprookjesbosbewoners. Klik hier voor meer informatie.

Filmblik festival (16 t/m 19 oktober – Maastricht)
Lumière verwelkomt jonge filmfans tijdens de herfstvakantie met een spetterende 1e editie van Filmblik Festival. Bekijk de mooiste films voor jong én oud samen op ‘t grote doek. Tijdens Filmblik Festival vertoont Lumière niet alleen films. Er worden ook een aantal leuke en leerzame workshops georganiseerd! Leer vloggen als de beste, dans als een ster in je eigen videoclip, breng een knotsgek animatieverhaal tot leven of duik in een spannend schimmenspel. Klik hier voor meer informatie.

Creatieve activiteiten voor het hele gezin

Expositie Walvis (Hele herfstvakantie)
In de tentoonstelling Walvis maak je kennis met de prehistorische ‘ENCI-walvis’, zijn hedendaagse soortgenoten en de leefwereld van deze giganten. Tegenwoordig worden walvisachtigen wereldwijd bedreigd in de gebieden waarin ze leven, vooral door overbevissing, zwerfplastic en militaire toepassingen van sonar. Zowel moderne walvissen als de ‘ENCI-walvis’ komen in deze expo tot leven. Klik hier voor meer informatie.

Maak je eigen scheepsbeschuitje (12 oktober – Maastricht)
Als de walvisvaarders vroeger op reis gingen dan namen ze scheepsbeschuit mee. Lekker voor onderweg en dat stilde de honger goed. Maar na verloop van tijd werd die scheepsbeschuit keihard en met een beetje pech zater er ook nog meelwormen in, jakkes! Dat gaan we vandaag natuurlijk niet eten. Wij gaan lekker met veel hagelslag, boter en sjabloontjes aan de slag. Klik hier voor meer informatie.

Reis mee… met een walvis (12 oktober – Maastricht)
Deze middag voor jong en oud staat in het teken van de tentoonstelling Walvis en de Kinderboekenweek met als thema “reis mee!”. Wie reist er tenslotte meer dan een Walvis? Deze middag maken we samen een prachtige walvisstaart, we lopen de buik van een walvis in, luisteren naar spannende verhalen en maken  scheepsbeschuitjes voor onderweg. Klik hier voor meer informatie.

Reddingsbrigade Bestiaria: ‘Help… Er is een WOELVIS gestrand!’ (12 oktober – Maastricht)
Door interactie en deelname van het (jonge) publiek wordt er op een originele en speelse manier een kunstobject gemaakt. Tevens wordt er aandacht gevraagd voor plastic afval, de plastic soep in de oceaan en een symbool gecreëerd om plastic te recyclen. Klik hier voor meer informatie.

Kransen en spinnen maken (16 oktober – Born)
In Kasteelpark Born kunnen moeders en oma’s een herfstkrans maken. Kinderen kunnen intussen van kastanjes en gekleurde wol gratis een mooie herfstspin maken. Klik hier voor meer informatie.

Actieve activiteiten voor het hele gezin

Archeologiedagen: wandelen met ezels door de Romeinse vallei van Bocholtz (13 oktober – Voerendaal)
De ezels zijn door de Romeinen naar Zuid-Limburg gebracht. Unieke kans om net zoals de Romeinen vroeger, te wandelen door de Romeinse vallei van Bocholtz, begeleid door 3 prachtige ezels. Ezelhoedster Marielle Colen wandelt zelf mee. Bij regen is er een alternatief programma! Klik hier voor meer informatie.

Mega vlooienmarkt (12, 13 oktober – Maastricht)
Op de mega vlooienmarkt kun je terecht voor allerlei leuke en goedkope spulletjes voor je kinderen of jezelf. Puzzels, speelgoed of tweedehands kinderkleding. Natuurlijk kun je er ook zelf gaan staan om spullen te verkopen! Klik hier voor meer informatie.

Archeologiedagen: Romeinse Expositie (13 oktober – Bocholtz)
Altijd al willen weten hoe de Romeinen leefden in en rond Bocholtz? Wat ze verbouwden op de vruchtbare lössgronden, wat ze aten? Kom dan een kijkje nemen en bekijk bijzondere bodemschatten, zoals de replica van de sarcofaag van Simpelveld en de originele askist van Bocholtz. Klik hier voor meer informatie.

Nationale Archeologiedagen (13, 14 oktober – Valkenburg)
Op 12 en 13 oktober 2019 wordt ter gelegenheid van de nationale archeologiedagen om 11.30 en 14.00 uur een rondleiding over de Kasteelruïne gegeven. De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heb je een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg. Klik hier voor meer informatie.

4 Sluizentocht (16 oktober – Maastricht)
Een ca. 4 uur durende, gevarieerde tocht, die je over de Maas, Zuid-Willemsvaart en het grote Albertkanaal voert. De boot passeert tijdens deze tocht 4 sluizen waaronder de sluis van Bosscherveld die de Maas verbindt met de Zuid-Willemsvaart. Daarna komt de boot op Belgisch grondgebied en passeert hier de sluizen van Neerharen en Lanaken. Beide hebben een verval van 9 meter. Om terug op de Maas te komen passeert de boot ook de sluis van Ternaaien met een verval van 15 meter. Klik hier voor meer informatie.

Paddenstoelsafari met Bo de boswachter (18 oktober – Heerlen)
In de herfstvakantie staan de boswachters van Natuurmonumenten klaar om op pad te gaan voor een spannende paddenstoelenwandeling voor het hele gezin! Heb je zin om mee te gaan? Klik hier voor meer informatie.

Familierit MTB (19 oktober – Maastricht)
Deze speciale familierit organiseert Maastricht Sport samen met Trailz043 en is bedoeld voor ouders die graag samen met hun kinderen willen mountainbiken. De rit gaat via het Ambyerbos over singletracks en bospaden naar Berg en Terblijt en Bemelen om vanaf de Bemelerhei van het uitzicht over Maastricht te genieten. Klik hier voor meer informatie.

Najaarskermis (19 t/m 22 oktober – Vaals)
Van 19 t/m 22 oktober is er weer de najaarskermis in Vaals, waar verschillende leuke attracties en activiteiten te vinden zijn! Op maandag 21 oktober is er zelfs een grote vuurwerkshow! Klik hier voor meer informatie.

Schuilkeldermuseum (20 oktober – Maastricht)
Tijdens je bezoek kun je zelf rondkijken in de twee tentoonstellingsgedeelten over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Er zijn vrijwilligers van onze werkgroep Schuilen in Maastricht aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Indien de bezoekersdrukte het toestaat kan ook de schuilkelderruimte in de kazematten bezocht worden. Klik hier voor meer informatie.

MEER INFORMATIE